'Fındık üreticisi zor durumda'

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman, fındık üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek, "Buna dur denilmeli" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2016 16:20 GÜNCELLEME 14.04.2016 16:20 Sektörler
'Fındık üreticisi zor durumda'

Yaman, Giresun Ziraat Odası binasında düzenlediği basın toplantısında,  2015 Ağustos ayında sezona 12 liradan başlayan ve 15 liraya kadar yükselen fındık fiyatının, bugünlerde piyasada 8 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Fındık fiyatında istikrarın kalmadığını öne süren Yaman, "Gelinen  noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü.  Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı.  Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan Oyunayyuka çıkmış  durumdadır." ifadelerini kullandı.

Yaman, devletin bir an önce piyasaya girerek fındık alımı yapması  gerektiğini, bu yolla üreticinin mağduriyetinin önüne geçilebileceğini  belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı  olduğu ortadadır. Artık üreticinin sabrı kalmadı, bıçak kemiğe dayandı. Üretici  yeteri kadar mağdur edildi. Buna 'dur' denilmeli. Üretici kan ağlıyor. Daha ne  beklenmekte, devlet bir an önce piyasaya girmeli. TMOderhal devreye sokulmalı ve  taban fiyat uygulaması hayata geçirilmelidir. Üreticinin mağduriyeti derhal  giderilmelidir. Üreticimizin sesini ve mağduriyetini görün, gerekli müdahaleyi  yapın, bu oyuna son verin."

Ziraat odaları olarak fındık ve fındık üreticisinin hakları ile  menfaatlerini koruma adına mücadele etmeyi sürdüreceklerini dile getiren Yaman,  "Fındık sektörünün hızla tekelleşmeye gittiğini de belirtmek isteriz. Aslında  asıl sorun budur. Türk fındığı tekelleşmeye doğru gidiyor. Eğer bugün bu  tekelleşmeye 'dur' diyemezsek Türk fındığını büyük tehlike beklemektedir" diye  konuştu.

KAYNAK : AA