Karan'dan fındığın reyon fiyatlarına tepki
Türkiye'de yeşil altın olarak da bilinen fındık, ihraç edildiği 122 ülkede sofraları süslemeye devam ediyor.
ABONE OLDünya fındığının yüzde 70’ni elinde bulunduran Türkiye’de ise 2015-2016 fındık ihraç sezonunda 250 bin ton iç fındık ihraç edilerek, 2 milyar 290 milyon dolar döviz geliri elde edildi.
2017 sezonunda hasat mevsiminin sonuna gelinmesiyle üretici fındığını pazara indirmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın TMO’nun Giresun kalite fındığı 10,5 liradan alacağını Levant kalite fındığı ise 10 liradan alacağını duyurdu. Fındıkta taban fiyat olarak kabul edilen TMO fiyatlarının serbest piyasada işlemediği ve 9,5 lira bandından alımlar olduğu Giresun Ziraat Odası tarafından tespit edildi.
İç fındık fiyatlarında da kabuklu fındık fiyatları kadar bir karmaşa olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Havaalanlarında kilosu 80-90 lira bandında olan, ABD’de 226 gramı 11 dolaydan alıcı bulan iç fındığın Giresun’da ise kilosu 40-45 liradan alıcı buluyor. Kabuklu fındık ise 9,5 lira bandında ilerliyor” dedi.
“Bazı özel yerlerde fiyatlar farklı olabilir ama fındıkta çok büyük bir oranı teşvik etmez” diyen Karan, "Türkiye’de havaalanına gidiyorsun fındığın fiyatı 80 lira ile 90 lira arasında değişir. Giresun piyasasına geldiğiniz zaman aynı fındığı 40 lira bandında alabiliyorsun. Biz istiyoruz ki üreticide kazansın, sanayici de kazansın, ihracatçıda kazansın ama burada mantıklı olan maliyeti kurtaracak bir rakam oluşması lazım. Bu sene ilk defa fındığa maliyet çalışması yapıldı dışarıdan gelen bir ekip tarafından. Bizde kamuoyu ile maliyeti paylaştık Giresun’da 13,5 lira dan oluşan bir rakam var ve bu rakama göre bir fiyat olması lazım. 10,5 lira gibi bir rakam aslında komik bir rakam gibi kaldı. TMO’nun açıkladığı fiyat serbest piyasada taban fiyat olmasına rağmen bu fiyatın altında alınmaya başlandı bunun için bu fiyatlar kabul edilecek pozisyonda fiyatlar değildir” ifadelerini kullandı.
Üreticiden ucuza alınan fındığın tüketiciye de ucuz satılması gerektiğini savunan Karan, “Üreticiden ucuza aldığın zaman, tüketiciye de ucuz sunak lazım. 9 liraya alınan bir fiyatın maliyetini de üstüne koyduğumuz zaman 23 liraya mal edebiliyorlar. Bunun dışında kargo bedeli ile 30 lira bandında olması gerekirken şuan Giresun piyasasında 40-45 lira bandında seyir ediyor. Bu fiyat ABD’de ise 226 gramı iç fındık 11 dolar kilo hesabına geldiğinde 190 lira ediyor. Buna karşın ya üreticinin rakamını yükseltin ya da tüketicinin rakamını küçültün burada mantıklı olan o” şeklinde konuştu.
Fındık hasat mevsimin son 10 gündür yağışlı geçen hava nedeniyle daha tamamlanamadığını kaydeden Karan, fiyat için üreticiye seslenerek, “Emanete fındık vermeyin, fiyatlar için bayramdan sonrayı da bekleyin” dedi.