Kalp ritim bozukluklarına yüzde 99 çözüm: Ablasyon tedavisi

Kalp ritim bozukluklarına ablasyon tedavisinin sıklıkla uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Aras “Kalbin üç boyutlu haritasını çıkarıyoruz. Sorunlu alanları tespit ediyor, yakarak ya da dondurarak hastalığın tekrarlanmasını engelliyoruz” dedi

ABONE OL
GİRİŞ 11.09.2024 15:15 GÜNCELLEME 11.09.2024 16:15 SAĞLIK
Kalp ritim bozukluklarına yüzde 99 çözüm: Ablasyon tedavisi

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dursun Aras, gençlerde sık görülen ritim bozukluklarında yüzde 99 oranında başarı; kalp krizi geçiren hastalardaki ritim bozukluklarında, kalp pili olanlarda, ani bayılmalarda yüksek başarı oranı sağlayan ablasyon tedavisini ve operasyon süreçlerini anlattı. Ablasyonun kalp ritim bozukluğundaki en önemli tedavi yöntemlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Aras, “Ablasyon sihirli değnek gibidir. Burada amacımız kalp ritim bozukluğuna neden olan odağı yakarak ya da dondurarak ortadan kaldırmaktır.” dedi.

LOKAL ANESTEZİ UYGULANIYOR

Ritim bozukluğunun odağını tamamen ortadan kaldırmak ya da etkisini azaltmak için ablasyon tedavisinin uygulandığını belirten Prof. Aras, “Bu sayede hastamızın yaşam kalitesini artırıyor, ilaç ihtiyacını azaltıyor ya da ortadan kaldırıyoruz. Ablasyonda hastaya lokal anestezi uygulayıp kasık bölgesinden girerek operasyonu başlatıyoruz. Ardından kalbin içerisinde elektriksel bir araştırma yapıyoruz. Ritim bozukluğuna sebep olan bir odak var mı diye kontrol ediyoruz. Bunları tespit ettikten sonra sıklıkla yakarak, bazen de dondurarak burayı etkisiz hale getiriyoruz.” diye konuştu.

ABLASYON İLE YÜKSEK BAŞARI VE YAŞAM KALİTESİNDE İYİLEŞME

Prof. Dr. Aras, “Gençlerde sık görülen, ani olarak başlayan ve kalp hızının 250’ye kadar çıktığı durumlarda ablasyon tedavisi uygulayabiliyoruz. Yüzde 99’a yakın bir başarı olasılığımız var. Hasta bundan sonraki hayatını daha kaliteli ve sağlıklı yaşıyor. Kalple ilgili ileriye dönük oluşabilecek hastalıkların da önüne geçmiş oluyoruz. Kalp pili bulunan, sıklıkla şok tekrarı olan hastalarımız var. Yine kalp krizi geçirmiş, ölümcül ritim bozuklukları olan hastalarımız olabiliyor. Bu hastalarda tekrarlayan şoklar görebiliyoruz. Ablasyon yoluyla yine kalbin içerisine giriyor, nedenlerini tespit edip haritalandırıyor, ardından da ortadan kaldırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Sözlerine devam eden Prof. Dr. Aras, “Gençlerde kalbin yavaşlaması ya da durması sonucunda bayılmalar yaşanabiliyor. Bu hastalarımıza da aynı yöntemi uyguluyoruz. Böylece kalp pili ihtiyacını da ortadan kaldırmış oluyoruz. Bunu bir ameliyat olarak görmemeliyiz. Operasyon sonrası hastamız aynı gün taburcu oluyor ve birkaç gün içerisinde işine geri dönebiliyor.

İLAÇ TEDAVİSİNE GÖRE EN AZ ÜÇ KAT DAHA ETKİLİ

Orta yaşlı ve yaşlı tüm hastalarda görülen  artriyal fibrilasyon denilen ritim bozukluğunda ablasyon ile normal ritim sağlanma olasılığı ilaç tedavisine göre en az 3 kat daha fazladır. Ablasyondan sonra yaşam kalitesi iyileşir ve kalp yetersizliği riski azaltılarak yaşam süresi uzatılır." dedi.

Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR