Sakin şehir tarihi konaklarıyla ilgi çekiyor
Merkezi İtalya'da bulunan sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Sakarya'nın Taraklı ilçesi, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örnekleri, bozulmamış tarihi dokusu, el sanatlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
ABONE OLHer mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen ilçe, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak mekanları arasında yer alıyor.
2013 Yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu seçilen, merkezi İtalya'da bulunan sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Taraklı'da, tarihi İpek Yolu üzerindeki Hacı Atıf Hanı, Fenerli Konağı, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örnekleri, bozulmamış tarihi dokusu, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılan hediyelik eşyalar ilgi görüyor.
Firmaların reklam çekimlerine de ev sahipliği yapan ilçe, bozulmamış doğası, yaylası, ormanları, kanyonları, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle öne çıkıyor.
- Termal turizm
Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Osmanlı dönemi sivil mimari dokusunu korumayı başardığını belirtti.
İlçenin en önemli özelliğinin, geleneklerini, geleneksel üretimlerini ve misafirperverliğini koruması olduğunu söyleyen Özkaraman, "Bunun için kültür turizmi açısından büyük bir potansiyel. Bozulmamış doğası, 2 bin dönüm düzlüğü, bin 250 metre rakımı olan yaylası, dağları, ormanları, göletleriyle ve kanyonlarıyla doğa turizmi açısından da önemli bir potansiyel. Son yıllarda sağlık turizmi açısından termal yatırımlarıyla Türkiye'de önemli bir sağlık merkezi olma noktasında da hızla ilerliyor" diye konuştu.
Taraklı'nın, Türkiye'de geleneksel mimari deyince akla gelen ilk yerlerden olduğunu vurgulayarak, mimari dokunun fazla bozulmamasının ilçenin en büyük avantajı olduğunu anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli 111 binanın bulunduğunu ve bunların koruma altına alındığına değinen Özkaraman, "Binaların bir kısmının restorasyon projesini hazırladık, bir kısmını da restore ettik. Restorasyon çalışmaları devam ediyor. En son Fenerli Konağı ondan önce de Taraklı için çok önemli olan tarihi ahşap Hacı Atıf Han'ı restore ettik. İnşallah birkaç yıl içerisinde geriye kalan tescilli binalarımızı da restore edeceğiz" ifadelerini kullandı.
- Geçen yıl 150 bin kişi ziyaret etti
Taraklı'nın büyük şehirlere yakınlığının avantaj olduğunu belirten Özkaraman, şöyle devam etti:
"Taraklı, gerekli potansiyele sahip olmasına rağmen pek adını duyuramamıştı. 2004 yılında restorasyon çalışmalarının yanı sıra tanıtım çalışmalarına da başladık. Taraklı'da çekilen bir reklam filmi de bu tanıtım çalışmalarına büyük katkı sağladı. Taraklı'nın ulusal basında tanınmasına vesile oldu, turizm hareketi başladı. Yaptığımız tanıtım çalışmasının ardından gelen ziyaretçi sayısı arttı. Bunun sonucunda geçen yıl daha çok günübirlik olmak üzere yaklaşık 150 bin ziyaretçi geldi. 2016 yılı için ziyaretçi hedefimiz 250 bin, 2017'den itibaren de yıllık 300 bin turist sayısına ulaşmak. İlçemizde konaklamak için 5 tane butik otel var."
Özkaraman, eski tarihi evlerin butik otellere dönüştürüldüğünü söyleyerek, şu anda yapılmakta olan iki termal tesis bittiğinde ilçenin yaklaşık 8 bin 5 yıldızlı yatak kapasitesine ulaşacağını kaydetti.
Taraklı merkezinin 3 bin, mahalleleriyle 7 bin nüfusu olduğunu dile getiren Başkan Özkaraman, "Nüfusumuzdan daha fazla turistik yatağımız olacak. Taraklı'ya gelenler hem yeşilliği, doğallığı, sakinliği, insanların misafirperverliğini, hoşgörüsünü görüyorlar hem de nemden uzak yazın bile çok sıcak olmayan bir havada güzel vakit geçirerek memnun ayrılıyorlar" şeklinde konuştu.