Yeni test ile meme kanseri aylar önce teşhis edilebilecek

İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırmada bulunan yeni kan testiyle meme kanserinin nüks etmesinin aylar önceden belirlenebileceği tespit edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2024 10:54 GÜNCELLEME 04.06.2024 11:03 SAĞLIK
Yeni test ile meme kanseri aylar önce teşhis edilebilecek

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Kanser Araştırmaları Enstitüsünden (ICR) araştırmacılar, farklı tiplerde meme kanserine yakalanan 78 kişi üzerinden araştırma gerçekleştirdi.  Araştırmacılar, hastalığın teşhisi, ameliyat ve kemoterapi aşamaları sonrasında topladıkları numuneleri yeni kan testi yöntemiyle inceleyerek Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) Konferansı'nda sundu.

Yeni bulunan bu test uygulamasıyla hastalardan bir yıl boyunca her üç ayda ve sonraki beş yıl boyunca her altı ayda bir kan alarak deneklerin takip edildiği araştırmanın meme kanserinin nüks etmesini tespit etmede "tam not aldığı" kaydedildi.

Bulunan yeni test, hastalığın semptomları yeniden belirmeden ya da taramalarda fark edilmeden yaklaşık 15 ay öncesine kadar bu tespitin yapılabileceğini ortaya koydu.

Hastaların kanına kanser hücrelerince salınan ve DNA yapısında 1800 civarında mutasyona yol açan değişiklikleri algıladığı belirtilen araştırmada, 11 kadında meme kanserinin nüks edeceğinin önceden tespit edildiği açıklandı.

Araştırmacılardan Dr. Isaac Garcia-Murillas, meme kanseri hücrelerinin ameliyat ve başka tedavi yöntemlerinin uygulanmasından sonra vücutta kalabildiğini dile getirerek "Ancak bu hücreler o kadar az olabilir ki taramalarda tespit edilemezler." şeklinde konuştu. Bu hücrelerin hastalarda yeniden kanser oluşumuna sebep olabileceğini belirten araştırmacı, bu çalışmanın tedavi sonrası hastanın gözlemlenmesine ve hayatta kalma oranlarının iyileştirilmesine katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Araştırmacılar arasında yer alan bir diğer isim Dr. Simon Vincent da meme kanserinin erken teşhisinin tedavi için önemli olduğuna dikkat çekti ve hastalığın semptomları ortaya çıkmadan bir yıl öncesine kadar meme kanserinin nüks etme işaretlerinin tespit edilebileceği bulguların heyecan verici olduğunu söyledi.

Vincent, yeni bulunan kan testinin hala geliştirme aşamasında olduğunu aktardı.

KAYNAK : AA