Felç geçiren hastaya anında müdahale
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen felç geçiren bir hastanın, pıhtı eritici tedaviyle "yarım saatte tamamen" düzeldiği bildirildi.
ABONE OLSAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, aniden konuşmada peltekleşme, sol kol ve bacakta güç kaybı gelişen 65 yaşındaki Muhsin Türedi, vakit kaybetmeden 112 Acil Servis ekiplerine haber verdi.
İnme ön tanısıyla SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirilen Türedi'nin, burada hızla yapılan ön değerlendirme sonucu beyin damar tıkanıklığı olduğu anlaşıldı. Hasta, uygulanan pıhtı eritici tedaviyle ilk dakikalarda iyileşmeye başladı ve "yarım saat içerisinde de tamamen" düzeldi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen SAÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Atılgan Acar, 2015'ten itibaren SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniğinde pıhtı eritici (trombolitik) tedavi vermeye başladıklarını belirtti.
Hastaneye geç gelen hastalarının çoğunlukta olduğuna, bu nedenle pek çok hastanın tedavi şansını yakalayamadığına dikkati çeken Acar, "İnme, diğer adıyla felç, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada ayrıca erişkinlerde sakatlık nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Damar tıkanıklığı kaynaklı inmelerde, uygun hastalara ve zamanında yapılabilen pıhtı eritici tedavi, her sekiz hastadan birinde felcin tüm etkilerini ortadan kaldırabiliyor. Trombolitik tedavi günümüzde inmede sakatlığı önlediği bilinen tek tedavidir." ifadelerini kullandı.
- İnmede ilk 4,5 saat önemli
Tedavinin önündeki en büyük engelin zaman olduğunu vurgulayan Acar, özellikle damar tıkanıklığı kaynaklı inmelerde ilk 4,5 saatin altın değerinde olduğunu aktardı.
Hasta veya hasta yakınının inme belirtilerini anlayıp hızla pıhtı eritici tedavi yapılan merkeze ulaşması sayesinde oluşabilecek sakatlığı önleme şansı yakalanabileceğinin altını çizen Acar, şunları kaydetti:
"Yüz kol veya bacaklarda, genellikle sağ veya sol tek taraflı ani başlayan his kaybı, uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, güç kaybı, ani ve şiddetli baş ağrısı, ani baş dönmesi ve dengesizlik, konuşmada peltekleşme veya konuşma güçlüğü, bir ya da iki gözde ani görme azlığı veya kaybı, bilinç bulanıklığı veya bilinç kaybı gibi durumlarda vakit kaybetmeden acil sağlık hizmetlerine haber verilmeli veya inme tedavisi yapabilen bir merkeze hasta götürülmelidir. Hastaların bilinç bulanıklığı nedeniyle ya da inme belirtilerini anlayıp önemsememeleri durumunda hasta yakınlarına büyük görev düşmektedir. Eğer tedavi ilk 1,5 saatte yapılırsa üç hastadan biri, 3 ile 4,5 saat arasında yapılırsa sekiz hastadan biri fayda görüyor. En geç 6 saate kadar ise anjiyografiyle beyin damarındaki tıkanıklığa ulaşılıp ilaç veya mekanik olarak pıhtı temizlenebiliyor. Uygun süre içerisinde hastaneye gelmenin dışında hastalarda bu tedavileri uygulayabilmek için bazı koşulların da olması gerekmektedir."
Felci hiçbir izi kalmadan atlatan Muhsin Türedi ise çok mutlu olduğunu belirterek, "Hastaneye vaktinde getirilmeseydim bu tedavi şansım olmayacakmış. Acil serviste ilk değerlendirmemi yapan, bu tedaviyi uygulayan, klinikteki tedavimi yapan tüm sağlık çalışanlarına sonsuz teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.