Migrenin belirtileri nelerdir? Migren nasıl geçer? Migrene ne iyi gelir?

Migren kişiden kişiye göre farklı nedenlerde meydana gelen ve şiddetli ataklar halinde görülen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen migrenin doğru tanı ve tedavisi için muhakkak doktora başvurmak gerekir. Bunun dışında doğal yöntemlerle migren ataklarını daha hafif atlatmak mümkün görülmektedir. Peki migrene iyi gelen doğal tedavi yöntemleri nelerdir? İşte migreninin nedenleri ve belirtileri

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2021 16:03 GÜNCELLEME 11.01.2021 16:03 SAĞLIK
Migrenin belirtileri nelerdir? Migren nasıl geçer? Migrene ne iyi gelir?

Migren, ense, şakak ve göz çevresinde şiddetli ağrıyla kendini gösteren ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Migreninin nedenleri kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğinden herkese farklı alternatif tedavi yöntemleri önerilmektedir. Migren ağrısı başladığından başta zonklama ve mide bulantısı gibi semptomlar görülmektedir. Migren atakları, stres, ışık ve yüksek ses gibi nedenlerden görülmektedir. Kişiler bu hassasiyetlere dikkat ederek yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Migren ağrılarının azalması için tanı ve doğru tedavinin uygulanması gerekmektedir. 

 

MİGRENİN NEDENLERİ

Migrenin en temel nedenleri arasında genetik faktörler bulunmaktadır. Kronik migren ağrısı çeken kişilerin büyük bir çoğunluğunun ailelerinde de migren rahatsızlığının olduğu görülmektedir. Migren ağrısının bir diğer nedeni ise hormonal değişimlerdir. Bundan dolayı migrenin kadınlarda görülme oranı erkeklerinkinden 3 kat daha fazladır. Özellikle kadınlarda adet öncesinde görülmektedir. Migrenin genel nedenleri böyle iken migren ağrısını tetikleyen başka unsurlar da bulunmaktadır. Örneğin uzun süre aç kalma, rüzgarlı havaya maruz kalma, uykusuzluk, stres, üzüntü ve çok fazla uyuma gibi nedenlerden dolayı migren ağrısı görülebilir.

 

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şiddetli baş ağrısıyla kendini gösteren migren, ilerleyen süreçte mide bulantısı ve kusman gibi neticeler meydana getirmektedir. Migren atakları başladığında kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyerek günlük rutin işleri dahi yapamaz hale getirdiği görülmektedir. Fiziksel belirtileri bu şekildeyken ruhsal olarak da birçok belirtisi bulunmaktadır. Migren atakları başlayan hastalar daha duygusal ve daha hassas olmaya başlar. Çabucak sinirlenir ve en ufak ses ve ışığa tahammülü kalmaz. Işık, ses ve kokuya olan hassasiyet artarak migreni tetiklemeye neden olmaktadır. Migren atakları başladığında konuşma güçlüğü, uyuma isteği, yeme-içme düzeninde bozukluk, aşırı tatlı yeme isteği, kabızlık ve ishal gibi sindirim sisteminde bozukluklar görülmeye başlar. Migren belirtileri şöyledir:

- Bulantı ve kusma

- Baş dönmesi

- Kabızlık ve ishal

- Yorgunluk ve halsizlik

- Işık, ses ve kokuya hassasiyet

- Yeme-içme bozuklukları, iştahsızlık

- Parfüm, oda kokusu gibi ağır kokulardan rahatsız olma

- Baş dönmesive göz kararması

- Bulanık görme

- Uyuma isteği, kalitesiz uyku

- Kafayı sağa sola çevirdikçe ağrının şiddetlenmesi

MİGREN AĞRISINA NE İYİ GELİR? 

Baş ağrılarının neden kaynaklı olduğunu tespit etmek için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Ağrıların migrenden mi yoksa beyinde meydana gelen başka hastalıklardan mı kaynaklı olduğu tespit edilerek doğru tedaviye başlanmalıdır. Çünkü aynı semptomlar beyinde oluşan başka hasarlara bağlı görülebildiğinden bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. 

Migren ataklarının ne sıklıkla olduğu, atakların ne kadar süre devam ettiği ve migreni tetikleyen faktörler tam olarak tespit edildikten sonra kişinin ihtiyacı olan doğru tedavi yöntemine başlanmaktadır. Burada hastanın dikkat etmesi gereken ilk etapta doktora giderek doğru tanının konulmasıdır. Başka bir hastalıktan dolayı görülen baş ağrısını migren sanıp yanlış yöntemlere tedavi etmeye çalışmak tehlikeli neticeler doğurabilir. 

Doktorun verdiği ilaçlar ve uyguladığı tedaviler dışında alternatif tedavi yöntemleri de uygulanarak migren ataklarının daha hafif atlatılması sağlanabilir. 

MİGREN AĞRISI NASIL GEÇER?

Doktor kontrolünde migren tanısı konduktan ve doğru tedaviye başladıktan sonra migrenin daha hafif semptomlarla atlatılmasında etkili bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Günlük yaşamda edilen bazı alışkanlıklarla migren ağrıları daha seyrek ve kısa süreli görülebilir. Migren ataklarını hafifleten bazı alışkanlıklar şöyledir:

- Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmek

- Temiz hava almak

- Günlük düzenli olarak 1 saat kadar yürüyüş yapmak

- Lavanta, okaliptüs ve nane yağları ile şakak ve alına masaj yapmak

- Lavanta, okaliptüs ve nane yağları kaynayan suya 5-6 damlatarak buharını solumak

- Muz yemek

- Soğuk kompres yapmak

- Papatya, biberiye, melisa, zencefil, nane ve yeşil çay gibi bitkisel çayları düzenli olarak içmek migren ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.