Türkiye'den aşı üretimi ile ilgili dev adım

Sağlık Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren miniklere Türkiye'de dolumu yapılan 5'li aşıları uygulayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2009 10:47 GÜNCELLEME 20.10.2009 10:47 SAĞLIK
Türkiye'den aşı üretimi ile ilgili dev adım

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, bakanlığın aşı takvimindeki difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve menenjite karşı 5'li aşının etiketlenmesi, paketlenmesi ve dolumu artık Türkiye'de yapılacak.

Gelecek yıldan itibaren miniklere bu aşıların uygulanacağını bildiren bakanlık yetkilileri, bunun aşı üretimi konusunda Türkiye'ye bilgi transferi sağlanması açısından önemine işaret etti.

Paketleme ve dolumun ardından, aşı üretiminde büyük önem taşıyan, etkenin toz halinde kurutulup sulandırıldığı ''diofilizasyon'' ve laboratuvarlarda uygun koşullarda birleştirilerek küçük şişelere dağıtıldığı ''bulk'' aşamalarına geçilebileceğini ifade eden yetkililer, ancak bunun uzun bir süreç gerektirdiğine işaret etti.

Yetkililer, ''5'li aşıların paketleme ve dolumunun Türkiye'de yapılması aşı üretimine doğru önemli bir adım'' şeklinde konuştular.

Türkiye'de halen aşı üretimi yapılmıyor. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinde sadece  akrep, difteri ve tetanoza karşı antiserumlar üretiliyor.

KAYNAK : AA