Mide bulantısını ne geçirir? Mide bulantısına ne iyi gelir?
Genellikle yanlış beslenme, mevsim değişikliği, üşütme ve yorgunluktan kaynaklı meydana gelen mide bulantısı, zararlı alışkanlıkların değiştirilmesi ve sağlıklı beslenme ile kısa sürede geçtiği görülür. Günlük hayatta hemen herkesin yaşadığı mide bulantısı bitkisel ve doğal yöntemlerle tedavisi gerçekleştirilebilir. Peki mide bulantısı ve halsizliğin nedenleri nelerdir?
ABONE OLMide bulantısı, birçok hastalığın ilk belirtisi olarak herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Üşütme, yanlış beslenme gibi nedenlerden görülen mide bulantısı, uygulanan basit tedavi yöntemleriyle kısa sürede geçebilir. Ancak, günlük nedenlerden görülmeyen mide bulantısı için detaylı bir tarama ve doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Üşütmeden kaynaklı ortaya çıkan mide bulantısı için nane-limon, zencefil çayı, limonlu ıhlamur gibi sıcak içeceklerin tüketilebilir. Birçok nedene bağlı olarak meydana gelen mide bulantısı için ise mide dostu besinleri özellikle tüketmeye dikkat etmek gerekir.
Halsizlik ve Mide Bulantısı Nedenleri
Doğru beslenmeme, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri tam olarak alamama başta mide bulantısı olmak üzere halsizlik, eklem ağrıları ve baş dönemsine neden olmaktadır. Mide bulantısı yaşam tarzında edinilen yanlış alışkanlıklardan kaynaklı meydana geldiği gibi riskli hastalıkların da habercisi olabilir. Bundan dolayı doğal yöntemlerle geçmeyen uzun süreli mide bulantısının doğru teşhis ve tedavisi için doktora gidilmelidir. Günlük hayatımızda mide bulantısı ve halsizliğin nedenleri şöyledir:
-
Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler
-
Alkol tüketimi
-
Yeteri kadar beslememe
-
Vitamin ve mineral eksikliği
-
Hamilelik
-
Baharatlı yiyecekler
-
Üşütme
-
Soğuk algınlığı
-
Grip
-
Şiddetli baş ağrısı
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Ciddi herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklı olmadığı bilinen mide bulantısı için genellikle limon ve bitki çayları gibi doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Mideyi rahatlatan, hafif çaylar, bulantının kısa sürede geçmesini sağlarken hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminin daha sistematik çalışmasına yardımcı olmaktadır. Mide bulantısına iyi gelen bitkisel yöntemler şöyledir:
1- Nane-Limon Çayı: Soğuk algınlık, mide üşütmesi ve bunlar gibi diğer mevsimsel rahatsızlıklara anında şifa sağlayan nane limon, çok kolay hazırlanmasının yanında vitamin deposudur. Mideyi rahatlatan, bulantıyı dindiren nane limon çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini yükseltmektedir. 1 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı kuru nane ve yarım limon dilimlenir. Kısık ateşte yavaş yavaş demlendikten sonra içildiğinde mide bulantısı, kusma ve ağrıları kısa sürede dindirir.
2- Zencefil Çayı: Mide rahatsızlıklarını çabucak iyileştiren diğer şifa kaynağı bitki zencefildir. Mide bulantısı, hazımsızlık ve bulantıya iyi gelen zencefil çayı, şifa kaynağı olmasının yanında oldukça kolay hazırlanmaktadır. Taze zencefilin kabuğu soyularak fındık büyüklüğünde parçalara bölünür ardından 2 bardak suyun içine atılarak 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır ve üzerine limon sıkarak içilir. Zencefil çayı, özellikle sabah mide bulantısıyla uyananların zencefili çay ya da yemeklerine katmaları önerilmektedir.
3- Papatya Çayı: Doğal ağrı kesici olan papatya çayı, mide bulantısı, kusma ve mide ağrısına iyi gelmektedir. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya 1 bardak suyun içinde kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatılır ve papatyalar süzülerek içilir.
Bitkisel çayların düzenli olarak tüketilmesinin dışında gün içinde bol su içmek, tuzlu yiyecekler tüketmek mide bulantısının kısa sürede geçmesini sağlar. Yağlı ve şekerli ağır yiyeceklerden kaçınarak çorba, leblebi, tuzlu çubuk gibi hafif, tuzlu ve doyurucu besinler tüketilebilir.
Mide bulantısıyla birlikte görülen baş ağrısının geçmesi için temiz hava, bol su, yeşil çay ve aromatik yağlarla şakaklara masaj yapılması tavsiye edilmektedir.