Azmi ve başarısıyla engelini "tekmeliyor"

UĞUR SUBAŞI - Sakarya'da yaşayan, doğuştan işitme engelli ve tek gözü görmeyen tekvando sporcusu 23 yaşındaki Fatih Canbaz, 12 yıllık tekvando kariyerinde işitme engelliler dalında elde ettiği başarılarla dikkati çekiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2018 12:15 GÜNCELLEME 30.10.2018 12:15 SPOR
Azmi ve başarısıyla engelini "tekmeliyor"

Tekvando işitme engelliler branşında bir gözü görmeyen tek sporcu olduğu belirtilen Canbaz, 12 yıl önce başladığı tekvandoda büyük bir başarı ve azim örneği gösteriyor.

Fatih Canbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan işitme engelli olduğunu ve küçükken bir gözünün görme yetisini tamamen kaybettiğini söyledi.

Tekvandoya 12 yıl önce kendi isteğiyle başladığını ve tekvando işitme engelliler müsabakalarında Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü elde ettiğini aktaran Canbaz, "Hedefim dünya ve Avrupa şampiyonalarında derece yaparak, ülkemi en iyi şekilde temsil etmek. Başarılar elde etmek için her gün antrenman yapıyorum." diye konuştu.

Canbaz, başarı için çok çalışması gerektiğinin altını çizerek, "Tekvandoyu çok seviyorum. Benim gibi engeli olanlar evde oturmasın, bilgisayar başında durmasınlar, spor yapsınlar. Okul çıkışlarında spor salonlarına yönelsinler." ifadelerini kullandı.


- Davut Cengiz: "Fatih'le ufkum açıldı"


Tekvando antrenörü Davut Cengiz ise Canbaz'ın çocukluk döneminden beri yanında olduğunu anlattı.

Canbaz'ın Türkiye'de dereceler elde ettiğini, Avrupa ve dünya şampiyonaları ile 2021'de yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda başarı kazanmak istediğini vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:

"Şu an bünyemizde 4 işitme engelli sporcu var. Fatih'in özelliği Türkiye'de hem görme hem de işitme engeli olan tek tekvandocu olması. Fatih her gün düzenli ve disiplinli bir şekilde antrenmana geliyor. Avrupa'da derece yaparsa işitme engellilerde 'devlet şeref' unvanı alacak ve o Fatih'in durumunu biraz rahatlatacak. Bu kulvarlarda ilk üçe girdiğinizde ömür boyu maaş bağlanıyor."

Cengiz, Canbaz'ın salonda kendisinden küçük sporculara antrenman da yaptırdığını dile getirdi.

Canbaz ile tanışmadan işitme engelliler tekvando branşının olduğunu bilmediğini aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

"Araştırmaya başladım, kurslara gittim ve Fatih sayesinde İşitme Engelliler Antrenörlük Belgesi aldım, işitme engelliler il temsilcisi oldum. İşaret dilini öğrenmek için seminerlere katılıyorum. Fatih'le ufkum açıldı, başka bir kimlik de kazanmış oldum. Fatih'le birbirimizi tamamladık. Engelli sporculara ulaşmak istiyoruz, hiçbir ücret almadan spor yaptırmak istiyoruz. Yarın ne olacağımız belli değil, herkes engelli olabilir. Fatih'le engel tanımıyoruz, hem görme hem de işitme engelliyiz ama tekvando yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

KAYNAK : AA