Nefes darlığı neden olur? Psikolojik nefes darlığı belirtileri nelerdir?

Nefes darlığı, hem fiziksel hem de ruhsal nedenlerle meydana gelen, halk arasında oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Nefes darlığının altında yatan başka hastalıkların olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. Peki nefes darlığı hangi hastalıkların habercisidir. İşte psikolojik nefes darlığının nedenleri ve tedavi yöntemleri...

ABONE OL
GİRİŞ 17.11.2020 12:47 GÜNCELLEME 17.11.2020 12:49 SAĞLIK
Nefes darlığı neden olur? Psikolojik nefes darlığı belirtileri nelerdir?

Nefes darlığı, kişinin yeteri kadar nefes alamaması, merdiven çıkarken, yürürken soluk soluğa kalması ve hızlı hızlı nefes alıp hava açlığı çekmesi olarak tanımlanmaktadır. Birçok nedenden meydana gelen nefes darlığı genel olarak astım, kalp yetmezliği ve akciğer hastalıklarından dolayı görülmektedir. Nefes darlığı bedensel sağlık sorunlarının yanında psikolojik nedenlerle de meydana gelmektedir. Özellikle anksiyete bozukluğunun en önemli belirtilerinden biri nefes darlığıdır. Kalp yetmezliği ve akciğer hastalıklarının belirtisi olan nefes darlığı, psikolojik nedenlerle de çok sık görülmektedir. 

 

Pekmezin faydaları nelerdir? Hangi pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?

NEFES DARLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Nefes darlığı, normal yaşamın sekteye uğramasına neden olacak boyutta şiddetli ataklar halinde görülebilir. Toplumda sıkça rastlanan nefes darlığı uzun şiddetli ve uzun süreli ataklarla görüldüğünde muhakkak doktora başvurulmalıdır. Nefes darlığının belirtileri şöyledir:

- Nefes alıp vermede güçlük

- Yürürken, merdiven çıkarken nefes darlığı

- Kanlı balgam

- Kalp çarpıntısı

- Şiddetli ve geçmeyen öksürük

- Sürekli yorgun hissetme

- Göğüs ağrısı

- Boğulma hissi

- Gece nefes darlığıyla birlikte uykudan uyanma

- Kilo kaybı

- Her zaman rahatça yapılan aktivitelerde zorluk çekmeye başlama

- Nefes alırken hırıltı

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay hangi hastalıklara iyi gelmektedir?

NEFES DARLIĞININ ALTINDA YATAN HASTALIKLAR

Nefes darlığı genellikle solunum yolu hastalıklarından dolayı görülür. Özellikle zatürre ve astım nefes darlığının en ciddi nedenleri arasındadır. Akciğerde meydana gelen hasardan kaynaklı da nefes darlığı görülür. Nefes darlığı solunum yolları rahatsızlığı dışında başka hastalıkların habercisi olarak nükseden bir rahatsızlıktır. Kişinin akciğerlerinde bir sorun olmadığı halde nefes darlığı çekmesinin en temel nedeni kalp rahatsızlığıdır. Kalp rahatsızlığı olan bireylerin en az efor gerektiren aktivitelerde dahi nefes almada güçlük çektiği görülür. Düşük tansiyon da solunum yetmezliğine neden olmaktadır. Kronik olarak görülen nefes darlığı ise yaşam tarzı haline getirilen yanlış alışkanlıklardan meydana gelmektedir. Örneğin; sigara, alkol, zararlı ve sağlıksız besin tüketimi, hareketsiz yaşam nefes darlığına neden olmaktadır.

Evde adaçayı ve ebegümeci çayı nasıl hazırlanır? Adaçayı faydaları nelerdir?

NEFES DARLIĞINA NE İYİ GELİR?

Kalp-damar ve akciğer hastalıklarından kaynaklı olmadığı kesin olarak belirlenen nefes darlığının tedavi edilmesi yaşam tarzında yapılan birkaç değişiklikle mümkündür. Kaliteli ve yeterli nefes almak için akciğerlerin tahrip olmasına en büyük etkisi olan sigara ve alkol kullanımının bırakılması, egzersiz yaparak daha hareketli bir yaşam tarzına geçilmesi önerilmektedir. Obezite, nefes darlığına neden olan en önemli nedenlerden olduğu için daha sağlıklı beslenme ve diyetle nefes darlığı tedavi edilebilir.  Nefes darlığına iyi gelen bitkisel çözümler:

- Adaçayı

- Zencefil ve bal karışımı

- Gece yatmadan önce başucuna soğan kesip koymak

- Yatmadan önce soğan ve sarımsak yemek

- Limon ve bal

PSİKOLOJİK NEFES DARLIĞI NASIL GEÇER?

Psikolojik nefes darlığı genellikle panik atak ve anksiyete bozukluğundan kaynaklıdır. Anksiyete ataklarında çarpıntı ve nefes darlığıyla nükseder. Fiziksel olarak hiçbir rahatsızlığı olmayan ancak derin nefes alamayan kişilerin temiz hava alması, bol su içmeleri ve sakin kalmaya çalışarak bir süre durağan kalmaları gerekir. Ancak bu şekilde nefes darlığı atağı geçebilir. Kısa ve hızlı nefes almaların sonu baygınlık olabileceğinden kişilerin sakin kalmaya çalışmaları, atağın kısa sürede geçeceği bilgisi uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

Anksiyete atağı geçiren kişinin atakları daha kontrollü atlatmaları için psikolojik destek almak üzere bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.