Bacak ağrısı neden olur? Bacak ağrısı hangi hastalıkları habercisi? Bacak ağrısı nasıl geçer?
Yürüme ve koşma gibi vücut hareketlerini sağlayan bacaklarda bazen çok şiddetli ağrılar yaşanır. Yaşam kalitesini düşüren bu ağrılar bazen çeşitli hastalıklar nedeniyle görülür. Bazense hastalıklara neden olur. Sizler için erkeklere oranlarla kadınlara daha fazla görülen bacak ağrısına dair merak edilenleri araştırdık. Peki bacak ağrısı neden olur? Bacak ağrısı hangi hastalıkların habercisi? Bacak ağrısı nasıl geçer?
ABONE OLOmurgalı tüm canlılarda bulunan ve vücudu taşıma yükü olan eklemli uzantıya bacak denir. Kas, tendon, eklem, kemik ve sinir damarlarından başlayan kalçadan ayak bileklerine kadar olan kısım bacaktır. Üst bacak yani basen alt bacak yani baldırı birbirine bağlayan insandaki yürüme koşma kısacası hareket etmeyi sağlayan orta kısma da diz denir. Silindirik bir yapısı olan bacaklar kaslar ve eklemler sayesinde hareket esnasında kemiklere zarar vermez. Bu yüzden kalçadan başlayıp dize kadar olan kısımda yaşanan herhangi bir ağrı bacak ağrısı olarak geçer. Farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkan bacak ağrısının günümüzde en temel nedeni gün boyu hareketli ve yorucu geçmesi olarak kabul edilir. Bacak ağrısıyla hekime başvuran hastaların çoğuna fiziki muayene ile bakılır. Daha sonra gerekli görüldüğünde farklı testlerde uygulanır.
BACAK AĞRISI HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?
Vücudun tüm komplikasyonları birbirine bağlıdır. Bu yüzden birinde yaşanan herhangi bir sağlık sorunu diğerini etkiler. Bacaklar bunlar arasında en tehlikeli olandır. Örneğin sinirlerden görülen bir hasar bacak ağrısına yol açar. Sinir sisteminin en genişi siyatiktir. Bu da kalçadan başlar bileğe kadar iner. Ayaklardan sinyalleri beyne kadar taşıyan bu sinir damarı çeşitli sebeplerden ötürü sıkışma yaşadığında bacak hareketini zorlar bu da ağrılara zemin hazırlar.
Bacak ağrısına neden durumlardan bir diğeri de huzursuz bacak sendromudur. Bu da sinirlerdeki bozukluğa bağlı görülür. Özellikle gece uykusundan bacak ağrısıyla hastanın uyanmasına sebep olur. Ayrıca yürüme gibi faaliyetlerde aksaklıklara yol açar.
İleri yaş ya da kalsiyum eksikliğine bağlı görülen eklem hastalıkları bacak ağrısına neden olan bir diğer durumdur. Kireçlenme, kıkırdaklarda sıvı kaybı ve eklem aşınmaları genellikle ileri yaş bacak ağrılarına neden olur.
Kandaki dengesiz değerlerde kan akışını olumsuz etkiler. Bacaktan beyne gitmesi gereken kan düzenli gerçekleşmediğinde inmeye, felçe ya da kalp krizine yol açar. Bunun ilk belirtisi de bacak şişmesi ve ağrısıdır.
Bel fıtığı da bacak ağrısına hatta hareketinde aksaklığa yol açar. Vücudun üst kısmı ve alt kısmını birleştiren nokta olan belden geçen omurilik kanalındaki daralma nedeniyle görülen rahatsızlık bacaklardaki sinirleri ve damarları zorlar bu yüzden ağrılara neden olur.
BACAK AĞRISI NASIL GEÇER?
Bacak ağrısı deyip geçmemek gerekir. Çünkü yukarıdaki hastalıklarında habercisi olduğundan mutlaka bir hafta boyunca şiddetli süren bacak ağrıları için bir uzmana başvurulması gerekir. Uzman kontrolünde yapılan bazı fiziki muayenelerde ağrının nedeni ortaya çıkar. Ayrıca sinir fonksiyonları için doktor EMG yada radyolojik bazı tetkiklerde ister. Buna göre ağrının nedeni saptanır. Basit bir travma nedeniyle de ağrı oluşmuş olabilir. Ayrıca bir iki günlük ya da gün içinde aşırı yürüme koşuşturmadan dolayı da yaşanan ağrı için evde bir kaç basit yöntem uygulanabilir. Sıcak su torbasıyla kemikler kaslar gevşetilir. Nane yağı gibi ağrı kesici etkisi olan yağlarla masaj yapılıp üzerine ısıtılmış havlu konularak yarım saat bekletilir. Epsom tuzu hem ağrıyı azaltır hem de bacaktaki sinirleri rahatlatır. Bir kova dolusu sıcak suya epsom tuzu atın ayağınızı koyabileceğiniz sıcaklıktayken yarım saat ayaklarınıza masaj yaparak suyu içinde bekleyin.