Bebeklerde kabızlık nasıl geçer: Ne yapılmalı & tedavisi! Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Yalnızca erişkin kimselerde değil, bebeklerde de çeşitli şikayetler eşliğinde baş gösteren kabızlıkta genel itibariyle dışkılama güçlüğü yaşanmaktadır. Dışkının rengi, kokusu ve sertliğinin yanı sıra gün içerisinde ne kadar sürede tuvalete çıkıldığı belirleyici faktör olan bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Tedavi yöntemine başvurulmadığı takdirde kronik tablo seyredebilen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir, tedavisi?

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2020 09:36 GÜNCELLEME 30.05.2020 09:36 SAĞLIK
Bebeklerde kabızlık nasıl geçer: Ne yapılmalı & tedavisi! Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Bebeklerde kabızlık; bağırsak faaliyetlerinin birtakım etmenlerden kaynaklı olarak yavaşlaması yahut düzensizleşmesi neticesinde yakınmalara zemin hazırlayan, istenmeyen durumlara mahal vermemek adına da vakit kaybetmeden tedavi sürecine gidilmesi lazım gelen problemdir. Bebeklerde kabızlık şikayetinde gün boyunca tuvalet ihtiyacını gidermek noktasında zorluk yaşaması, dışkılama alışkanlığının seyrek hale dönüşmesiyle birlikte dışkının normalden çok daha sert, kuru ve kötü kokulu olması durumu seyredilmektedir. Anne sütü yerine ağırlıklı olarak mamayla beslenme biçimi olanlarda veya katı gıdalara geçiş döneminde sıklıkla karşılaşılan bir sorun olmasıyla beraber ileri evrede kronikleşmemesi için evde uygulabileceğiniz doğal yöntemler çerçevesinde bebeklerde kabızlık nasıl geçer, ne yapılmalıdır? Dışkılama işlemini bir türlü yapamadıkları için kendisini huzursuz hissedip sürekli ağlamasının ve davranışlarında da hırçınlık ve huysuzluk gözlenmesinin önüne geçecek öneriler&tavsiyeler ışığında bebeklerde kabızlık nasıl giderilir ve tedavi yöntemleri nelerdir?

 

BEBEKLERDE KABIZLIK NASIL GEÇER? BEBEKLERDE KABIZLIK NASIL GİDERİLİR?

-Kabızlığı gidermek ve bunun için önlem almak istiyorsak bebeklerde erken evrede gereksiz yere inek sütü içirilmemelidir. Bir yaş ve altı & ek besine geçmiş çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytinyağ ve tahıllar beslenmesine ilave edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra anne sütü olabildiğince verilmelidir. Bir yaşından büyük çocuklarda ise kurubaklagiller, tahıl, meyve posası ile çiğnemesi teşvik edilmelidir.

-Kabızlığı gidermek için göbek deliğinden başlayarak karnın dışına doğru, saat yönünde ve tersi yöne, karnına bebek masajı yapın. Bebeğin bu durumdan rahatsız olduğunu anlarsanız durun ve daha sonra tekrar deneyin.

 

-Kabızlık nasıl geçer? sorusuna yanıt arayanlardansanız; Bebeğiniz henüz hazır bebek maması yemiyorsa, günde 60 ila 120 mililitre meyve suyu (kuru erik, armut, kiraz veya elma) verebilirsiniz.

-Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.

-Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.

-Bebeklerde kabızlığın tedavisi için; Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapın. Böylece kakalarının da bağırsakları boyunca hareket etmesine yardımcı olun.

-Kabızlık genellikle sindirim kanalında sıvı eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Her iki saatte bir olacak şekilde normalde verdiğinden daha sık anne sütü vererek sıvı alımını artırıp bebeklerde kabızlığın giderilmesinde yardımcı olabilirsiniz.

-Bebeklerde kabızlığın nasıl geçeceğini öğrenmek istiyorsanız; sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir.

-Muz, havuç, patates, pirinç, şeftali kabızlığı tetiklediği için bu besinlerde uzak durulmalıdır. Aynı zamanda, beslenme bozukluğuna bağlı olarak gelişen kabızlık için bebeklerin beslenme programlarına yüksek posa içeriğine sahip gıdalar eklenmeli ve su tüketimleri artırılmalıdır.

-Bebeklerde kabızlığın tedavisi için bir diğer çözüm ise; Sabah kalktığında ve öğünlerden önce 1 çay kaşığı zeytinyağını da bebeğinize içirebilirsiniz. Bu da bebeğinizin bağırsaklarında bulunan dışkının temizleyerek kolaylıkla atmasını sağlayacaktır.

-Ek gıdaya geçen bebeklerde sıvı alımını, sebze-meyve tüketimini arttırmak (muz dışında), besinlerin yağ içeriğini zenginleştirmek ve bebeğini lifli gıdalarla beslemek kabızlığa iyi gelir.