Kıl dönmesi tedavisine ameliyatsız çözüm

Hendek Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Yırgın, tıp dilinde 'pilonidal sinus' olarak adlandırılan kıl dönmesi hastalığına ilişkin, "Özellikle kozmetik kaygıları olan, günlük aktivitesine, iş ve öğrenim hayatına kısa sürede dönmek isteyen hastalarımıza fenol tedavisini öneriyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.02.2016 10:12 GÜNCELLEME 18.02.2016 10:13 GÜNCEL
Kıl dönmesi tedavisine ameliyatsız çözüm

Yırgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıl dönmesinin kuyruk sokumu çukuruna veya nadiren göbek çukuruna düşen kıllardan kaynaklanan cilt altı enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Sırt, baş ve kaba etlerden dökülen bu kılların özellikle duştan sonra kuyruk sokumunda iki kaba et arasındaki terli olukta takılıp kaldığını anlatan Yırgın, bu kılların oturma ve yürüme sayesinde vida gibi cilt altı dokusuna yerleşerek içeride ilerleyebildiğini kaydetti.

Yırgın, kıl dönmesinin 16-30 yaş arası erkeklerde, nadiren de genç bayanlarda oluştuğuna işaret ederek, "Bu oran 10'da 1'dir. Bilgisayar başında, özellikle kaykılmış pozisyonda uzun süre oturanlarda veya uzun süre otobüs yolculukları yapanlarda daha sık olur" dedi.

Kıl dönmesi hastalığında kristalize fenol tedavi yönteminin uygulandığını vurgulayan Yırgın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ameliyatsız bu yöntemde, hastaya yapılan lokal anestezi sonrası abse ağzı genişletiliyor, sonrasında sinüs ağzından içeride biriken kıllar ucu kıskaçlı metal çubukla çıkarılıyor. Kıllar çıkarıldıktan sonra oluşan sinüs boşluğuna yine metal çubuk yardımıyla fenol uygulanıyor. İşlem 10-15 dakika sürüyor ve hastanın hastanede yatmasına da gerek kalmıyor. Fenol tedavisi, ameliyatlar kadar başarılı. Pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde literatürde birçok farklı görüş olsa da ortak nokta, cerrahinin basit ve kolay uygulanabilir olması, hastanede yatış süresinin kısa, operasyon sonrası yara bakımının ve ağrının az, hastalığın tekrarlama oranının düşük ve günlük aktiviteye dönüş zamanının kısa olmasıdır."

Fenol tedavisinde hastalığın tekrarlama riskinin diğer cerrahi yöntemlerle aynı olduğunu belirten Yırgın, bu yöntemin Hendek Devlet Hastanesi'nde başarılı şekilde uygulandığını söyledi.

Yırgın, hastaların uzun süre beklemeden tedavilerini kısa süre içerisinde yaptırabileceğini dile getirerek, "Hastanemizde 40'a yakın başarılı ameliyat gerçekleştirdik. Hastalardan bize henüz olumsuz geri dönüş olmadı" ifadesini kullandı.

KAYNAK : AA