Bademcik şişmesine ne iyi gelir? Doğal yöntemlerle bademcik iltihabı nasıl geçer?
Bademcikler, ağız yoluyla bulaşan virüs ve bakterilere karşı direnç göstererek vücuda yayılmasına engel olmaktadır. Virüs ve bakteriler bademciklerde toplandıklarından bademciklerde iltihaplanma ve şişkinlik meydana gelmektedir. Peki bademciklerin iltihaplardan korunması için ne yapılmalıdır? Bademcik iltihabına ne iyi gelir? İşte bademcik iltihabının ve şişkinliğinin nedenleri ve doğal tedavi yöntemleri...
ABONE OLBoğazın iki yanında bulunan yumuşak yapılı bademcikler, genellikle solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak şişmektedir. Bademcikler, hastalıklara karşı vücudu koruyan kalkan görevi gördüklerinden virüs ve bakteriler ağız yoluyla vücuda girdiklerinde ilk bademcik engeline takılmaktadır. Bundan dolayı da enfeksiyon, iltihap ve soğuk algınlık gibi hastalıklarda bademciklerin sık sık şişmesi ve ağrıması görülmektedir. Bademcik şişmesi ve ağrısı, özellikle kişisel hijyenlerini tam olarak sağlamayı öğrenemeyen ve henüz hastalıklara karşı kendilerini nasıl koruyacağını bilmeyen çocuklarda görülmektedir. Bademcik şişmesinin nedenleri doğru şekilde tespit edilip, erken müdahale edilmesi halinde iyileşmesi muhtemel bir rahatsızlık olmasının yanında doğru zamanda doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmaması halinde farklı müdahalelerin uygulanması gerekmektedir.
BADEMCİK İLTİHABININ NEDENLERİ NELERDİR?
Bademcik şişmesi ve ağrısı, solunum yolu hastalıklarının ilk belirtisi olarak görülmektedir. Virüslerin ağız yoluyla vücuda girmesine ve yayılmasına engel olduğundan herhangi bir solunum yolu hastalıklarında çabucak kızarması, şişmesi ve ağrıması mümkündür. Bademcik şişmesinin nedenleri şöyledir:
- Özellikle kış aylarında çok sık görülen, bronşit, grip ve nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları,
- Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olan kişilerle yakın temas kurulması,
- Dudak ve ağız çevresinde çıkan iltihaplı uçuklar,
- Kişisel hijyene dikkat edilmemesi halinde bakteri ve virüslerin ağız yoluyla vücuda girmeye çalışması bademciklerin şişmesine, kızarmasına ve ağrımasına neden olmaktadır.
BADEMCİK ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlı olarak hastalıklar her vücutta farklı semptomlarla görülmektedir. Bademciklerin şişmesi ve ağrıması da aynı nedenden dolayı kişiden kişiye farklı belirtilerle meydana gelir. Bademciklerin şişmesi, bazı durumlarda boğaz ağrısı kadar şiddetle görüldüğünden kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkileyerek yeme-içme ihtiyacını dahi görmesine engel olmaktadır. Bademcik şişmesinin ve iltihaplanmasının en genel belirtileri şöyledir:
- Yüksek ateş
- Boğaz ağrısı
- Ağızda kuruluk
- Bademciklerde kızarıklık
- Yutkunmada güçlük
- Ağızda kuruluk ve kötü koku
- Baş, kulak ve boyun ağrısı
- Kas ve eklem ağrıları
- Yorgunluk, halsizlik
- Burun tıkanıklığı
- Ses kısıklığı
BADEMCİK ŞİŞMESİNE VE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR?
Bademcikler, enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak şiştiklerinden ilk olarak kişisel temizliğe önem verilmesi gerekmektedir. Ellerin yemekten önce ve sonra yıkanması, kirli ortamlardan mümkün mertebe uzak durulması gibi günlük hayata kolayla eklenebilecek temizlik alışkanlıklarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Bundan dışında ise bademcik şişmesine iyi gelen ve evde kolayca uygulanabilen doğal tedavi yöntemleri şunlardır:
1- Tuzlu Su İle Gargara: Çok soğuk ya da çok sıcak olmayan yarım çay bardağı suyun içerine 1 tatlı kaşığı tuz atarak karıştırdıktan sonra ağız ve boğazların temizlenmesi için gargara yapılır. Bu işlem bademciklerin iyice temizlenmesini sağlayarak düzenli yapılması halinde kısa sürede bademciklerdeki kızarıklığı tedavi etmektedir.
2- Ballı Ihlamur Çayı: Solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde oldukça etkili olan ıhlamur çayı, bal ile karıştırılıp tüketilmesi halinde bademciklerin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
3- Pastil: Anti-enflanatuar içeren pastillerin kullanılması, bademciklerde şişkinlik ve iltihaba neden olan virüs ve bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bademcik ve boğazın enfeksiyon hastalıklarından korunması ve tedavi sürecinin daha çabuk netice vermesi için pastil kullanılması önerilmektedir.
4- Nemli Ortam: Bademciklerin, rahatlaması ve kişinin daha kaliteli nefes alabilmesi için yaşam alanının daha nemli bir ortama dönüştürülmesine dikkat edilmelidir.
5- İstirahat: Vücudun dinlenmesi ve eski enerjisine kavuşması için yeteri kadar dinlenilmesi gerekmektedir. Birçok hastalık, doğru bakım, önlem ve dinlenme ile kısa sürede tedavi edilebildiğinden bademcik iltihabı ve şişmesine karşı da istirahat önerilmektedir.
6- Su Tüketimi: Yetişkin bir bireyin günde en az 1,5 litre su içmesi, birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırdığı ve vücudu toksinlerden arındırıldığı uzmanların defalarca üzerinde durduğu bir konudur. Bademciklerin rahatlaması ve temizlenmesi için gün içinde normalden daha fazla su tüketmek, bademcik iltihaplarının ve şişkinliğinin tedavi sürecini hızlandırmaktadır.