Közlenmiş sarımsağın faydaları nelerdir? Fırında közlenmiş sarımsak nasıl yapılır?

Sarımsak doğal antibiyotik olarak bilinen ve birçok kesim tarafından oldukça fazla tüketilen bir besindir. Közlenmiş sarımsak ise damarları temizleyip kan dolaşımını hızlandırdığı için kalp hastalıklara karşı korumaktadır. Antioksidan ve antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu toksin ve iltihaptan arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Peki közlenmiş sarımsak nasıl hazırlanır?

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2021 16:41 GÜNCELLEME 08.02.2021 16:41 SAĞLIK
Közlenmiş sarımsağın faydaları nelerdir? Fırında közlenmiş sarımsak nasıl yapılır?

Sarımsak, tek başına antibiyotik olarak kullanılan ve birçok hastalığa iyi gelen kalsiyum, sülfür, E vitamini ve B vitamini kaynağı bir besindir. Daha çok yemek ve soslarda kullanılan sarımsak her gün çiğ olarak bir diş yenmesi bağışıklık sistemin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Asırlardır antibiyotik olarak kullanılan, her geçen gün sağlık üzerindeki olumlu etkileri keşfedilen sarımsak, antibakteriyel ve iltihap sökücü özelliğiyle vücudu iltihaplardan arındırdığı bilinmektedir. Vücudun mikrop ve bakterilerden temizleyen sarımsak düzenli olarak tüketilirse pek çok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. Her gün 1 diş sarımsak yemek bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Bunun yanında günde 6 diş közlenmiş sarımsak yemek, insan bedeni üzerinde sayısız faydası olduğu aktarılmaktadır. 

KÖZLENMİŞ SARIMSAK YEMENİN VÜCUDA ETKİLERİ

Közlenmiş sarımsak yendiği andan itibaren vücutta etkisini göstermeye başlar. Közlenmiş sarımsağın yenmesinin ilk 2-4 saat, vücuttaki toksinleri arındırmaya başlayarak kanser hücreleriyle savaşır. 4-6 saat, Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki fazla sıvıların atmaya başlar, vücuttaki ödem azalır. 6-7 saat, kanı temizlemeye başlayarak kan dolaşımını hızlandırmaya başlar. 7-10 saat, vücuttaki iltihap ve enfeksiyonların arındırmaya başlar.  

KÖZLENMİŞ SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Sarımsak, tıp tarihinde bilinen ilk antibiyotiklerden biri olarak kabul edilmektedir. Binlerce yıldır kullanılan ve insan bedeni üzerindeki olumlu etkileri uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlayan sarımsak, düzenli ve ölçülü miktarda tüketildiğinde birçok hastalığa karşı koruduğu ve tedavi ettiği bilinmektedir. Çiğ halde tüketilmesi tavsiye edilse de közlenerek tüketilen sarımsağın insan bedeni üzerindeki olumlu etkileri çok fazladır. Her gün 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin sağlığa faydaları:

- Kan dolaşımını hızlandırarak yüksek kolesterolü düşürür.

- Yüksek tansiyonu düşürür.

- Damarları temizler.

- Kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

- Metabolizmayı hızlandırarak sindirim siteminin düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık sıkıntı çeken kişilerin düzenli olarak közlenmiş sarımsak yemeleri önerilmektedir. 

- Vücudun iltihap ve enfeksiyonlardan arındırır.

- Antioksidan kaynağı olduğundan dolayı vücudun toksinlerden arındıran bir özelliğe sahiptir.

- Vücudun toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

- Kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerinin çoğaltır.

- Zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.

- Kemiklerin güçlendirir. Özellikle çocukların daha güçlü bir iskelet sistemi olmasına yardımcı olur. Menopoz döneminde kadınlarda çok fazla görülen kemik erimesine karşı etkilidir. 

- Sinir sistemini güçlendirir.

- Kabızlıktan dolayı vücuttaki şişkinliği alır ve kilo vermeyi hızlandırır.

- Vücuda ağır metallerin girmesine engel olur

- Hücrelerin ömrünü uzatır.

- Yorgunluğu alır, enerji verir. 

SARIMSAK NASIL KÖZLENİR?

Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kağıdın serildiği fırın tepsisine konur ve 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir. Sarımsakların kabuklarını soymadan yağsız tavada 10 dakika kadar kavrulur. Ardından kabukları soyularak tüketilir. 

6 DİŞ SARIMSAK BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 5.95
Protein (g) 1.14
Yağ (g) 0.09
Lif (g) 0.38
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 3.06
Potasyum (mg) 72.18
Kalsiyum (mg) 32.58
Vitamin A (iu) 1.62
Vitamin C (mg) 5.62
Demir 0.31