Ekmeğin içinde katkı maddesi olmadığını nasıl anlarız?
Katkı maddesi içeren ekmekler insan sağlığına ciddi şekilde zarar vermektedir. Maliyeti düşürmek ve daha çok kar etmek için yapılan hileler tehlikeli hastalıklara sebep olmaktadır. Özellikle ekmek tüketimi ülkemizde bu kadar fazlayken, ekmekte bulunan zararlı maddelerden kaynaklı hastalıklara yakalanma olasılığı daha fazladır. İşte sağlıklı ekmek ve katkı maddeli ekmek arasındaki farkı anlamanın basit yöntemleri
ABONE OLTürkiye’de kişi başına tüketilen ekmek miktarı yıllık 121 kg’dır. Ekmeğin bu kadar fazla tüketilmesi sağlığa fazlasıyla zararlıyken katkılı olması ekmeği daha da tehlikeli hale getirmektedir. Ekmeğin daha tok ve büyük durabilmesi ve üretim maliyetini aza indirgemek için yapılan sahtekarlıklar halk sağlığını büyük oranda tehdit altına almaktadır. Tam tahıllı ve esmer ekmeğin, beyaz ekmekten daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle esmer ekmeğe yönelen halk, bu sefer de kepek unu ve ya tam buğday un kullanmak yerine beyaz unu kavurarak ya da başka türlü illegal yollarla beyaz undan yapılmış ekmeği tam buğday ekmeği diye insanlara satılıyor. Bu durum birçok hastalığa neden olan toksinlerin vücutta birikmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar doğal ekmeğin dahi tüketilirken dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunmaktadır.
EKMEĞE KATKI MADDESİNİN EKLENME SEBEPLERİ
Maliyeti düşürmek için yapılan bu girişimler ekmeği bu kadar fazla tüketen bir toplumda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ekmeğin raf ömrünün daha uzun olması, ekmeğin hacmini arttırmak, un kullanımını azaltmak, ekmekte bulunan kusurların örtmesini sağlamak ve ekmeğin daha derli toplu görünmesini için katkı maddesine ve hilelere başvurulmaktadır. Esmer ekmek için kullanılan esmerletilmiş beyaz un esasında insan sağlığına zararlı değildir ancak tüketici kandırıldığından tasvip edilen ve onaylanan bir davranış değildir. Tüketici, esmer ekmek yediğini zannederek beyaz ekmek tüketmeye devam etmiş olmaktadır.
KATKI MADDESİ BULUNAN EKMEKLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI
Ekmek başlı başına insan sağlığına zarar verirken, katkı maddesi bulunan ekmekler daha fazla zarar vermektedir. Özellikle kanser hücrelerinin beslenmesi hususunda katkı maddeli ekmek çok etkilidir. Gluten ve şeker içerdiği için vücutta toksinlerin birikmesine ve bunun sonucu olarak da farklı hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Ekmeğin içerisinde bulunan zararlı maddelerin neden olabileceği hastalıklar şöyledir:
- Migren
- Karaciğer ve bağırsaklarda DNA hasarlarına neden olmaktadır.
- Ciltte kaşıntı
- Bulantı
- Kusma
- Sancı
- Obezite
- Kanser
KATKI MADDELİ EKMEK NASIL ANLAŞILIR?
Ülkemizde ekmek tüketimi, diğer sağlıklı besinlerin tüketimine oranla daha fazla olduğu için aslında birçok hastalığına neden olmaktadır. Tek başına ekmek tüketmek birçok hastalığa neden olurken zararlı katkı maddeleri bulunan ekmekler insan sağlığını direkt olarak olumsuz etkilemektedir. Kanser gibi tehlikeli hastalıkların dahi sebebi zararlı madde içeren ekmekler olabilir. Uzmanlar, günümüzde ekmek tüketirken daha güvenilir ve bilindik fırınlardan ekmek almalarını tavsiye etmektedir. En sağlıklı ekmek ise kişinin evde kendi yaptığı ekmeklerdir. İmkanı olanların marketlerden bulunan ambalajlanmış unlardan değil de bilindik değirmenlerden daha sağlıklı ve katkı maddesiz unlarını temin ederek ekmeklerini kendilerinin yapmaları en sağlıklı ekmek tüketme şeklidir. Bu durum günümüz koşullarında pek mümkün olmayacağından dikkat edilmesi gereken başka hususlar bulunmaktadır. Katkı maddeli ekmeği anlamanın yolları şöyledir:
- Doğal ekmek daha sert bir yapıdadır ve sünger gibi esnek olmaz ve bastırılması zor olur. Katkı maddeli ekmek ise yumuşak olup bastırıldığında esner ve baskı kalkınca hemen eski haline döner.
- Doğal ekmeğin içi daha gözenekli ve delikli delikli bir yapısı varken, katkı maddeli ekmek daha az gözenekli ve hamurumsu bir yapısı bulunur. Sağlıklı ve katkı maddesi bulunmayan ekmekler hamur kıvamına gelmez.
- Beyaz ekmeğin içi çıkarılıp sıkıldığında hemen hamur kıvamına gelir. Bu ekmeğin katkı maddeli olduğu anlamına gelmektedir.
Bu basit yöntemlerle ekmeğin katkı maddeli olup olmadığı anlaşılmaktadır. Tam tahıllı ekmek, beyaz ekmeğe oranla daha az katkı maddesi eklenmektedir. Sağlığa olan zararları düşünülünce tam tahıllı ekmek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.