Sağlık için ciddi tehlike: Diş çürüğünü hafife almayın

Uzman Diş Hekimi Sait Pirbudak, çürük dişlerin vücut sağlığına zarar verdiğini belirterek uyarıda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2024 13:56 GÜNCELLEME 30.04.2024 13:56 SAĞLIK
Sağlık için ciddi tehlike: Diş çürüğünü hafife almayın

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Uzman Diş Hekimi Sait Pirbudak, diş sağlığının öneminden bahsederek ağızda bulunan çürük dişlerin kalbe, eklem romatizmalarına sebep olan ve böbreğe zarar veren bakteriler ürettiklerine dikkat çekti. Diş Hekimi Pirbudak, tıbbi bilgiden uzak palyatif çözümlerin geçici çözümler olduğunun altını çizerek daha sonra vücuda ciddi zararlar verdiğini aktardı.

ERİŞKİNLERDE DAHA DERİN ÇÜRÜKLER SÖZ KONUSU

Ağız bakımına dikkat edilmesini belirten Uzm. Diş Hekimi, diş çürüklerine neden olan sorunların çözülmesinin önemli olduğunu aktardı. Ağızda bulan bakterilerin ürettiği asitlerin iltihaba neden olarak hekime gitme zorunluluğu oluşturabileceğini aktaran Uzm. Diş Hekimi Pirbudak, diş çürümesinin her yaşta olabileceğini, çocuk ve gençlerde daha yüzeysel çürüklerle karşılaşabildiklerini aktardı. Pirbudak, erişkin yaşlarda ise dişin yapısındaki florin azalmasına bağlı olarak köklerde ve daha derin çürüklerle karşılaşmanın mümkün olduğunu aktardı.

DİŞ SİNİRİ İLTİHAPLARINA DİKKAT

Diş sağlığının ihmal edilmesi sonucunda ağrı şiddetinin fazla olabileceğini belirten Pirbudak, “Bu hale gelmiş gecenin ilerleyen saatinde hastayı rahatsız eden diş çürüğünün en büyük sebebi daha önce ihmal edilmiş ve uzunca bir süre giderilmemiş ve önlemi alınmamış Pulpa iltihaplarıdır. Dişin sinirlerinin iltihaplarıdır.” ifadelerini kullandı.

Bu hale gelen çürüklerde tek çözüm kaldığını, hemen diş hekimine başvurulmasını söyleyen Pirbudak, “Onun için bilimden, tıptan, diş hekimi kontrolünden ayrılmadan halk arasındaki çok etkili olmayan palyatif çözümler sizi başlangıçta rahatlatıyormuş gibi gelebilir ama daha sonra yüzünüzün gözünüzün şiştiği bir şekilde hekime başvurduğunuz zaman hekimin yapabileceği bir şey kalmamakta ve diş çekime kadar gidebilmektedir” şeklinde konuştu.

KALP İÇİN TEHLİKE

Hekim kontrolünün önemine değinen Pirbudak, “Ağızda bulunan çürük dişler vokal enfeksiyon kaynakları olarak kalbe, eklem romatizmalarına sebep olan ve böbreğe zarar veren bakteriler üretirler.” açıklamasında bulundu. Uzm. Diş Hekimi Pirbudak, bu bakterilerle üretilen enfeksiyonların vücudun birçok bölgesine zarar verdiğini belirterek “Sistemik sıkıntıları varsa ki dişte sistemik sıkıntıları olan insanlarda zaten tedbir alınmadan yapılan cerrahi müdahaleler ya da çekimler, hastanın sıkıntı yaşamasına, sağlık sorunları yaşamasına sebep olabiliyor. Unutmayalım ki diş ağrısının nerede ve ne zaman geleceği belli olmaz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

KAYNAK : İHA