Göz Sağlığını Koruyan Vitaminler ve Besinler

Dünyaya açılan ilk kapımız olan gözlerimize yeterli önceliği veriyor muyuz? Gündelik yaşantımızda göz sağlığımıza ne kadar dikkat ediyoruz? Aslında göz sağlığı için yapılması gerekenler çok basit. İşte, göz sağlığı için besin ve vitaminler!

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2024 11:57 GÜNCELLEME 22.05.2024 13:01 SAĞLIK
Göz Sağlığını Koruyan Vitaminler ve Besinler

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şermin İpçioğlu, vitamin ve minerallerin yalnızca cilde ışıltı katmadığını, gözlerin de parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Dr. İpçioğlu, vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin yeterli miktarda alınmasının, ileri yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarına ve gözlerdeki enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisi olduğunu ifade ediyor. Peki, göz sağlığı için hangi vitamin ve besinler gerekli?

En fazla kolajen içeren bitkiler nelerdir? Doğal kolajen kaynakları!

Serotonin, melatonin mutluluk hormonu nasıl artar? Mutluluk hormonu sağlayan şeyler...

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şermin İpçioğlu, özellikle gençlerin ileri yaşlarda göz rahatsızlıkları yaşamamaları için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. "Gözler, sağlık konusunda bize önemli ipuçları verir," diyen Dr. İpçioğlu, genç yaşlarda bile katarakt ve glokom gibi ileri yaş hastalıklarının görülebildiğini belirtiyor. Göz sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklar arasında diyabetik retinopati (şeker hastalığına bağlı görme kaybı) ve yüksek tansiyon yer alıyor. Diyabetli hastaların şekerden uzak durmaları, yağlı yiyeceklerden kaçınmaları ve posalı yiyecekleri tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Omega-3 eksikliği belirtileri nelerdir? Omega-3 eksikliği nelere yol açar, nasıl giderilir?

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN A VİTAMİNİ ŞART!

"Genellikle toplumda gece görme durumu daha az olabilir. Bunun sebebi A vitamini eksikliği ya da çinko eksikliği olabilir," diyen Dr. İpçioğlu, A vitamini içeren besinlerin tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor. Havuç, A vitamini açısından zengin bir besindir ve gözleri güçlendirir. Ispanak, lahana, portkal ve sarı renkli meyveler de gece görüşünü artırmaktadır.

Çabuk yorulma ve halsizlik varsa dikkat! Kardiyoloji Uzmanından uyarı geldi!

KATARAKT İÇİN E VE C VİTAMİNİ

E ve C vitaminlerinin katarakt riskini azalttığını belirten Dr. İpçioğlu, bu vitaminlerin birçok göz rahatsızlığının oluşumunu engellediğini ifade ediyor. "Yazın vazgeçilmez bir meyvesi olan kavun göz nezlesine iyi gelir. Ceviz ise mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Tüm vücuda iyi gelen ceviz, gözlerimize de faydalıdır ve göz iltihaplanmalarına karşı önlem alır," diyor.

MEYVE TÜKETİMİNE ÖNCELİK!

Her gün düzenli olarak meyve tüketmenin, ilerleyen yaşlarda görme kayıplarını azalttığını ve daha güçlü, net gözlere sahip olmayı sağladığını belirten Dr. İpçioğlu, beslenmenin önemini vurguluyor. Ancak göz sağlığı ile ilgili bir şikayet olduğunda mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini de hatırlatıyor. "Yılda en az bir kere genel ve detaylı göz muayenesi olunması gereklidir," diyerek sözlerini tamamlıyor.

Göz sağlığınızı korumak için beslenmenize dikkat etmek, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek ve göz sağlığına iyi gelen besinleri tüketmek büyük önem taşır. Unutmayın, sağlıklı gözler sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR