Korona virüs nasıl bulaşır? Korona virüs için alınması gereken alınması gereken önlemler...

Aralık ayı itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsten korunmak için ilk olarak kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Temelinde hayvan kaynaklı bir virüs olduğu için hayvanlarla temas halinde olmaya dikkat edilmelidir. İşte Dünya Sağlık Örgütünün duyurduğu korona virüse karşı alınması gereken önlemler ve korunma yöntemleri

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2020 11:14 GÜNCELLEME 11.03.2020 11:15 SAĞLIK
Korona virüs nasıl bulaşır? Korona virüs için alınması gereken alınması gereken önlemler...

Solunum yolu ile bulaşan korona virüsün kuluçka süresi 14 gün gibi kısa bir zaman dilimidir. 14 günün sonunda belirtilerini göstermeye başlayan virüs, ilerleyen süreçlerde daha tehlikeli sonuçlar doğurarak ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Kişisel temizlik ve hijyen koşulları dikkate alındığında virüsten korunmak mümkün olabilir. Virüs daha çok bağışıklık sistemi zayıf kişilere bulaştığı için yeme içme alışkanlıklarına dikkat edilerek korona virüse karşı önlem alınabilir. 

 

KORONA VİRÜS NEDİR? 

İlk kez 2019 Aralık’ta görülen korona virüs, zatürre belirtileriyle ortaya çıkmıştır. Daha öncelerde farklı adlarda ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan korona virüs, diğer virüslerle kıyaslandığında ölüm oranı daha azdır. Hayvandan hayvana bulaşan virüs, günümüzde mutasyona uğrayarak hayvandan insana bulaşmaya başlamıştır. İlk kez Çin’in Wuhan kentinde görülen korona virüs insanlar arası da hızla yayılmaya başlayarak tüm dünyayı etkisi altına almaya başlamıştır. 

 

KORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Solunum yolu ile bulaşan korona virüs, öksürük, hapşırık ve tıksırma yolu ile bulaşmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı ve çocuklarda daha çabuk etkisini göstermektedir. Başka hastalığı olan kişilerin de bağışıklık sistemi zayıf olduğundan sağlıklı bireylere kıyasla vücudu hızlıca ele geçirmektedir. Özellikle kanser hastalarının korona virüse yakalanma riski daha yüksektir. Bundan dolayı kendilerini daha iyi muhafaza edip mecbur kalmadıkça umumi ortamlarda bulunmamaları gerekmektedir. 
Korona virüs, vücuda girdiği zaman hızla ilerlemeye ve tüm vücudu ele geçirmeye çalışır, bağışıklık sistemi ilk etapta onun zararlı bir madde olduğunu tespit ederek yayılmasına karşı savaşır. Bağışıklık sistemin güçlü olanlar korona virüse karşı uzunca bir süre savaşır. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar korona virüse karşı direnemeyerek vücudu ele geçirmesine izin verir ve akciğerden başlayarak tüm iç organları işlevsiz bırakır.

KORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Henüz aşısı bulunmadığı için kişinin kendi imkanlarıyla ve temizlik alışkanlıklarını değiştirerek virüse karşı alması gereken en önemli önlemlerdendir. Kişisel temizliğe ehemmiyet vererek her an ellerin dezenfekte edilmesi ve korona virüs şüphesi olanlardan kesinlikle uzak durulması icap ederken grip olan kimselerle dahi çok yakın olmamaya dikkat etmeli. Toplu taşıma kullandıktan sonra ellerin muhakkak dezenfekte edilmesi gerekmektedir, ellerin her an dezenfekte olması çok önemlidir. Korona virüs, temelinde hayvanlardan kaynaklanan bir virüs olduğu için çiftlik ya da evcil hayvanlarına temas ederken dikkat edilmesi gereken en önemli kaidelerdendir. Hayvansal ürünleri tüketirken iyi pişirildiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca kimin yaptığı belli olmayan yemeklerin tüketiminden uzak durarak daha çok hijyen koşullarına uyanların yemeklerini tüketmeleri tavsiye edilebilir.

KORONA VİRÜSE KARŞI DİKKAT ETMESİ GERENLER

Korona virüs şüphesi olan kişiler, örneğin; herhangi bir yurt dışı seyahati sonrası veya hatsa olduğu düşünülen kişilerle temas halinde olduktan sonra kuluçka dönemi dikkate alınarak takribi 10-12 gün evden çıkmayarak başka insanlara virüsün bulaşmaması sağlanabilir. Virüs şüphesi olanlar hastalığın ileriki boyutlarına geçmeden doktora giderek gözlem altında tutulması gerekmektedir.