Grip olduğunu sanmıştı: Kollarını ve bacaklarını işte böyle kaybetti

ABD'li öğretmen, sadece soğuk algınlığı yaşadığını sandı. Hastaneye kaldırılan kadını hayatta tutabilmek için uygulanan ilaçların ardından hem kollarının hem de bacaklarının kesilmesi gerekti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2024 13:26 GÜNCELLEME 04.07.2024 13:26 SAĞLIK
Grip olduğunu sanmıştı: Kollarını ve bacaklarını işte böyle kaybetti

ABD'li öğretmen, gezi sırasında basit bir soğuk algınlığı geçirdiğini sandı ancak başına gelmeyen kalmadı. Fenalaşarak hastaneye kaldırılan kadın, hem kollarını hem de bacaklarını kaybetti.

ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayan lise öğretmeni Sherri Moody'nin kolları ve bacakları siyahlaştı. Genç öğretmen, 4 kez ampütasyon geçirdi.

Başlangıçta, ciddiye almadığı bir sınıf gezisi sırasında soğuk algınlığına benzer semptomlar yaşadığını ifade eden Moody, durumunun hızla kötüleşmesi, yüksek ateş ve nefes almada zorlanmanın ardından soluğu hastanede aldı.

CİDDİ AKCİĞER ENFEKSİYONU OLAN ÇİFT ZATÜRE TEŞHİSİ

Hastanede genç öğretmene, okul gezisi esnasında yakalandığı düşünülen bir bakterinin neden olduğu, ciddi bir akciğer enfeksiyonu olan çift zatürre teşhisi koyuldu.

New York Post'un aktardığına göre Moody'nin vücudunun enfeksiyona, kan basıncını önemli ölçüde düşüren ve yaşamı tehdit eden kritik bir durum olan septik şokla yanıt verdiği belirtildi.

KOL VE BACAKLARI KESİLDİ

Komaya giren genç kadının hayati organlarına kan akışı sağlamak için uygulanan ilacın kol ve bacaklardaki kan dolaşımını etkilediği, dirsek ve diz altındaki uzuvlarının kesilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Ampütasyonların ardından genç öğretmen taburcu edildi.

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Nisan 2023'te iş için gittiği bir eğlence parkında kendini hasta hissetmeye başladı ve bunu önemsemedi fakat kısa bir süre sonra grip benzeri semptomları kötüleşti. 51 yaşındaki kadın, kocasını uyandırdı ve acil servise gitmesi gerektiğini söyledi.

Moody, TODAY'e yaptığı konuşmasında "Hayatımda hiç acil servise gitmedim. Çok sağlıklıydım, çok formdaydım. Doğru beslendim, egzersiz yaptım." sözlerini kullandı.

Moody, kusma ve nefes almada zorluk çektiği bir gecenin ardından doktora gitmeye karar verdi. Bir ara Streptococcus bakterisine yakalanmış ve bu da tek akciğeri değil her iki akciğeri tutan çift taraflı zatürreye yol açmıştı. Fakat Moody için korkunç olan, bunun burada bitmemesiydi; sepsis, vücudun bir enfeksiyona uygunsuz şekilde tepki vermesiyle oluşan bir durum ve ardından septik şoka yakalandı; sepsis'in en ölümcül aşaması olan, kan basıncının tehlikeli derecede düştüğü evre.

David Moody ise yaptığı konuşmalarda şunları söyledi: "Sepsis'in ne olduğunu Google'da aramak zorunda kaldım. Hiçbir fikrim yoktu. Biz oldukça sağlıklı insanlarız."

Yaşadıkları hakkında konuşan David Moody, "Çok ciddi bir durumda olduğumuzu hemen anladım. Çok korkmuştum." ifadelerini kullandı.

Olaydan önce Sherri'nin kronik artritini tedavi etmek için ilaç almasıyla işler daha da kötüye gitti. Bu, bağışıklık sisteminin düştüğü anlamına geliyordu veya 53 yaşındaki David'in söylediği gibi: "Savaşacak hiçbir şeyi yoktu. Sanki askersiz savaşa gitmiş gibiydi."

Tıbbi olarak komaya sokuldu ve hayati organlarına kan pompalamak için ilaçlar verildi, bu da bacaklarına ve kollarına neredeyse hiç kan gitmemesine neden oldu.

Günler geçti ama David Moody, eşinin ellerinin ve ayaklarının renk değiştirdiğini görmeye başladığı anları şöyle kaydetti:

"Eşimin ayaklarının ve ellerinin öldüğünü kelimenin tam anlamıyla izledim. Siyahlardı ve mumyalanmışlardı." 

Sherri Moody uyandığında, kocası ona haberi verdi.

Şimdi kollarından ve bacaklarından eklemlerine kadar her şeyi kaybetmiş bir şekilde hayatını sürdüren kadın, hayatını iyimserlikle sürdürdüğünü ve krizler yaşadığını, 'Aslında düşündüğümden çok daha güçlüyüm' gerçeğini keşfettiğini anlattı.

Moody sözlerine şunları ekledi: "Zihinsel olarak çok güçlüyüm. Sadece mutlu olmayı seçiyorum... Bu, arada sırada sinir krizi geçirmediğim ve sadece biraz ağlamadığım anlamına gelmiyor."

KAYNAK : UNILAD