Kirazın faydaları nelerdir? Kirazın cilde faydaları nelerdir?
Kiraz, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere insan sağlığını riske atan birçok hastalığa karşı oldukça etkilidir. Kirazın meyvesinden yaprağına kadar değerlendirilip tüketilmesi vücudun toksinlerden arınmasını sağlamaktadır. Kirazın hem kendisini hem de çayını tüketen kişilerin bağışıklık sistemi güçlenerek hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. İşte kirazın sağlığa olan faydaları ve besin değeri
ABONE OLYaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz, lezzetinin yanında faydalarıyla da birçok hastalığa şifa olmaktadır. Özellikle doğal bir ağrı kesici olduğu, gün içinde yaşanan herhangi bir ağrıya karşı 12-15 adet kiraz tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece baş ve eklem ağrısı gibi günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız kronik ağrıların geçmesine yardımcı olur. Kiraz ağrı kesici olmasının yanında çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Beslenmesine dikkat etmeyen, sigara ve alkol tüketimi olan kişilerin antioksidan zengini besinler tüketmeye özen göstermesi önerilir. Bu sayede zararlı alışkanlıklardan dolayı vücutta biriken toksinler ve zararlı hücreler doğal olarak vücuttan atılmış olur.
Doğal şeker içeren kiraz, tatlı krizlerine de çözümdür. Hem tatlı isteğini azaltması hem de içerdiği vitamin ve minerallerle bedenin ihtiyacı olan enerjiyi karşılamış olur. Haziran ayının gelmesiyle birlikte market ve manavlarda satışı başlayan kirazın mümkünse tüketilmesi sağlık bakımında çok faydalı olduğu için tavsiye edilir.
KİRAZIN FAYDALARI
Haziran ayının gelmesiyle birlikte her yerde karşımıza çıkan kiraz, hem meyvesi hem sapı hem de yaprağıyla her türlü sağlık sorununa deva olmaktadır. Özellikle antioksidan özelliği vücudun toksinlerden arınmasını sağladığı için kanser hücrelerinin büyük oranda yok olmasına yardımcı olmaktadır. Kirazın insan sağlığına olumlu etkileri şöyledir:
- Kiraz güçlü bir iltihap sökücüdür. Halk arasında farklı nedenlerden dolayı sıklıkla rastlanan idrar yolu iltihaplarının sökülmesi için kiraz tüketilmesi tavsiye edilir.
- Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin yok olmasını sağlarken sağlıklı hücrelerin çoğalmasına katkı sağlamaktadır. Antioksidan bir meyve ve sebzede en önemli özelliktir. Vücudun toksinlerden arınmasını sağladığı için kanı temizleyerek kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Böylece başta kanser hastalıkları olmak üzere kötü kolesterol ve kalp hastalıkları gibi insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden hastalıklarla savaşır.
- Ödem atıcıdır. Özellikle zayıflamak isteyenlerin tüketmesi tavsiye edilen kiraz, hem şeker ihtiyacını vücuda zarar vermeden karşılar hem de tuz ve diğer sağlıksız alışkanlıklardan kaynaklı vücutta biriken ödemin atılmasını sağlar.
- Kirazda yer alan vitaminler cildi daha genç kalmasına yardımcı olur ve yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkların oluşmasını geciktirir.
- Yorgunluğu alır ve enerji verir. Günün daha zinde geçmesini sağlar.
- Doğal bir ağrı kesicidir ve baş ağrısı nüksettiği zaman takribi 15 adet kiraz yenmesi tavsiye edilir.
KİRAZ SAPI FAYDALARI
Kiraz sapı çayı, zayıflamak isteyen herkesin tüketmesi tavsiye edilen kürdür. Özellikle sağlıksız beslenmekten dolayı vücutta oluşan ödemin atılmasında oldukça etkili olan kiraz sapı çayı günde 1 bardak içilebilir. Aynı zamanda sakinleştirici ve dinginleştirici bir etkiye de sahip olan çay kişinin stresini azaltmaktadır. İçerdiği vitaminler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayan kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonlarını ve iltihaplarını temizlemektedir. Sigara ve alkol kullanımından kaynaklı olarak tahrip olan karaciğerin toksinlerden arınmasında da oldukça etkilidir.
KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Tüketilen kirazların sapları atılmayıp ayrılarak takribi 3-4 gün kadar kurutulması beklenir. Bir tutan yaklaşık 15 adet kiraz sapı kaynamış suyun içine atarak 5 dakika demlenmesi beklenir ve içilecek sıcaklığa gelince tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak limon dilimleri eklenerek de tüketilebilir.
KİRAZ YAPRAĞI FAYDALARI
Kiraz yaprağı yemeklerin içinde eklenerek tüketildiğinde ya da çayı içildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığına iyi geldiği için kalp ve damar hastalıklarına oldukça faydalıdır. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasında faydalı olan kiraz yaprağı, börek taşı ve kumunun düşürülmesinde oldukça etkilidir. Antioksidan kaynağı olan kiraz yaprağı kanı temizler ve ödem attırıcıdır.
KİRAZ YAPRAĞI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
5-6 adet kurutulmuş kiraz yaprağı kaynamış sıcak suyun içine atılır ve 4-5 dakika demlenmesi bekletilir. Bu şekilde hazırlanan çay günde 1 bardak kadar içilmesi tavsiye edilir.
100 GR KİRAZIN BESİN DEĞERLERİ
Karbonhidrat (g) 16.01
Protein (g) 1.06
Yağ (g) 0.2
Lif (g) 2.1
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0
Potasyum (mg) 222
Kalsiyum (mg) 13
Vitamin A (iu) 64
Vitamin C (mg) 7
Demir 0.36