Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...

Uzmanlar, mikroplastiklerin kanser riskiyle ilişkilendirildiği ve tümör büyümesine katkıda bulunduğunu açıkladı. Plastikler, günlük hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız petrol türevi ürünlerdir. İşte, karton ve plastik bardaktaki zararlar! Karton bardak yerine ne kullanılabilir?

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2024 11:41 GÜNCELLEME 21.04.2024 11:41 SAĞLIK
Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...

Petrol türevi olan plastiklerin 5 milimetreden daha küçük parçacıkları mikroplastik olarak adlandırılıyor. Mikroplastikler, giyim eşyalarımızdan içtiğimiz suya, ilaçlardan araç lastiklerine, konserve gıdalardan pet ve karton bardaklara kadar birçok üründe bulunabilir.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için kahve tüketimine dikkat çekildi!

Ayrıca, kozmetik ürünler ve alışveriş poşetleri gibi ürünler de çevreye yüksek mikroplastik salınımı yapabilir. Peki, karton ve plastik bardak yerine ne kullanılabilir?

Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?

PLASTİK VE KARTON BARDAK ZARARLI MI?

Mikroplastiklerin vücuda ağız ve solunum yoluyla girdiği ve vücuttan atılmasının sadece boşaltım sistemiyle mümkün olduğu vurgulanıyor. Yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin karaciğer, akciğer, kalp ve bağırsak gibi birçok organda birikime neden olduğunu gösteriyor. Hatta anne sütü ve insan kanında bile mikroplastiğe rastlanmıştır. Mikroplastiklerin kalp ve kanser hastalıklarına yol açabileceği bilinmektedir.

İstanbul'a yakın 2 günlük tatil yerleri: 2 günlük tatil için nereye gidilir? Doğa manzaralı saklı cennetler...

KARTON VE PLASTİK BARDAK YERİNE NE KULLANILABİLİR?

Plastik kullanımını azaltmak için alınabilecek önlemler arasında cam saklama kapları tercih etmek, konserve gıdalar yerine cam kavanozları kullanmak, içecekleri cam, çelik veya porselen gibi malzemelerden yapılmış kaplarda tüketmek, mikroplastik salınımını azaltmak amacıyla kurutma makinesi kullanmamak ve toplu taşıma araçlarını tercih etmek bulunuyor. Ayrıca, çevre dostu giysilerin tercih edilmesi, petrol maddeleri kullanılmamış kumaşların mikroplastik maruziyetini azaltabileceği belirtiliyor.

KANSER RİSKİ ÇOK BÜYÜK!

Uluslararası Kanser Ajansı'nın plastik üretiminde kullanılan ağır metallerin kanserojen olduğunu kanıtlamasına vurgu yapılıyor. Özellikle plastik ve karton bardaklardaki ısıyla birlikte bu ağır metallerin salınımının yüksek olduğu ve bu nedenle insan sağlığı için tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Son araştırmalara göre, mikroplastiğe maruziyetin haftada 5 gram ve bu miktarın ayda yaklaşık bir kredi kartı boyutuna ulaştığı biliniyor. Mikroplastiğe uzun süre ve bu miktarlarda maruz kalmanın tümör büyümesine ve artan kanser riskine neden olduğu, ayrıca oksidatif stresi artırdığı ifade ediliyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR