Türkiye'nin yapay kalpli ilk kadını

36 yaşında üç çocuk annesi olan Hülya Usta, Eylül ayında gerçekleştirilen ameliyatla Türkiye'de kalbi olmadığı halde yapay kalp ile yaşayan ilk kadın oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2012 14:28 GÜNCELLEME 12.11.2012 15:35 SAĞLIK
Türkiye'nin yapay kalpli ilk kadını

 Diğer kalp destek cihazlarından farklı olarak, kalbin tamamen çıkarılarak yerine takılan yapay kalp ile yaşayan kalp hastası Hülya Usta, Türkiye'de kalbi olmadığı halde yapay kalp ile yaşayan ilk kadın oldu.

Hülya Usta, kalp görevini üstlenen üniteyi sırtında taşıyabiliyor. 'Bunu taşımak zor gelmiyor mu' sorusuna Usta, 'Koyuna yünü yük gelmezmiş' diyerek toplantı salonundakileri güldürdü. Daha sonra doktorları kalbinin yerine yerleştirdikleri yapay kalbi eline verince şaşıran Hülya Usta, “Doktor bey bunu mu taktınız bana? Daha önce hiç görmemiştim. İlk kez görüyorum. Şaşırdım. Resimlerdeki gibi bir kalp bekliyordum.” dedi.

36 yaşında üç çocuk sahibi Hülya Usta, yapay bir kalple yaşıyor. En küçük çocuğu, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE hastası. Hülya Usta'nın en büyük hayali ise eve dönüp çocuğuna bakmak. Yapay kalp sayesinde çok daha sağlıklı olduğunu belirten Usta, insanlardan organlarını bağışlamasını istedi. “Benim de sağlam bir yerim varsa ben ölünce alsınlar benden.” diyen Hülya Usta, öldükten sonra organların toprakta çürümesi yerine bir insan hayatı kurtarması gerektiğinin önemine değindi.

Hastanın doktoru Prof. Dr. Rüçhan Akar yapay kalbin her kalp hastasına takılamadığını belirtti. Özellikle kadınların göğüs çapının dar olması nedeniyle yapay kalbin takılamadığını vurgulayan Akar, Hülya Usta'nın Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci ve dünyadaki 19. kadın hasta olduğunu bildirdi.

En çok total yapay kalp nakli yapan ülkeler sırasıyla; ABD, Fransa, Almanya, Kanada ve Türkiye. Cihaz hakkında bilgi veren doktor Rüçkan Akar, cihazın içindeki bataryanın 4 saat sonra şarja takılması gerektiğini kaydetti. İçinde yedek bir batarya barındıran cihaz, herhangi bir duruma karşılık her 4 saatte bir şarj ediliyor. Ağırlığı 160 gram olan yapay kalbin kapladığı hacim 40 ml. Yapay kalp en uzun 4 yıl destek veriyor.

KAYNAK : CİHAN