Çay ağacı yağının faydaları nelerdir? Çay ağacı yağı sivilcelere iyi gelir mi?
Bitkisel yağlar, antibakteriyel özellikleri sayesinde ağız bakımından solunum yolu hastalıklarına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Bitkisel ve aromatik yağlar arasında en popüler olan çay ağacı yağı genellikle grip, nezle ve bronşit gibi hastalıkların tedavi sürecinde kullanılmaktadır. Peki çay ağacı yağının faydaları nelerdir? Çağ ağacı yağı cilt bakımından nasıl kullanılır? İşte çay ağacı yağı içilir mi?
ABONE OLSon yıllarda doğallığı ve faydaları duyulmaya başlayan aromatik yağlar, cilt bakımından sonumum yolu hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorununa şifa olmaktadır. Özellikle çay ağacı yağının cilt problemlerine iyi gelmesi ve antibakteriyel özelliği sayesinde iltihap ve enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesinde oldukça etkili olmasından dolayı çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Çay ağacı yağı, Hint defnesi bitkisinden elde edilen aromatik bir yağdır. Ülkemizde son yıllarda sıkça kullanılmaya başlasa da dünyanın farklı yerlerinde yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Çay Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?
Aromatik doğal yağların insan sağlığına olan faydaları konusunda bilinçlenme arttıkça bu ürünlere olan talebin de arttığı görülmektedir. Özellikle kekik yağı, nane yağı ve çay ağacı yağı gibi keskin aromalara sahip olan yağların hem solunum yolu hastalıklarına hem de cilt sorunlarına iyi geldiği gözlemlenmektedir. Çay ağacı yağı antibakteriyel yapısı sayesinde iltihabın vücuttan sökülmesini hızlandırmaktadır. Çay ağacı yağının sağlığa olan faydaları şöyledir:
- Vücuttaki bakteri, iltihap ve virüslerin atılmasını sağlayarak viral enfeksiyonlardan kaynaklı görülen hastalıkların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
- Uçuk, yara izi ve sivilce gibi cilt problemlerinin tedavi edilmesini hızlandırmaktadır.
- Antibakteriyel özelliği sayesinde ağızda oluşan bakterilerin temizlenmesini sağlar. Ağız ve diş bakımında önemli etkiye sahip olan çay ağacı yağı gargara olarak kullanıldığında ağız kokusuna da iyi gelmektedir.
- Arı, sinek ve böcek ısırıklarına sürüldüğünde yaraların acısını alarak rahatlatmaktadır.
- Keskin aroması sayesinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelen çay ağacı yağı, özellikle burun tıkanıklığının giderilmesi için kullanılmaktadır.
- Çay ağacı yağı cilt bakımında kullanıldığında sivilce ve siyah nokta problemini büyük oranda azaltarak cilde doğal canlılık verir, aşırı yağlanmadan kaynaklı parlaklığı alarak matlaştırır. Makyaj temizliğinden sonra fondöten kalıntılarını temizlemek için çay ağacı yağı ile tonikleme işlemi yapılabilir.
- Saç derisine uygulandığında isekepeklenme sorununa iyi gelerek saç derisinin havalanmasını sağlamaktadır. Böylece saç dökülmesini önleyerek saçların daha sağlıklı görünmesi sağlar.
Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?
Cilt Bakımı: Sinek, böcek ve arı ısırıkları; uçuk, sivilce ve siyah noktaların temizlenmesi için kullanılması tavsiye edilen çay ağacı yağı keskin bir aromaya sahip olduğu için direkt olarak yüze uygulanması tavsiye edilmez. İlk olarak su ile seyreltilmesi tavsiye edilir. Yarım çay bardağı suyun içerisine 2 tatlı kaşığı çay ağacı yağı ilave ederek doğal bir tonik hazırlanabilir. Hazırlanan tonik günlük olarak kullanılabilir.
Saç Bakımı: Çağ ağacı yağı saç diplerine uygulamak için yağı direkt olarak saç derisine masaj yaparak uygulanması tavsiye edilir. Saç diplerine uygulanan çay ağacı yağı takribi 25-30 dakika bekletildikten sonra durulanır. Çay ağacı yağı saç derisini temizler ve saç dökülmesini engeller.
Ağız ve Diş Bakımı: Ağız ve diş temizliğinin tam olarak temizlenmesi, ağzın iltihap ve bakterilerden arınması için çay ağacı yağı ile gargara yapılması önerilir. 1 çay bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağı ekleyip gargara yapmak ağızda oluşan iltihabın ve iltihaptan kaynaklı ağız kokusunu gidermektedir. Gargaranın yutulmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Soğuk Algınlığı: Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıkça görülen gri, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığa karşı çay ağacı yağı ile tedavi edilebilir. Solunum yollarını açılması için çaydanlık ve tencereye bir miktar su konur ve içerisine 2-3 tatlı kaşığı çay ağacı eklenir ve kaynayan suyun buharı solunur. Bu işlem solunum yolları tam olarak açılana kadar devam edilir. Çay ağacı yağının buharı, evdeki havanın daha kaliteli olması için de kullanılabilmektedir.