Kasık fıtığının erkeklerde görülme olasılığı daha yüksek
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk kasık fıtıklarının tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çekerek oluşabilecek şikayetler hakkında bilgi verdi..
ABONE OLKasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Ağrı, şişlik ve mide bulantısı gibi şikayetlere neden olabileceğini söyleyen Avrasya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, kasık fıtığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Her yaşta görülme olasılığı var…
İnguinal herni olarak adlandırılan kasık fıtığı, kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen kasık fıtığı, tüm fıtık türlerinin %80’ini oluşturur. Karın duvarı fıtıklarında en sık görülen kasık fıtığı, karın içi dokuların anormal bir şekilde dışarı çıkarak cilt üzerinde şişlik yaratmasıdır. Yeni doğan bebeklerden yetişkinlere kadar her yaşta görülen kasık fıtığı, daha çok karın duvarının zayıf olduğu bölgelerde meydana gelir.
İlk zamanlarda ayaktayken, ıkınırken, zorlayınca veya hapşırıp öksürünce kasık bölgesinde görünür olan fıtık, kişi uzanıp yattığında görünmez. Her 10 erkekten birinde görülen fıtık tedavi edilmediği sürece iyileşmez. Dolayısıyla fark edildiğinde mutlaka uzman bir doktora gösterilmelidir.
Ağrı ve şişlik ile kendini belli ediyor
Kasık fıtığının en belirgin semptomları ağrı ve şişliktir. Kasık bölgesinde şişlik ve kabarıklık ile fark edilir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve ağrı hisseder. Şişliğin olduğu bölgede yanma ve acı da hissedilebilir. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Diğer belirtiler;
-
İştahsızlık,
-
Kusma, mide bulantısı,
-
Artan nabız,
-
Yüksek ateş,
-
Gaz,
-
Dışkılayamama,
-
Fıtık şişliğinde morarma,
-
Karın şişliği.
Birçok nedene bağlı olarak oluşabilir
Kasık fıtığı doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Genellikle farklı durumlara bağlı olarak vücudun aşırı zorlanması ile ortaya çıkan kasık fıtıklarının tek ve net bir nedeni olmayabilir.
-
Şişmanlık,
-
Kabızlık,
-
Ağır yük kaldırma,
-
Şiddetli öksürük,
-
Hamilelik,
-
Karın içi tümörleri,
-
Prematüre doğmak,
-
Prostat hastalıkları,
-
Aşırı egzersiz,
-
Sigara kullanımı,
-
Daha önce fıtık ameliyatı geçirmiş olmak,
-
Kronik kabızlık,
-
Kalıtımsal nedenler,
-
Bağ dokularının zayıflaması,
-
Travmalar,
-
Karın kaslarını zorlayıcı hareketler fıtık oluşumuna yol açabilir.
Kasık fıtığının en çok erkeklerde görülmesinin sebebi ise erkeklerin kasık kanalının doğumsal olarak kadınlara göre daha zayıf olmasıdır. Normal şartlarda testisler doğumdan sonra kasık kanalından testis torbasına doğru aşağıya iner ve kanal kapanır. Kapanmadığı veya zayıf olduğu durumlarda ise fıtık meydana gelebilir.
Hastalığın belirli türleri var…
Direkt İnguinal Herni: Bu tür fıtık, doğrudan karın duvarından çıkarak oluşur. %40 oranında iki taraflı meydana gelir. Genellikle kaslardaki zayıflama sonucu ileri yaşlarda gözlemlenir. Görünümü yarım aya benzer ve çok büyük değildir. İnguinal kanalından çıkmaz ve karın içine el ile itilebilir.
Femoral Herni: Daha çok kadınlarda görülen fıtık türüdür. Kasık bölgesinde yer alan ve bacağa giden ana damarlar, femoral ring adlı dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçer. Daha çok hamilelik ve fiziksel zorlama sonucunda meydana gelir.
İndirekt İnguinal Herni: En sık görülen kasık türüdür, inguinal kanalın içinden çıkar. Erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla gözlemlenir. Genellikle doğuştan meydana gelir.
Tedavi yöntemleri
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.