Kurban Bayramı’nda aman dikkat! Kurbanlık hayvanların yaşı hayati önem taşıyor!

Türkiye'nin dört bir yanında Müslümanlar kurban hazırlıklarına başladı. Yaklaşan bayram öncesi kesilecek hayvanların sağlık durumları ve yaşları hususunda uyarı geldi. İşte, kurbanlık hayvanda dikkat edilmesi gerekenler!

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2024 10:43 GÜNCELLEME 04.06.2024 10:43 SAĞLIK
Kurban Bayramı’nda aman dikkat! Kurbanlık hayvanların yaşı hayati önem taşıyor!

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, kurbanlık hayvanların yaşları ve yaş tayini konularında önemli bilgiler verdi. İl Müdürü Yıldız, kurban seçerken hayvanın yaşının büyük önem taşıdığını belirterek, "Kurban olabilmesi için sığır ve mandaların iki yaşını, devenin beş yaşını, keçi ve koyunun ise bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, koyunlarda altı aydan büyük olanların bir yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmektedir. Hayvanların yaşlarının belirlenmesinde çiftlik kayıtları, diş gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonuç verir. Kayıtlar yok ise, en doğru yaş tespiti diş gelişimine bakarak yapılır” dedi.

Yumurta bozulur mu dolapta? Yumurta buzdolabında nasıl ve ne kadar saklanır?

Hazır ve ev yapımı salça nasıl saklanır? Salçanın bozulmaması için ne yapılır?

KURBANLIK HAYVANLARIN YAŞLARI

Yıldız, keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerektiğini ifade ederek, "Manda ve sığırların iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar gelişmiş olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmıştır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması esasına dayanmaktadır" diye konuştu.

Bu yemekleri sakın tekrar ısıtmayın! Isıtılınca zehir saçan o yemekler...

KURBANLIK HAYVANLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve besili olmasının hem ibadet hem de sağlık açısından önemli olduğuna değinen Yıldız, "Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından büyük önem taşır. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine engel teşkil etmez" şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BİR KURBAN NASIL OLMALI?

Sağlıklı hayvanların belirgin özelliklerini de açıklayan Yıldız, "Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı, kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi olan şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz" ifadelerini kullandı.

Bu bilgiler ışığında, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususların hayvanın yaşı, sağlık durumu ve fiziksel özellikleri olduğu vurgulanmaktadır. Kurban Bayramı'nda dini vecibelerin yerine getirilmesi kadar, hayvan sağlığının da önemli olduğu unutulmamalıdır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR