Grip aşısı olması gereken hastalar

Sonbaharla beraber yaşanan ani hava değişiklikleri hastalık riskini de artırıyor. Buna paralel bazı hastaların da bundan korunması için grip aşısı yaptırması gerekiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.10.2011 12:11 GÜNCELLEME 05.10.2011 12:11 Sağlıkçı
Grip aşısı olması gereken hastalar

Ani hava değişikliklerinin yoğun olarak yaşandığı sonbahar ve kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor.

Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Pınar Korlu grip, nezle ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Pınar Korlu, nezle ile gribin karıştırılmaması gerektiğini belirterek, nezlenin gribe göre daha hafif seyreden bir hastalık olduğunu ifade etti. Nezlenin bir haftadan fazla sürebileceğini kaydeden Korlu, ”Üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk borusunun viral bir enfeksiyonudur ve sonbahar-kış aylarında daha yaygınlaşır. Kuluçka devri 1-4 gündür. Direkt temas, öpüşme veya solunum yolu ile bulaşan hastalık, genellikle burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı ile başlar ve devam eder. Diğer belirtileri ses kısıklığı, öksürük, halsizlik, kas ve eklem ağrısıdır. Ateş genellikle 38 derecenin altındadır. Bu belirtiler 7–10 gün sürebilir.” bilgilerini verdi.

Hastalığın elle temasla bulaşabildiğini hatırlatan Korlu, nezle ve gripten korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Sık sık eller yıkanmalıdır. Hasta kişi ile mümkün oldukça tokalaşılmamalıdır. Hasta sık sık kağıt mendil kullanmalı, hastanın havlu ve bardağı müşterek kullanılmamalıdır. Burun akıntısının çok yoğun olduğu dönemde hasta toplu yerlerden uzak kalmalıdır.”

Hastalıktan korunmak antibiyotik kullanımı yerine grip aşısının önemine vurgu yapan Korlu, özellikle grip aşısı olması gerekenleri şöyle sıraladı: "Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar, kronik metabolik hastalıklar, böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kan hastalıkları nedeniyle bir önceki yıl düzenli tedavi gören veya hastanede yatanların, uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuklar ve gençlerin, 65 yaş ve üzerindekilerin, toplu halde yaşayanların, risk grubundaki doktor, hemşire, hasta bakıcı, kreş ve huzur evi çalışanları."

KAYNAK : CİHAN