Toz alerjisine ne iyi gelir? Toz ve tüy alerjisinin nedenleri
Alerji denilince akla ilk olarak bahar ayları ve bu aylarda ortaya çıkan polenler gelir. Fakat alerjiler sadece bu aylarda değil her mevsimde ortaya çıkabilir. Toz alerjisi genelde kişilerin ortamdaki toz ve tüylerden rahatsız olması ve buna bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma, burun içi kaşıntı ve göz sulanması ortaya çıkar. Genel anlamıyla nezle ile aynı belirtileri gösterir.
ABONE OLAlerji denilince akla ilk gelen polenler ve bahar ayları oluyor. Bunun sebebi alerjilerin bahar aylarında polenlere bağlı olarak daha fazla artıyor oluşudur. Ancak alerji sadece bu aylarda değil her zaman görülebilir. Özellikle toz ve tüy alerjisi buna iyi bir örnektir. Genellikle kişilerin ortamdaki tozdan veya kedi köpek gibi hayvanların tüyünden kaynaklı alerj,k reaksiyon göstermeleri mümkündür. Bu tarz bir alerjiye sahip kişiler her an bu sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirler. Alerji olduklarında burun akıntısı, hapşırma, göz yaşarması gibi nezlede de ortaya çıkabilen belirtiler gösterilir.
Toz alerjisine ne iyi gelir?
Toz alerjisi; burun akıntısı, hapşırma, burun içinde kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtilere neden olabilir. Nezle ile aynı belirtilere sahiptir. Küçük toz akarlarının neden olduğu bu sağlık sorunu vücudun toza karşı verdiği bir savunma tepkisidir. Alerjenlere karşı verilen tepki, alerjik reaksiyonlara neden olur. Bazı durumlarda alerji belirtilerine deride döküntü ve kaşıntı da eklenebilir. Döküntüler özellikle kol, bacak ve gövdede görülür. Toz alerjisi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak ilaç tedavisinin yanı sıra bitkisel ve doğal çözümler de denenebilir.
Toz alerjisi nasıl geçer? Toz alerjisine karşı bitkisel çözümler
1. Tıkanan burun için tuzlu su yöntemi: Toz alerjisinde en sık görülen belirtilerden biri burun akıntısıdır. Bunu geçirmenin yolu şüphesiz burun kanallarını temizlemektir. Özellikle üst solunum yolunu rahatsız eden toz akarları burun kanallarına yapışarak burayı tahriş eder. Bu rahatsızlığı gidermek için hazırlanan tuzlu su karışımı epey iyi gelecektir. Bu sıvıyı hazırlamak için bir tatlı kaşığı tuz, bir bardak ılık su içinde karıştırılır. İsteğe bağlı olarak karışıma bir tutam da karbonat eklenebilir. Bu karışım ile her iki burun kanalı da yıkanır. İsteğe ve ihtiyaca bağlı olarak günde 3 ya da 4 kez tekrar edilebilir. Bu karışım sayesinde burun kanallarındaki tahriş azalırken aynı zamanda diğer alerji belirtilerine de bir nebze de olsa iyi gelir.
2. Tozların temas ettiği bölgeleri yıkama: Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerjiyi tetikliyor. Onun dışında her an her yerde ortamda bulunan toz ve kirler de alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu tür durumlarda özellikle yoğun şekilde polene ve kire maruz kalındığında cilde yapışan polen, toz ve kirden arınmak için temas edildiği kısmı iyice yıkanmalıdır. Eğer açık havada uzun süre bu polenlere ve toza maruz kalındıysa mutlaka tüm vucudun yıkanacak şekilde duş alınması gerekir.
3. Toz alerjisine bitkisel çözüm nane çayı: Nane çayı tıpkı diğer bitkisel besinler gibi alerji dahil birçok rahatsızlığa iyi gelir. Nane bu konuda doğal bir anti inflamatuar ve antibakteriyeldir. Bu özelliği sayesinde alerji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Alerji konusunda rahatsızlık yaşadığınız günler tüketeceğiniz birkaç bardak nane çayı iyi gelir.
4. Toz alerjisine iyi gelen buhar yöntemi: Alerji hastalıklarının başlıca özelliği şüphesiz burunlarda ortaya çıkan problemlerdir. Burun tıkanıklığı, burun içi kaşıntısı ve hapşırık gibi rahatsızlıklar vererek burun kanallarını tıkar ve mukus oluşumunu arttırır. Bu mukus oluşumundan kurtulmak için buhar yöntemi oldukça etkilidir. Buhar burun kanallarını açarken aynı zamanda sinüsleri de hafifletir. Yaklaşık 250 ml kadar su bir kapta kaynatılır. Bu sudan çıkan buharı burunla solunur. Teneffüs etmek de denilen bu eylemi yaptığınızda burun kanalları yüksek ölçüde açılır. Bu işlemi en az 10 dakika gerekli güvenlik önlemlerini alarak uygulayabilirsiniz. Gerek görüldüğü takdirde ve sürede tekrarlanabilir.
5. Toz alerjisine elma sirkesi: Elma sirkesi alerji olanların hatta özellikle toz alerjisi olanların mutlaka bildiği alerjik kişilerin arasında son derece popüler olan bir yöntemdir. Elma sirkesi fermente yapısı sayesinde balgam üretimini azaltır ve vücudun alerjik reaksiyonlarının kontrol sistemini temizler. Buna ek olarak sindirim sistemini temizleyerek hazmı da kolaylaştırır. Vücut metabolizmasını arttıran elma sirkesini güvenle tüketebilirsiniz. 1 çay kaşığı mümkünse ev yapımı organik elma sirkesi 1 bardak su içinde karıştırılır. Bu karışım günde 1 kez içildiğinde alerjik reaksiyonlarda büyük ölçüde azalma meydana gelir.
6. Toz alerjisi için bal: Bal her derde deva besinler arasında sayılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden öksürüğü kesmeye pek çok rahatsızlıkta kullanılan bal alerjinin neden olduğu rahatsızlıkları da güvenle çözer. Ayrıca hapşırma gibi belirtilere de çok iyi gelen bal günde 1 çay kaşığı tüketildiğinde alerjik reaksiyonları hafifletir. Ayrıca ciltte oluşan döküntüleri de geçirmek için temiz bir bez veya pamuk yardımıyla ilgili bölgeye sürülebilir. Bal bu durumda da cilt yapısını yumuşatarak cilt döküntülerini yatıştırır.
7. Yeşil çay toz alerjisine iyi geliyor: Yeşil çay da pek çok bitkisel çözüm gibi sadece alerji değil pek çok rahatsızlığın çözümünde güvenle kullanılır. Kilo vermeye karar verip diyet yapanlar ve yoğun hapşırık sonucu alerjiye yakalananlar dahil çok insan güvenle tüketebilir. Taze demlenmiş bir fincan yeşil çayı tükettiğinizde hali hazırda var olanı geçirebilir yada geleceğini hissettiğiniz alerji ataklarını önleyebilirsiniz. Yeşil çay özellikle hapşırık ve boğaz, burun iltihaplanmalarında da işe yarar. Sinüslerin açılmasına da yardım ederek tıpkı bal gibi cilt döküntüleri veya yaralarında da poşet yeşil çay kullanılabilir. Ancak tüm bunların yanı sıra unutulmaması gereken nokta yeşil çay bazen alerjik reaksiyona kendisi de sebep olabiliyor. Kişi öncelikle yeşil çaya alerjisi olup olmadığını bilmeli, olmadığından emin olduktan sonra tüketmelidir.
8. Toz alerjisine iyi gelen taze meyveler ve sebzeler: Toz alerjisi atağının belirtilerini hafifletmek için doğal ve taze besinler tüketilmelidir. Özellikle domates, elma, kırmızı üzüm, soğan, greyfurt ve brokoli gibi doğal sebze ve meyveler hem alerjik reaksiyonların oluşumunu engeller hemde var olan alerjik atağın etkilerini azaltır.
Toz alerjisine karşı evde alınabilecek önlemler
-Sigara gibi tütün ürünleri asla evde içmeyin ve yanınızda içirmeyin.
-Uyurken kullanılan çarşaf, yastık ve yorgan kılıflarını mutlaka en az 60 derecede yıkayın ve sık sık en az haftada 1 değiştirin. Özellikle yünlü ürünlerden uzak durun.
-Evinizde evcil hayvan besliyorsanız bu hayvan ile ilgili mutlaka alerji testi yaptırın. Ekolojik pet spreyleri ve şampuanları kullanmak da bu konuda faydalı olabilir.
-Evde küf oluşumuna engel olun. Bu konuda tedbirinizi alarak akarlara karşı temizlik ürünleri kullanarak evi düzenli vakitlerde havalandırın.
-Evde mutlaka hava temizleyici aletler kullanarak havayı nemli tutun. Yatak odası nem seviyesi yüzde 30-50 civarında olmalıdır
-Yatak odasında halı, kilim, kitap gibi yoğun toz tutan eşyalar, havadaki nemi emen çiçek veya bitkileri bulundurmayın. Yaşam alanlarında da bu kurala uymaya çalışmaya özen gösterseniz de asıl önemli olan uyuduğunuz alandır.
-Çok toz tutan kumaş kaplı mobilyaları evinizde bulundurmayın.
-Kıyafetleri 60 dereceden yüksek ısıda yıkayın ve çok tüylü kıyafetler tercih etmeyin.
-Peluş oyuncaklar, polar kıyafetler ve panduflardan uzun durun.
-El temizliğine ve burun temizliğine ekstra fazla dikkat edin.