Anjiyo nedir? Anjiyo kimlere neden yapılır? Anjiyo ameliyat mı?

Ani yaşanan kalp krizi sonrası hastaya yapılan anjiyo arama motoruna en çok takılan kelimedir. Günümüzde orta yaş sonrası her 4 kişiden 2'sinine yapılan anjiyo hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Anjiyo nedir? Anjiyo kimlere neden yapılır? Anjiyo ameliyat mı? Anjiyo olanlar nasıl beslenmeli? Haberin detayında tüm bu soruların yanıtını bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 17.02.2020 07:14 GÜNCELLEME 18.02.2020 09:57 Sağlık
Anjiyo nedir? Anjiyo kimlere neden yapılır? Anjiyo ameliyat mı?

Kalp krizi ya da damar tıkanıklığı gibi sağlık sorunları sonrası yapılan müdahaleye anjiyo denir. Anjiyo damarların içerisine ince borular yerleştirilme işlemidir. Anjiyo hem damar tıkanıklığı sonrası ya da öncesi yapılarak ciddi bir sağlık sorununun önüne geçilir. Kasık, el bileği ya da kolda bulunana atardamarlardan birinden giriş yapılarak müdahale edilir. Anjiyo hakkında yanlış bilinen durumlardan biri de ameliyat olarak anılmasıdır. Ancak anjiyo küçük bir cerrahi operasyondur. Şüpheli olan damara girilerek buraya tüp yerleştirilir. Hasta ertesi gün taburcu edilir. Anjiyo kalbin damarların yanı sıra beyinde de her hangi bir sağlık sorunun olup olmadığına bakılır. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun'a Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak merak edilenleri sordu. İşte yanıtları:

ANJİYO KİMLERE NEDEN YAPILIR?

Anjiyo yapılmadan önce hasta genellikle göğüs ya da sol kol uyuşması gibi belirtilerle uzmana başvurur. Bunun akabinde uzman anjiyografiden damarları kontrol eder. Kalbin ve beynin beslendiği atar damarlardaki herhangi bir kan akışında aksaklık tespit edildiğinde buraya uygulama yapılır. Anjiyo sayesinde damarlar açılır. Kan akışı eski düzeni sağlanmaya çalışılır. Uzmanlar anjiyoyu kalp krizi riski gördükleri kişilere genellikle yaparlar. Bunun dışında damar tıkanıklığı yaşamış ya da yaşamak üzere olan kişilerde uygulanabilir. Ancak bir kere dışarıdan müdahale edilen damar tembelleştiğinden uzmanlar, kişinin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyler. Anjiyo genellikle aşırı karbonhidratlı ve trans yağ içeren besinleri tüketen kişilere ve alkol ya da sigara tüketen kişilere yapılır. Ancak bunun dışında omega-3 eksikliği olan ve beslenmesinde antioksidan içeren besinler tüketmeyenlere de yapılır. Anjiyo ile ani kalp krizi önlenmeye çalışılır. 

HANGİ DURUMLARDA ANJİYO YAPILIR?

- Kalp krizi geçiyormuş gibi göğüs ve sol kol ağrısı 

- Yapılan eko testinde kalp atışlarındaki düzensizlik

- 40 yaşı üzeri ameliyat olacak kişilere

- Kronik hastalığı olan kişilerin geçirecekleri ameliyat öncesi

- Daha önceden BY pass olanlara

- Kan testlerinde ortaya çıkan düzensiz değerler anjiyo yapılmasına davetiye çıkartır. 

ANJİYO OLMUŞ KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Anjiyo olan kişilerin kan akışını düzenleyen ve damar tıkanıklığını önleyen besinler tüketmesi gerekir. Uzmanlar ayrıca anjiyo olmuş kişilerin kafein ve trans yağdan uzak durması gerektiğini söyler. Antioksidan bakımından doğada en güçlü besin domates, sarımsak ve soğandır. Bu yüzden uzmanlar anjiyo olan kişilerin besinlenmelerine bu besinleri koymaları gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra nar kan pıhtılaşmasını önler. Ayrıca damarların sertleşmesini engeller. Kandaki kötü kolesterol seviyesini de düşürerek damarların tıkanmasının önüne geçer.