Kuşburnu faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı ve marmelatı nasıl yapılır?

Gülgiller familyasında olan kuşburnu, ülkemizin pek çok ilinde yetişiyor. Yabani gül olarak da adlandırılan kuşburnunun adeta bir şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? İşte, kuşburnu çayı ve kurutulmuş kuş burnunun faydaları!

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2024 10:00 GÜNCELLEME 16.06.2024 10:00 SAĞLIK
Kuşburnu faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı ve marmelatı nasıl yapılır?

İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sofraların gözdesi olan kuşburnu, ülkemizde genellikle çay veya marmelat olarak tüketiliyor. Kendine has mayhoş tadıyla damakları şenlendiren kuşburnunun içerisinde limondan bile daha fazla C vitamini olduğunu biliyor muydunuz? İşte, kurutulmuş kuşburnu ve kuşburnu çayının faydaları!

Kuru fasulyenin gazı nasıl alınır? Kuru fasulyenin gaz yapmaması için…

KUŞBURNU NEDİR?

Kuşburnu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğal olarak yetişebilen, Rosacea familyasına ait çalı formunda bir bitkidir. 1-3 metre boylarına kadar ulaşabilen bu bitki, özellikle eylül ve ekim aylarında meyve verir. Yabani gül bitkisinin tohumlarını içeren kuşburnu, dikenli dalları ve gövdesiyle bilinir. Kuşburnu meyvesi çay ve marmelat olarak tüketilebilmekle birlikte, ilaç yapımında da kullanılmaktadır.

Sabah uyanınca sirkeli su içenler aman dikkat! Aç karnına sirkeli su içmenin faydaları...

KURUTULMUŞ KUŞBURNU FAYDALARI

Kuşburnu, çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra, C vitamini, B1, B2 ve K vitaminleri ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineralleri içerir. İşte kuşburnunun sağlığa faydaları:

1. Bağışıklığı Güçlendirir

Kuşburnu, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla savaşmada etkilidir.

2. Öksürük ve Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Yüzyıllardır öksürük, soğuk algınlığı ve solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılan kuşburnu, C vitamini ile hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlarla mücadelede vücudu destekler.

3. Artrit Ağrılarını Hafifletir

Kuşburnu, artritik eklemler üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Araştırmalar, kuşburnu takviyesinin eklem ağrısını ve sertliğini azaltabileceğini göstermektedir.

Böbrek taşı olanlar ne yemeli, ne yememeli? Hangi yiyecekler böbrek taşı yapar?

4. Cilt Sağlığını Korur

Kuşburnu yağı, cilt sağlığına faydalıdır. A ve C vitaminleri ile ciltte kolajen üretimini destekler, kırışıklıkları azaltır ve cilt elastikiyetini artırır

5. Sindirimi İyileştirir

Kuşburnu meyvesinin kabuğu, mide ağrısını ve sindirim problemlerini hafifletebilir.

6. Kan Basıncını Dengeler

Kuşburnu tüketimi, kan basıncı seviyelerini düşürerek kalp sağlığını korur.

7. İltihapları Önler

Kuşburnu, iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Düzenli tüketimi, iltihap seviyelerini azaltabilir.

Nar ekşisi nasıl yapılır, mideye zararları nelerdir? Nar ekşisi neden yasaklandı?

8. Kalp Sağlığını Korur

Kuşburnu çayı, kalp krizi ve kan pıhtılaşması gibi kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.

9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Araştırmalar, kuşburnu özünün obeziteyi önlemede ve karın yağlarını azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir.

KUŞBURNU ÇAYI FAYDALARI

Kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini destekler, kilo vermeye yardımcı olur, eklem ağrılarını azaltır, cilt sağlığını destekler ve kalp hastalığı ile tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olabilir. İşte kuşburnu çayının faydaları:

Bağışıklığı güçlendirir.

Öksürük ve soğuk algınlığına karşı iyileştirici etki sağlar.

Artrit ağrılarını hafifletir.

Cilt sağlığını korur.

Sindirimi düzenler.

Kan basıncını dengeler.

İltihapları önler.

Kalp sağlığını korur.

KUŞBURNU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kuşburnu çayı yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

Bir su bardağına 2-3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyin.

Kaynar suyu bardağa ekleyin.

10-15 dakika demlemeye bırakın.

Hazırladığınız kuşburnu çayını süzerek tüketin.

KUŞBURNU MARMELATI FAYDALARI NELERDİR?

Kuşburnu marmelatı, güçlü antioksidan özellikleri ile bilinir. İçeriğindeki yüksek C vitamini ve diğer antioksidan bileşikler, serbest radikallerle savaşarak vücudu korur ve genel sağlığı destekler.

İltihaplı Hastalıklara Karşı Etkili

Özellikle eklem rahatsızlıkları, kireçlenme ve romatizma gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerini hafifletmede son derece etkilidir. Kuşburnunun bu tür rahatsızlıklara karşı etkili bileşenleri suda çözünmediği için çay yerine marmelat olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Hepatit B Belirtilerini Hafifletir

Günde 3 kaşık kuşburnu marmelatı tüketmek, Hepatit B semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Bu düzenli tüketim, hastalığın etkilerini azaltarak genel iyilik halini destekler.

Bağışıklık Sistemi İçin Koruma Kalkanı

Kahvaltıda 2-3 kaşık kuşburnu marmelatı yemek, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Bu marmelat, vücudunuza adeta bir koruma kalkanı sağlar.

Eklem İltihaplarına Karşı Avrupa’da Popüler

Kuşburnu marmelatı, Avrupa’da eklem iltihaplarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, diz ve kalça osteoartriti olan hastaların yakınmalarının azaldığını ve ağrı kesici ilaçlara duyulan ihtiyacın önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.

Kısacası, kuşburnu marmelatı, antioksidan özellikleri, iltihap azaltıcı etkileri ve bağışıklık sistemini güçlendirici faydaları ile hem lezzetli hem de sağlığa yararlı bir besindir.

KUŞBURNU MARMELATI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 kilogram kuşburnu

1,5 litre su

1 kilogram şeker

Yapılışı:

Kuşburnunun saplarını ve tüylü kısımlarını güzelce temizleyip yıkayın. Tencereye kuşburnu ve suyu ekleyip ocağa alın. Kuşburnu yumuşayana kadar kaynatın. Eğer suyu yetersiz gelirse tekrar su ekleyin. Tenceredeki su bitmeye yakın azıcık kalınca kuşburnunu delikli süzgeçten geçirin. Elde edilen püreye şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Üzerine limon suyunu da ekleyerek kısık ateşte biraz daha koyu kıvama gelene kadar 3-4 dakika daha karıştırın. Pişince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Hazırladığınız kuşburnu marmelatını sterilize edilmiş kavanozlara doldurup serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Afiyet olsun!

KUŞBURNU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kuşburnu çayı, kan şekerini düzenler, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, iltihap ve ağrıları azaltır, cilt sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

KUŞBURNUDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Kuşburnu, C vitamini başta olmak üzere likopen, A, K, E, B vitaminlerini içerir.

KUŞBURNU ZARARLARI

Kuşburnu çayının fazla tüketimi bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında ishal, kramp, mide bulantısı, şişkinlik, uykusuzluk, yorgunluk, böbrek taşları, kanama ve alerjik reaksiyonlar bulunur. Hamileler veya emziren anneler ve ciddi bir tıbbi durumu olanlar kuşburnu çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

KUŞBURNU ÇAYI KİMLER KULLANAMAZ?

Alerjik yapıda olanlar, emziren anneler ve hamileler kuşburnu çayı tüketmeden önce uzman bir doktora danışmalıdır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR