Sivrisinekten nasıl korunulur? Doğal yöntemlerle sivrisinekten korunma yolları

Çift kanatlı bir böcek türü olan sivrisinek, kan emici özelliği ve hastalık taşıması gibi özelliklerinden ötürü insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Humma, ateşli hastalık ve sıtma gibi bağışıklık sistemine hasar veren olumsuz gelişmeler, sivrisinek ısırığı sonucunda meydana gelebilir. Özellikle yaz aylarında yaygınlaşan sivrisineklerden nasıl korunulur? İşte, tamamen doğal yöntemlerle sivrisinekten korunma yolları…

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2022 10:01 GÜNCELLEME 27.05.2022 10:01 SAĞLIK
Sivrisinekten nasıl korunulur? Doğal yöntemlerle sivrisinekten korunma yolları

Yaz aylarında dişi sivrisineklerin diyet döneminde kanla beslenme ihtiyacından ötürü sivrisinek ısırıkları gündeme gelmektedir. Normalde, erkek sivrisinekler ile dişi sivrisinekler, bünyelerinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi doğal ortamdan alabilir. Fakat yumurtalama sürecinde gerekli duyulan proteini kan yoluyla temin ederler.

İlk etapta tiz bir şekilde duyulan ses, daha sonra vücudun bir bölümünde yaşanan kaşınma hissi çoğu vatandaşı doğal olarak rahatsız edebilir. Ancak bu olumsuzlukla karşılaşmamanın veya bu durumu en aza indirmenin doğal yöntemleri de bulunuyor.

Vücuda daha fazla vitamin alımı yapmak, açık renkli kıyafetler giymek ve lavanta kokusu kullanmak gibi birçok yöntem, sivrisinekten kurtulmanıza neden olabilir. İşte, yaz aylarında rahatsızlık uyandıran sivrisineklerden korunmanın doğal yöntemleri…

KOKU

Culicidae familyasının kan emici zararlı böcekleri olarak da bilinen sivrisinekleri, sadece koku yöntemiyle def edebilirsiniz. Bu canlıların nefret ettiği kokular arasında lavanta; portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye bulunuyor.

KIYAFET

Koyu renkli olmasıyla bilinen sivrisinekler, koyu kıyafetleri veya koyu bir zemini kendi yaşam alanı zannedebilir. Böylesi durumlarda sivrisinek ısırığı kaçınılmaz olacaktır. Sadece kıyafet seçimiyle sivrisinek ısırığını belirli ölçütte azaltabilirsiniz. Uzmanlar, bu durum için açık renkli kıyafetleri tercih etmenizi öneriyor.

VİTAMİN

Sivrisinekler, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip insan vücuduna temas etmekten kaçınır. Özellikle de B ve C vitamini ile donatılmış bir vücut buna örnek gösterilebilir.

Suda çözünebilen B ve C vitaminleri terlemeyi azaltır, bağışıklık sistemini de dolaylı yoldan güçlendirir. Balık, fasulye, mercimek, yoğurt, tahıl ürünleri, portakal, mandalina ve greyfurt gibi yiyeceklerde B ve C vitamini fazlasıyla vardır.

SAKSI BİTKİLERİ: FESLEĞEN, KARANFİL, REYHAN

Alanında uzman isimlerin paylaşımlarına göre, sivrisineklerin bir ortamdan uzaklaşmasına bazı saksı bitkileri neden olabilir.

Bu bitkiler arasında fesleğen, reyhan ve karanfil vardır. Her üç bitki de kokusu ve yapısından ötürü sivrisineği başarıyla def edebilir. Bu bitkilerden herhangi birini saksı halinde odanıza koyarak sivrisinek ısırığını en aza indirebilirsiniz.

TEMİZLİK

Sivrisinek ısırığına karşı koymanın verimli yöntemlerinden biri de insanın kişisel temizliğine önem vermesidir. Terli, yağlı ve kötü kokuların yayıldığı bir kişi, sivrisinek saldırılarının açık hedefi olabilir. Bundan ötürü, terlenmeyi azaltacak vitamin tüketiminden bahsetmiştik. Ter, yağ ve kötü kokuları günlük temizliklerle bu istilaları azaltmanız mümkün.

KARBONDİOKSİT ÜRETİMİ

Her insan gün içerisinde karbondioksit üretimi yapar. Fakat bazı kişilerde bu üretim daha fazladır. Florida Üniversitesi’nden Etimoloji Uzmanı Profesör Doktor Jonathan F. Day, karbondioksit üretiminin önemli bir işaret olduğunu belirtti.

Huffington Post’a demeç veren akademisyen, karbondioksit üretiminin sivrisinek nezdinde insanı daha cazip hale getirdiğini vurguladı.

Yine yapılan araştırmalar sonucunda, hamilelerde ve metabolizması hızlı olan bireylerde karbondioksit üretiminin fazlalığı kanıtlandı. Ergin bir sivrisinek, karbondioksit kokusunu 60 metre öteden alabiliyor.

SİVRİSİNEKLER NEDEN İNSANLARI ISIRIR?

Üreme evresindeki dişi sivrisinekler, diyet döneminde kan tüketimi yapar. Bu sebeple insanlar, sivrisinekler için olağan bir hedeftir. Yumurtalama evresinde çok fazla protein ihtiyacı duyan dişi sivrisinekler, bu ihtiyacını insan kanından karşılar.

Özellikle insanların sivrisinekler tarafından ısırılmasının sebebi, kandaki protein miktarıdır. Uzmanlar, “0” kan grubuna sahip kimselerin diğer kan gruplarındaki insanlardan daha fazla ısırıldığını aktarıyor. Öte yandan, erkek sivrisinekler dişi sivrisinekler gibi ısırma eğiliminde değildir. Erkekler, bünyelerinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi doğal ortamdan edinebilir.

SİVRİSİNEK KAŞINTISI NASIL OLUŞUR?

Sivrisinek ısırıklarından ötürü insanları rahatsız eden bir diğer nokta da, ısırık sürecinden sonra oluşan kaşınma eğilimidir. Aslında bu kaşınma evresi tamamen insan kaynaklıdır. Sivrisineğin sadece tetikleyici unsur olduğu söylenebilir.

Dişi sivrisinekler hücreden kan emer emmez bu bölgeye kendi salgısını enjekte eder. İnsan vücudu da, tabiatı gereği vücuda yabancı bir madde girdiğini fark edip histamin üretimi yapar. Bağışıklık sisteminde üretilen histamin, yabancı maddelerle savaşmak için bölgeye gönderilir. Fakat bu salgı, bölgede iltihaplanma; şişme ve kaşınmaya yol açar.

Bağışıklık sistemi güçlü bir insanın histamin üretimi yapması son derece normaldir. Çünkü dişi sivrisinekler, insan vücuduna genellikle hastalık bırakabilir. Bu hastalıklar arasında ateşli hastalıklar, sıtma ve humma vardır. Histamin salgısı da, vücudun hastalanıp daha da düşmemesi için yabancı maddelerle en önde savaşır.

SİVRİSİNEK KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

Sivrisinek ısırığı sonucunda oluşan kaşıntı hissi, sağlıklı bir vücutta 1-2 gün içerisinde geçer. Fakat herkesin bağışıklık sistemi güçlü olmayabilir. Güçlü olmayan bağışıklık sistemlerinde kaşıntı eyleminin günlerce sürdüğüne rastlanılmıştır.

Bunun için eczanelerden anti-histaminik kremler, kaşıntı önleyici merhemler kullanabilirsiniz. Sivrisinek ısırığı, vücutta nadir de olsa iltihaplanmaya; alerjiye ve nefes alamamaya yol açabilir. Böylesi acil durumlar için en yakınınızdaki hastaneye başvurmanız tavsiye ediliyor.