Kafein tüketimine dikkat: Anksiyeteye yol açıyor!
Kafein neredeyse herkesin gün içinde mutlaka bir şekilde tükettiği ancak fazla tüketimde fizyolojik ve psikolojik birçok probleme yol açan bir maddedir.
ABONE OLKafeinin içeriğinde literatürde stres hormonu olarak da geçen kortizol hormonu bulunuyor. Psychosomatic Medicine Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, özellikle metabolizmanın uyandığı sabah saatlerinde daha fazla salgılanan kortizol hormonunun kafein tüketiminden etkilendiğini ortaya koyuyor. Anksiyete ve depresyona eğilimi yüksek kişilerin vücudunda normalin üzerinde salgılanan kortizol hormonu bu atakları tetikliyor. Sabah içilen bir bardak kahvenin içerdiği kafein maddesinin etkisi, 5-7 saat kadar vücuttan geçmiyor. Bu da gösteriyor ki gece uykusuzluğunun nedeni günün ilerleyen vakitlerinde tüketilen kafeinli içecekler.
Kafein anksiyeteyi nasıl tetikliyor?
Stres hormonu salınımının fazla olması, metabolizmanın sürekli olarak ‘mücadele’ modunda olmasına neden oluyor. Karşılaştığımız stresli durumlar karşısında, bu mücadele modu ciddiyetini artırıyor ve daha fazla stres hormonu salgılayarak daha fazla ‘stres’ belirtisi yaşamaya başlıyoruz. Böyle bir durumda bir bardak kahve içip rahatlamaya çalışmak, işleri daha da karmaşık hale getirebiliyor. Çünkü kafein, kalp atım hızını arttırarak metabolizmadaki stres belirtilerini tetikliyor ve beynimize daha fazla ‘mücadele’ sinyali göndererek anksiyete krizlerine neden olabiliyor.
Anksiyeteye dur demek için kafeini bırakın!
Kafein ve anksiyete arasında azımsanamayacak düzeyde ciddi bir ilişki var. Eğer anksiyete sorununuz varsa kafeini zamanla azaltıp, ardından bırakmayı deneyin. Eğer tükettiğiniz kafein miktarı fazla ise bir anda bırakmak ciddi baş ağrılarına yol açar. Öncelikle içtiğiniz kahve tam kafeinli yoğun bir kahveyse yarım kafeinsiz-yarım normal kahve karıştırarak için, sonrasında ise çay içmeye başlayın. En son aşamada tabiki bitki çayları geliyor. Taze demlenmiş yeşil çay hem sakinleştirecek hem anksiyeteye iyi gelecektir.
Kafeini bıraktıktan sonraki ruh halinizi gözlemleyin!
Kafeini bıraktıktan sonraki bir hafta boyunca ruh halinizi gözlemleyin. Özellikle stresli ve yorgun zamanlarınızdaki tepkileriniz önemli. Uyku düzeninizden, gündelik tepkilerinize kadar psikolojinizde meydana gelen değişimlere inanamayacaksınız. Daha sonra kahve ile olan ilişkinizi gözden geçirmek daha da kolaylaşacak. Kafeinin sizi gerçekten ne şekilde etkilediğini görmek bu açıdaan önemli. Psikolojik zorlukları tamamen ortadan kaldırmasa bile, özellikle anksiyete belirtileri gibi gündelik hayatı oldukça zorlaştıran etkilerin önemli ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.