Kurban Bayramı’nda aman dikkat! Uzmanlar kırmızı et için uyardı!

Kurban Bayramı’nda öne çıkan et tüketimi ve etin muhafaza koşulları konularına gerekli hassasiyet gösterilmediğinde sağlık konusunda risklerle karşılaşılıyor. Peki, kurban eti ne kadar süre sonra tüketilmeli?

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2024 11:00 GÜNCELLEME 16.06.2024 11:00 SAĞLIK
Kurban Bayramı’nda aman dikkat! Uzmanlar kırmızı et için uyardı!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kalp ve damar sağlığını korumak adına önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Alıcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yorabileceği konusunda halkı bilgilendirdi.

KIRMIZI ET TÜKETİM MİKTARINI AYARLAYIN!

Sağlıklı bireylerin haftalık kırmızı et tüketiminin 350-500 gram arasında olması gerektiğini belirten Alıcı, damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan bireylerin bu miktarı daha da azaltması gerektiğini vurguladı.

Aç karnına veya yatmadan önce kefir içilir mi? Her gün kefir içmenin faydaları!

Çabuk yorulma ve halsizlik varsa dikkat! Kardiyoloji Uzmanından uyarı geldi!

KURBAN BAYRAMI’NDA DİKKAT EDİN!

Doç. Dr. Alıcı, sağlıklı bir bayram geçirmek için şu önerilerde bulundu:

Yağsız Et Tüketimi: Kesilen kurban etinin yağsız bölümlerini tercih edin.

Tuz Tüketimini Azaltın: Et ile birlikte tuz tüketimini en aza indirin.

Günlük Et Tüketimi: Et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın, her öğün kırmızı et tüketiminden kaçının.

Süt Ürünleri ile Tüketin: Et tüketirken mutlaka yoğurt veya ayran gibi süt ürünlerini tercih edin.

Öğle Yemeği Tercihi: Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterin.

Çeşitli Besin Grupları: Et ile birlikte yeşillik ve farklı besin gruplarına yer verin.

Tatlı Seçimi: Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Acılı şalgam suyu faydaları nelerdir? Sabah aç karnına şalgam suyu...

HAREKETİ AZALTMAYIN!

Bayram boyunca her gün en az bir saat düzenli yürüyüş yapılmasının önemine değinen Doç. Dr. Alıcı, fiziksel aktivitenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini hatırlattı.

SAKATAT TÜKETİMİ RİSKLİ!

Kurbanın dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi organlarının tüketilmemesini tavsiye eden Alıcı, bu organların yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları için büyük risk oluşturduğunu belirtti. Hastaların, et tüketmek istiyorlarsa az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama olarak tercih etmelerini önerdi.

Doğal yollarla karaciğer temizliği: Karaciğeri en hızlı temizleyen 6 altın öneri!

KURBAN ETİ NE KADAR SÜREDE TÜKETİLMELİ?

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanların etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Alıcı, "Taze etlerin sindirimi zordur, hazımsızlık yapabilir ve pişirilmesi güçtür. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz" dedi.

AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ!

Doç. Dr. Gökhan Alıcı, ağır yemekler, pastalar ve tatlıların aşırı tüketilmemesi gerektiğini belirterek, aşırı yeme alışkanlığının kalp üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu söyledi. "Ağır yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu nedenle yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemekler, kalbimizi zorlayacaktır" dedi.

TUZ KULLANIMINA DİKKAT!

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alıcı, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. "Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında tutulmalıdır" uyarısında bulundu. Fazla tuz alımı kan basıncını aşırı yükselterek beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilir.

Bu önerilerle birlikte, Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Kalp ve damar sağlığınızı korumak için aşırıya kaçmaktan kaçının ve dengeli bir beslenme programı uygulayın.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR