Tüp bebek tedavisi kolaylaşacak
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, haftalık enjeksiyonlar veya ağızdan kullanılacak ilaçlarla tüp bebek tedavisinin daha kolay uygulanır hale geleceğini söyledi.
ABONE OLBuyru, tüp bebek tedavi süresinin kısalmasına rağmen halen zahmetli olduğunu anlattı.
"Haftalık enjeksiyonlar veya ağızdan kullanılacak ilaçlarla tüp bebek tedavisi daha kolay uygulanır hale gelecektir" diyen Buyru, bütün gelişmelere rağmen gebelik şansının yaşı uygun çiftlerde bile yüzde 50 olduğunu hatırlattı.
Buyru, 37 yaş üzerindeki anne adaylarında gebelik şansının azaldığını, 40 yaşın üzerinde ise düşük riskinin arttığına dikkati çekerek, "Embriyoların kromozom taramasıyla bu sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. İyi embriyolar transfer edilmesine rağmen gebelik olmadığında, rahim içi araştırılmakta, sorun varsa aynı anda düzeltilebilmektedir" şeklinde konuştu.
Embriyoskop yöntemi
Embriyoskop yönteminin embriyoların laboratuvardaki gelişiminin risk almadan izlenmesini mümkün kıldığını dile getiren Buyru, embriyoların "inkübatör" adı verilen, vücuttaki ortamı taklit eden cihazlarda geliştirildiğini dile getirdi.
Buyru, anne rahmine transfer edilene kadar embriyoların gelişiminin belirli aralıklarla inkübatör dışına alınarak izlendiğini aktararak, "Embriyoskop yöntemiyle ise embriyolar inkübatör dışına alınmadan gözlenebilmektedir. Bu şekilde erken bölünen, görünüm olarak gebelik şansı yüksek embriyolar daha kolay belirlenebilmektedir" ifadesini kullandı.
Söz konusu yöntemin gebelikte başarıyı artıracağını vurgulayan Buyru, şöyle devam etti:
"Bulundukları ortamdan uzaklaştırılmamaları embriyolar için avantaj çünkü ısının değişmesi bile gelişimi etkiliyor. 'Embriyoskop' denilen yöntem, 'biri bizi gözetliyor' gibi bir ortamda embriyoların gözetlenmesine dayanıyor. Embriyoların görüntüsü dış ortama bir kamera aracılığıyla yansıtılıyor. Dolayısıyla hiç dokunmadan, bulundukları ortamı değiştirmeden, embriyoların gelişimini izlemek, bölünme aşamalarını görmek, hangisinin iyi olduğunu belirlemek daha kolay hale geldi."
Enjeksiyon sayısında azalma
Buyru, enjeksiyon sayısının azalması ve sürenin kısalmasının tedaviyi daha konforlu hale getirdiğine işaret ederek, çoğul gebelikleri azaltmak için 3 yıldan beri 35 yaş altındaki hastalara tek embriyo transferi yapıldığını vurguladı.
Embriyo dondurma alanındaki gelişmelerin kısırlık tedavisinde başarıyı artırdığını anımsatan Buyru, yeni yöntemlerle dondurulup çözülen embriyolarla taze embriyolara benzer gebelik oranlarına ulaşıldığını söyledi.
Buyru, yumurtanın dondurulmasındaki gelişmelerin sperm ve embriyodaki kadar başarılı olmadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yeni yöntemlerle dondurulmuş yumurtalarla da gebelik oranları yükselmiştir ancak özellikle 35-37 yaş üzeri kadınlardan alınan yumurtaların dondurulması ile elde edilen gebelik oranları çok yüz güldürücü değildir.
Genç hastalardan alınan ve dondurulan yumurtalarla gebelik sonuçları oldukça iyidir."