Reflü şikayetlerini hafife almayın! Daha ciddi hastalıklara neden olabiliyor

Reflü halk arasında en çok yenilen yemeklerin ağza geri gelmesi şikayeti ile bilinir. Özellikle yeni yemek yendiğinde boğazda gıcık ve göğüs arkasında yanma olması bir numaralı reflü belirtilerindendir. Toplumda bulunan her 5 kişiden 1'inde mutlaka görülen reflü hastalığı alınan birtakım önlemlerle engellenebiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2021 17:22 GÜNCELLEME 16.01.2021 17:28 SAĞLIK
Reflü şikayetlerini hafife almayın! Daha ciddi hastalıklara neden olabiliyor

Toplumun hatırı sayılır bir kısmında görülen reflü yenilen yemeğin ağza gelmesi, boğazda gıcık oluşumu ve göğüste yanma gibi şikayetlerle kişilerde kendini gösterir. Tedavi edilmediği ve önlem alınmadığı takdirde çok daha önemli hastalıklara dönüşen ve kişide uzun yıllar geçmeyecek kalıcı hasarlar bırakan reflünün kısa sürede fark edilip tedavi edilmesi gerekir. Uzmanlar reflünün dikkat edilmediği takdirde yemek borusu kanseri gibi pek çok ciddi hastalığa dönüşebileceğini söylüyor.

 

 

Reflünün belirtileri nelerdir?
 
-Göğsün arkasında iki kürek kemiği arasında veya önde kalbin arkasında yanma
-Boğazda gıcık oluşması
-Kalpte sıkışma hissi
-Yediklerin ağza gelmesi 
-Midede ekşime veya yanma
-Kilo kaybı
-Ağıza acı-ekşi su gelmesi
-Ağız kokusu
-Midede şişkinlik
-Gaz çıkarma isteği
-Kronik sinüzit
-Kronik faranjit
-Diş çürükleri
-Alerjik astım

Reflü kansere dönüşür mü?

Reflü hastalığı toplumdaki insanların 5'te 1'inde görülen yaygın bir hastalıktır. Bu hastalıktan muzdarip kişilerin akıllarında olan sorulardan biri de bu hastalığın zamanla daha ciddi hastalıklara dönüşebilecek olma ihtimalidir. Bu hastalığın tedavi edilmediği takdirde birtakım ciddi hastalıklara yol açacağı aşikardır. Fakat bu hastalığın illa da kanser olduğunu söylemek yanlıştır. Reflü doğrudan kansere neden olmamakla birlikte tedavi edilmediği takdirde yemek borusu kanserinin ilerleyişini hızlandırabilir.



Reflüye karşı önlem almak çok önemli!

 

 

Türkiye’de reflü görülme oranları yüzde 20-25’tir ve bu oran diğer Batı ülkeleriyle hemen hemen aynıdır. Reflüye karşı önlem almak çok önemlidir. Reflü hastalığının büyük bir çoğunluğu engellenebilir nedenlerden oluşmaktadır. 

-Sigara, alkol tüketiminden uzak durmak
-Çok hızlı yemek yememek
-Fast food gıdalardan uzak durmak
-Kilo kontrolünü sağlamak
-Bağırsak hareketlerinin yavaşlığına yani kabızlığa karşı önlem almak
-Stres kontrolünü sağlamak reflüye karşı alınabilecek önlemlerdir.

Hamilelik döneminde reflü şikayetlerinin arttığı bilindiği için bu dönemde daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bunların dışında anatomik sorunlar, mide fıtığı gibi rahatsızlıklar reflüye neden olabilmektedir.

KAYNAK : Haber7