Metabolizma çalıştıran besinler nelerdir?

Metabolizma tüketilen yiyeceklerin enerjiye dönüştürüldüğü süreç olarak adlandırılır. Metabolizma yavaş çalışıyorsa kilo verilir, hızlı çalışıyorsa kilo alınır.

ABONE OL
GİRİŞ 06.04.2021 08:51 GÜNCELLEME 06.04.2021 08:51 SAĞLIK
Metabolizma çalıştıran besinler nelerdir?

Metabolizma canlıların vücuda aldıkları organizmaları enerjiye dönüştürdüğü süreç olarak adlandırılır. Bu süreç yavaşladıkça metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar, bu süreç ne kadar hızlı olursa metabolizma da o kadar hızlı çalışır ve kilo alımını engeller.

Kayısı çayı zayıflatır mı? Her gün düzenli olarak içerseniz...


Metabolizma çalıştıran besinler

  • Limon: Limon, metabolizmanızı hızlandırmak için mükemmel bir besindir. Karaciğerinize detoks etkisi vermek ve sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olur.

  • Acı biber: Acı biber tüketiminin metabolizmayı yüzde 25 oranında artırdığını gösteriyor. Acı biberli yiyecekler yediğinizde, özellikle kırmızı bibere acılık veren madde olan kapsaisin nedeniyle daha çok terliyor olabilirsiniz. Bunun sebebi kan dolaşımı ve dolayısıyla metabolizma hızının artması. Bu da yağ yakımına ve terlemeye neden oluyor.

  • Kahve ve yeşil çay: Sudan sonra metabolizmayı hızlandıran diğer içecekler, kahve ve yeşil çay. Bu ikisi, antioksidan özellikli olmakla birlikte kan şekerini düşürüyor, yağ yakıyor ve de selülitlerde gözle görülür azalma sağlıyor.

  • Baharatlar: Karabiber, hardal tohumu, sarımsak tozu ve zencefil, metabolizmayı hızlandıran baharatların başında geliyor. Araştırmalar da, yemeklerine bu baharatları katan kişilerin günde 1000 kalori daha fazla yaktığını gösteriyor.

  • Omega 3:Omega-3’ün en çok bulunduğu besin balık. Balığı, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve keten tohumu takip ediyor. Bu yiyeceklerin metabolizmayı hızlandırmasının en önemli sebebi, metabolizma hızını düşüren leptin isimli hormonun üretimini azaltmaları.
     

    Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl yenir?

  • Greyfurt: Greyfurt, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan C vitamini açısından zengindir. C vitamini, yağ metabolizmasını düzenler ve yağ yakmaya yardımcı olur.

  • Kalsiyum: Metabolizma hızınızı artırmak istiyorsanız, kalsiyum bakımından zengin besinleri menülerinize katmaya özen göstermelisiniz. Tennessee Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günde 1200-1300 mg arasında kalsiyum tüketen kişilerin, çok daha az tüketenlere göre iki kat daha fazla kilo verdiğini gösteriyor.

  • Düzenli uyku: Düzenli uyku ve erken kalkmanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden yararlanmak için her gün aynı saatte uyumaya ve sabah 8’den önce uyanmaya özen gösterin. Unutmayın; metabolizmamız ışıkla birlikte harekete geçer.


  • Brokoli: Brokoli metabolizmayı hızlandıran çok önemli bir kalsiyum kaynağı. Aynı zamanda C, K ve A vitaminleri açısından da çok zengin. Bir porsiyon brokoli, folik asit ve antioksidan ihtiyacınızı gidermede çok etkilidir.

  • Bol su: Eğer susuzsanız metabolizmanız yavaş çalışır, bol su içmek çok önemli. Yetişkin bir insanın günde en az 2.5 litre su içmesi gerekir.

Ara öğünleri ihmal etmeyin!

Metabolizmanın yavaş çalışmasının en büyük sebeplerinden biri de, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığıdır. Özellikle ana öğünleri düzenli olarak tüketmenin yanı sıra ara öğünleri de atlamamak miktarı az besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli.
 

Karaciğeri temizleyen 5 besin


Gereksiz tuz tüketiminden kaçının

Tuzda bulunan sodyum fazla tüketildiğinde vücudun su tutmasına, bunun sonucunda ödem yapmasına neden olur. Sonuç olarak; kendinizi, özellikle sabahları yeni uyandığınızda şişkin ve kilolu hissedersiniz. Günlük tuz tüketimi yetişkin bir insanda en fazla 1 çay kaşığı kadar olmalı.

Yemek yedikten sonra neden ağırlık çöker?


Egzersiz yapmak hayati önem taşıyor

Pandemi nedeniyle evde kalmak hareketsizliğe neden olmamalı. Evde de olsak hafif egzersizler yapmalı hareketsiz kalmamalıyız. Onun dışında dışarı çıkabildiğimiz vakitlerde sosyal mesafeye dikkat ederek günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yaparak metabolizmayı hızlandırabiliriz.

KAYNAK : Haber7