Siz de olabilirsiniz: Türkiye’de her 6 kişiden 1’i migren hastası

Türkiye’de her 6 kişiden 1’i migren hastası. Nöroloji uzmanları, erken teşhis ve doğru tedavi ile migrenin etkilerini azaltabileceğini belirtiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2024 11:48 GÜNCELLEME 24.12.2024 11:48 SAĞLIK
Siz de olabilirsiniz: Türkiye’de her 6 kişiden 1’i migren hastası

Türkiye’de her 6 kişiden 1'inde görülen migren, kişinin yaşam standartlarını büyük ölçüde kısıtlayan en yaygın rahatsızlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Kocaman, migrenin kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü belirtiyor. Genel bir yanılgı olarak migrenin tedavi edilemeyeceğine inanılsa da, doğru teşhis ve tedavi ile migren rahatsızlığı yaşayan kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Migren Ağrılarına Önlem Alınmazsa 72 Saate Kadar Sürebilir

Migren, tekrarlayan baş ağrılarıyla kendini gösteren kronik nörolojik bir hastalıktır. Şiddetli, zonklayıcı baş ağrıları, bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti gibi belirtilerle birlikte gelir. Bu ağrıları geçirmek için herhangi bir müdahale olmadığı takdirde 4-72 saat arası devam edebilir. Migren, bireylerin aile, iş ve sosyal hayatlarını da olumsuz yönde etkileyebilir.

Migren Kadınlarda Erkeklere Oranla Daha Sık Görülür

Dünyada yaklaşık 1 milyar, Türkiye’de ise 13.1 milyon kişi migren hastasıdır. Ülke nüfusunun 85 milyon olduğunu varsayarsak, Türkiye'deki her 6 kişiden 1’i migren hastasıdır. Migren, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Ortalama her 5 kadından biri, 16 erkekten biri ve 11 çocuktan biri migren hastasıdır.

Birçok Faktör Migreni Tetikleyebilir

Migreni tetikleyen başlıca faktörler arasında stres, uyku düzensizliği, hormon dalgalanmaları, parlak ışık, soğuk hava, yüksek rakım, hava kirliliği, sigara ve bazı yiyecekler yer almaktadır. Bu yiyecekler arasında fermente besinler, çikolata, narenciye, balık, alkol ve kafeinli içecekler bulunur.

Migrenin Teşhisinde Nörolojik Muayene Önemlidir

Türkiye’de her 6 kişiden 1’i migren hastası ve teşhisi koyulamadığı için bu oranın daha yüksek olduğu da tahmin ediliyor. Migreni teşhis etmek için, hastanın baş ağrısının özellikleri ve nörolojik muayene sonuçlarının bir hekim tarafından analiz edilmesi gereklidir. Beyin görüntülemeleri, MRI veya BT testlerinde yapılarak olası diğer hastalıklar kontrol edilir.

Sigara Kullanmak Migreni Tetikler Ve Felç Riskini Artırır

Migren sorunu yaşayan kişilerin sigara kullanmaması, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet gibi ek risk faktörlerinden kaçınması oldukça önemlidir. Ayrıca, migrenin felç riskini 2,5-4 kat tetikleyebileceği asla göz ardı edilmemelidir.

Türkiye’de her 6 kişiden 1’i migren hastası ve migrenin hastaların yaşamını olumsuz etkilememesi için erken teşhis ve doğru tedavi oldukça önemlidir. Migren hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için bir nöroloji uzmanına başvurmanız önemlidir.

İlginizi çekebilir;

Migren olanlar dikkat: Mandalinayı yanınızdan eksik etmeyin! Mandalina kabuğu ile baş ağrısına doğal çözüm

Canan Karatay’dan kolajen takviyeleriyle ilgili kritik uyarı: Kalp sağlığınızı riske atmayın!

Gaziantep ve Ege mutfağını evinize taşıyın: Parmak yeme garantili! Ekşili kuru dolma nasıl yapılır?