Tarhun otu faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Tarhun otu nasıl kullanılır?
Tarhun otu, Sibirya kökenli bir bitki olup ülkemizde de Doğu Anadolu bölgesinde üretilmektedir. Anadolu'da yaygın olarak kullanılan tarhun bitkisi, doğal şifa kaynağı ve ağrı kesici olarak bilinmektedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili olmakla birlikte mide ve bağırsak sağlığını korumaktadır. Peki tarhun otu çayı nasıl hazırlanır? İşte doğal ağrı kesici tarhun otunun faydaları ve kullanım alanları...
ABONE OLTarhun, alternatif tıp tedavisinde özellikle Anadolu’da çok yaygın kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde Ankara, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa’da yetiştirilmektedir. Doğal ağrı kesici olarak bilinen tarhun bitkisi belli ölçüde kullanmayıp aşırıya kaçılırsa riskli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bundan dolayı çok dikkatli ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Belirlenen miktarda tüketilmesi halinde sindirimin düzenli çalışmasını ve kronik eklem ağrılarının geçmesine etkili olduğu gözlemlenmektedir. Avrupa mutfağında ‘bitkilerin kralı’ olarak bilenen tarhun otu, özellikle Fransız yemek kültüründe baharat olarak çok fazla kullanılmaktadır. Tarhun otunun keskin koku ve aroması yemeklerde farklı bir tat verdiğinden ölçülü miktarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
TARHUN OTU FAYDALARI NELERDİR?
Anavatanı Sibirya olan tarhun otu ülkemizde Gaziantep, Ankara, Erzurum, Bayburt ve Şanlıurfa’da üretilmektedir. Fransız mutfağının vazgeçilmez bitkisi olan tarhun, et, balık, tavuk, salata ve soslarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yemeklerde kullanılmasının yanında çayı da hazırlanabilen tarhun bitkisinin ölçülü ve düzenli kullanılması halinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Tarhun otunun sağlık üzerindeki olumu etkileri şöyledir:
- Doğal ağrı kesicidir. Eklem ve baş ağrılarının kısa sürede geçmesinde etkilidir. Ağrıları dindirerek vücudun sakinlemesini ve rahatlamasını sağlamaktadır.
- Tarhun otu iştah açıcı bir özelliğe sahip olduğundan kilo almak isteyenlerin tüketmeleri tavsiye edilir.
- Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin her gün düzenli olarak tarhun çayı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağladığından dolayı bağırsak sağlığını koruyarak bağırsak hastalıklarının önüne geçmektedir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığından dolayı mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Özellikle mide ağrısı çekenlerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
- Gaz sıkışmasına iyi gelir. Yeme içme alışkanlıklarından ya da kronik olarak gaz sancısı çeken kişileri rahatlatmaktadır.
- Regl dönemi sancıların hafiflemesinde etkili olduğu bilinmektedir.
- Yemek sonrası şişkinliği alarak mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlar. Özellikle iftardan ya da yemeğin çok yenildiği öğünlerin ardından tarhun otu çayı önerilmektedir.
- İdrar söktürücüdür. İdrar yolu iltihap ve enfeksiyonlarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Tarhun otu güçlü bir antiseptik olduğundan vücutta meydana gelen mikrobik hastalıklara karşı kullanılması tavsiye edilmektedir. İltihap toplayan yara, ısırık, kesik vs gibi durumlarda tarhun otu ile pansuman yapılması önerilmektedir. Yaranın hem temizlenmesini hem de daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
- Antidepresan özelliğine sahip olmasından dolayı kişilerin stres ve sinirini alarak ruhsal olarak da rahatlamalarını sağlamaktadır.
- Uyku düzeni bozuk olanların ve uyumakta zorlanan kişilerin daha rahat uykuya dalmalarına yardımcı olmaktadır.
TARHUN OTU NASIL KULLANILIR?
Tarhun otu, et, tavuk ve balık pişirirken lezzetli ve farklı bir aroma katması için kullanılabilir. Aynı zamanda salata ve sosların üzerine de birazcık serpilmesi uygun görülebilir. Tarhun otu diğer baharatlar gibi kişinin damak zevkine göre kullanılmaktadır. Tarhun otunun lezzetini ve aromasını sevenlerin makarna, çorba gibi yemeklere de eklenmesi tavsiye edilmektedir.
Tarhun Otu Çayı: Yukarıda belirtilen tarhun otunun faydalarından tam olarak istifade edilmek için yemeklere eklenmesinin yanında çayının tüketilmesi önerilmektedir. Tarhun çayını hazırlarken kaynayan 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı tarhun eklenir ve 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra tüketilebilir. Tarhun çayını demlerken dikkat edilmesi gereken nokta tarhun bitkisinin miktarını kullanırken dikkatli olunmasıdır.
TARHUN OTU NEREDE SATILIR?
Tarhun otu daha çok çiçek ve fide satan yerlerde satıldığı gibi aktarlardan da temin edilebilir. Taze olarak satın alınan tarhun bitkisi saksılara ekilerek yetiştirilebilir. Tarhun otunun aktar ve çiçekçiler dışında internet üzerinden de satışı yapılmaktadır.
TARHUN OTU FİYATI?
Kurutulmuş tarhun otunun aktarlardaki takribi satış fiyatı 100 gr 30 TL kadardır. Taze tarhun otunun fiyatı ise 25 gr 10 TL olarak satılmaktadır.