El ve ayak uyuşmasının nedenleri nelerdir? El ve ayak karıncalanması nasıl geçer?
El ve ayak uyuşması, halk arasında çok sık görülen bir rahatsızlık olup her 10 kişide 1'inde meydana geldiği düşünülmektedir. El ve ayak karıncalanması genellikle sinir sıkışmasından kaynaklı görülse de altta yatan farklı hastalıklardan kaynaklı da meydana gelmektedir. Peki el ve ayak uyuşmasının nedenleri nelerdir? Ayak karıncalanması hangi hastalıkların belirtisidir? İşte el ve ayak uyuşmasına bitkisel çözümler...
ABONE OLUzun süre hareketsiz kalma sonucu el ve ayakların uyuşması, hemen hemen herkeste görülen bir rahatsızlıktır. Tıpta parestezi olarak adlandırılan bu durum sinirlere yapılan baskılardan dolayı meydana gelmektedir. Parestezi, geçici ve kronik olarak iki farklı durumda görülür. Geçici parestezi, sinirlere yapılan baskının aniden kaldırılması sonucu ortaya çıkan uyuşukluktur. Kronik parestezi ise sinirlere hiçbir baskının uygulanmamasına rağmen durduk yere kol ve bacaklarda görülen uyuşukluktur.
EL VE AYAK KARINCALANMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Halk arasında ayak karıncalanmasının nedenleri genellikle ayakların üzerine çok fazla baskı yapılmasından kaynaklıdır. Sinirlere yapılan baskı, ayak ve ellerde uyuşmaya ve karıncalanmalara neden olmaktadır. Birçok kişide görülen ayak ve el karıncalanmalarının sıklıkla ve kalıcı şekilde görülmeleri farklı hastalıklarının habercisi olarak görülebildiğinden nedenlerini öğrenmek ve doğru tedaviyi uygulamak için doktora başvurulması tavsiye edilir. Ayak ve el karıncalanmalarının nedenleri şöyledir:
- Kalp ve damar hastalıkları
- Kan dolaşımı bozuklukları
- Obezite
- Diyabet
- Alkol bağımlılığı
- Kemik erimesi
- Kemik kırılmaları
- Bel fıtığı
- Susuzluk
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmak
- Damar tıkanıklıkları
- Beyin enfeksiyonları
- Psikolojik nedenler…
EL VE AYAK UYUŞMASINA NE İYİ GELİR?
Halk arasında çok sık görülen el ve ayak uyuşmasının altında yatan nedenlerin tam olarak tespit edilmesi, gereken tedavi yöntemlerine başlanması gerekmektedir. Ancak yaşam tarzında bazı değişikliklerin yapılması el ve ayak uyuşmasını kısmi olarak azaltmaktadır. Gün için bol bol su içmek, dengeli ve sağlıklı beslenerek vitamin ve mineral eksikliğini doğal yollarla gidermek, hareket halinde olmak, özellikle uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Al ve ayak uyuşmasına iyi gelen bitkisel çözümler ise şöyledir:
1- Lahana: Beyaz top lahananın dış yaprakları 3-5 dakika kadar suyun içinde kaynattıktan sonra süzüp suyunu içmek, el ve ayak karıncalanmalarını azalmasına yardımcı olmaktadır.
2- Zencefil Çayı: El ve ayak uyuşmalarını hafifletecek etkili yöntemlerden biri de zencefil çayıdır. Zencefilin yanında zerdeçal çayı da el ve ayak karıncalanmalarının geçmesinde etkili bitkisel yöntemlerden biridir.
3- Yeşil Çay: Her gün düzenli olarak 1 fincan yeşil çay tüketmek, el ve ayaklardaki karıncalanmaların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bitki çayları aynı zamanda zengin vitamin ve minerallere sahip olduğundan vitamin eksikliğinden kaynaklı görülen uyuşmaların hafifletmektedir.