Liselilere "yöresel yemek" stajı

İBRAHİM YOZOĞLU - Geleneksel mimarinin korunduğu, sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Sakarya'nın Taraklı ilçesinde tarhana, yufka, salça, makarna gibi yöresel ürünlerin yapımı, meslek lisesi öğrencilerine ders olarak bölgedeki kadınlar tarafından öğretiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2016 11:16 GÜNCELLEME 30.10.2016 11:16 GÜNCEL
Liselilere "yöresel yemek" stajı

Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konakları, el sanatları ve misafirperverliğiyle yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelen ilçe, bozulmamış doğası, yaylası, ormanları, kanyonları, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle öne çıkıyor.

Kadınların imece usulüyle makarna, salça, yufka, tarhana, turşu yaptığı "sakin" şehirde, Taraklı Çok Programlı Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Programı Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri, yöreye özgü bu yemekleri yerinde öğrenme fırsatı buluyor.

Öğrenciler, staj kapsamında geldikleri belediyeye ait tarihi Hisar Konağı'nda, yöresel yemek yapan kadınlardan birebir eğitim alıyor. Burada domates doğrayan, kazan karıştıran öğrenciler, hamur yoğurup yufka açıyor.

- Hem staj yapıyorlar hem yöresel tatları öğreniyorlar

Taraklı Belediyesi Başkan Vekili Hakkı Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki eski binaların onarımının yapılarak, doğal görünümünün korunmaya çalışıldığını söyledi.

Hisar Konağı'nda ağırladıkları özel misafirlere yöreye has yemeklerin ikram edildiğini belirten Değirmenci, "Yiyecek içecek bölümünde okuyan öğrencilerimiz, hem stajını yapıyor hem de salça, bulgur, tarhana, etli pilav, makarna gibi yöresel yemeklerimizi öğreniyor. Buradaki amacımız, yöresel ürünlerimizi gelecek nesillere aktararak geleneklerimizi kaybetmemek ve Taraklımızı tanıtmak." dedi.

Belediye çalışanlarından Fatma Çağlar ise staj için gelen öğrencilere yöresel yemek yapmayı öğrettiklerini söyledi.

Konakta öğrencilerle çalıştıklarını dile getiren Çağlar, "Bugün öğrencilerle salça, makarna ve yufka yaptık. Bunların yanı sıra etli nohut, keşkek, erişte gibi yöresel ürünler yapıyoruz. Başkanımızın misafirleri geliyor, onlara öğrencilerimizle yaptığımız yöresel yemeklerden ikram ediyoruz. Okullar kapanıncaya kadar öğrencilerimizle beraberiz. İnşallah yöresel tatlarımızı elimizden geldiği kadarıyla gelecek nesillere öğreteceğiz." diye konuştu.

- Öğrendiklerini gelecek nesillere aktaracaklar

Taraklı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerden Semih Gülmez, Hisar Konağı'nda staj yaptığını ve yöreye has salça yapımını öğrendiğini anlattı.

Konak çalışanlarının kendisine yardımcı olduğunu aktaran Gülmez, "Ablalarımız sağ olsun bize burada bir şeyler öğretmeye çalışıyorlar. Taraklı'nın yöresel yemeklerini anlatıyorlar. Burada ilçemizin yöresel yemeklerini ve kültürünü öğreniyoruz. Bizden sonra gelecek arkadaşlara da burayı tavsiye ediyoruz." ifadesini kullandı.

Öğrencilerden Cengiz Akbal da arkadaşı Gülmez ile salça yapımı hakkında bilgiler vererek, "Öncelikle domatesi dörde bölerek kazanda pişiriyoruz. Daha sonra salça süzme makinesinden geçiriyoruz. Ardından çıkan suyu kazanda tekrar kaynatıyoruz. Bir saat kadar kaynattıktan sonra koyu kıvama gelene kadar pişiyor. Ardından konserve şişelerine doldurup kapaklarını kapatıyoruz." dedi.

Konakta görevli kadınların yaptığı yöresel yemeklere bakarak bir şeyler öğrenmeye çalıştıklarını kaydeden Akbal, "Taraklı'yı tanıtmak için ilçenin yöresel yemeklerinin daha çok ön plana çıkması için Hisar Konağı'na geldik. Konakta ablalarımız ile erişte, tarhana çorbası, etli nohut, keşkek, salça, yufka gibi yöresel yemekler yapıyoruz. Burada yapılan geleneksel ev yemeklerini öğrenip gelecek nesillere aktarmak için uğraşıyoruz." diye konuştu.

KAYNAK : AA