Sığınmacılarda "Fırat Kalkanı" sevinci
HALİL FİDAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacılar, "Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı"nın ülkedeki çözüme katkı sağlayacağına inanıyor.
ABONE OLSuriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde DAEŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin oluşturduğu tehdidi bertaraf etmek ve Türkiye'nin sınır güvenliğini artırmak amacıyla koalisyon güçleriyle yürütülen "Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı", sığınmacıların eve dönüş umutlarını arttırdı.
Ülkesindeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 5 yıldır Şanlıurfa'da bulunan Suriyeliler, harekatın memnuniyet verici olduğunu ifade ederek bunun Suriye barışına katkı sağlayacağını düşünüyor.
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolündeki Kobani'den (Ayn el Arap) gelen Kobani İnsani Yardım Derneği Başkanı İzzetin Abdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce bölgedeki karışıklıklar nedeniyle ailesiyle Şanlıurfa'ya yerleştiğini anlattı.
Suriye'de çatışmalar nedeniyle 7 işyeri ve 3 dairesinin yerle bir olduğunu ve arsalarının da elinden alındığını aktaran Abdi, terör örgütleri DAEŞ ve PYD nedeniyle savaşın uzadığını söyledi.
"Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı"nı sevinçle takip ettiklerini belirten Abdi, şöyle devam etti:
"Bu operasyon çok gerekliydi. Keşke daha önce olsaydı. Belki o zaman evimize dönmüş olurduk. Artık savaşın bitmesini istiyoruz. PYD ve DAEŞ nedeniyle 3 aydır Suriye'ye yardım gitmiyor. Bu operasyon sayesinde inşallah koridor oluşur ve çözüm için önemli bir adım atılır. PYD ve DAEŞ olduğu sürece savaş bitmez. Eğer Türkiye olmazsa DAEŞ gitse PYD gelir. Dış güçler ikisine de destek veriyordu. İki örgüt Suriye'deki insanlara çok zarar verdi. Şimdi baktığımızda Kobani'de DAEŞ yok PYD var ama buna rağmen insanlar gitmiyor sadece yaşlılar kalmak zorunda oldukları için orada. Eğer onlar iyi olsaydı millet niye Türkiye'de kalırdı? Orada bir tecrit politikası var, sıkı yönetim var. İnşallah Türkiye'nin girişimleriyle bu sorun çözülür."
- "Artık insanların evine dönmesini umut ediyoruz"
Türkiye Ensar-Muhacir Derneği Başkanı ve Halep'e bağlı Bab kentinin eski müftüsü Muhammed Zekeriya el Mesut ise "Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı"nın Suriyelilerce sevinçle karşılandığını ifade etti.
Harekatla barış umutlarının yeniden yeşerdiğini vurgulayan Mesut, "Sayısızca insan bu savaştan zarar gördü. Orada çok çeşitli örgütler var ve halka büyük zulümler ettiler. Artık bu kanın durmasını, insanların evine dönmesini umut ediyoruz. Türkiye'nin gayretleri yeniden umutlanmamızı sağladı. İnşallah bu iş en kısa sürede tamamlanır. İnsanların dayanacak gücü kalmadı, evimize dönmek istiyoruz." dedi.
- "Operasyon sayesinde mazlumların ihtiyaçları giderilir"
Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de harekatın başarılı bir şekilde sürmesini arzuladıklarını dile getirdi.
Başta Cerablus olmak üzere bazı yerleşim bölgelerinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının kontrolüne geçmesini sevinçle karşıladıklarına işaret eden Gerem, şunları kaydetti:
"Bu güvenlik açısından olması gereken bir operasyondu çünkü biz komşularımıza sahip çıkarken, oradaki terör örgütleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Bunun yanı sıra Suriye'ye yardımların gönderilmesi anlamında çok mutluyuz, çünkü uzun süredir Halep ve çevresine insani yardım gitmiyor. İnsanlar zor durumdalar. Operasyon sayesinde koridor açılmış olur ve oradaki mazlumların ihtiyaçları giderilir diye umut ediyoruz. Ayrıca bunun Suriye'deki kalıcı çözüme de katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda BM gayret sarf etmesi gerekiyor ama bu operasyon nereden bakarsanız bakın çok iyi oldu ve çok önemliydi, ayrıca muhalifleri cesaretlendirdi. Son derece mutluyuz."