Bu işin tablosu acı ama parası...

Yurt dışında vefat eden bir kişinin ülkesine gönderilmesini sağlayan cenaze firmaları, yaptıkları hizmet ve kazançla dikkat çekiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2017 09:24 GÜNCELLEME 31.10.2017 09:24 Sektörler
Bu işin tablosu acı ama parası...

Avrupa’ya gidecek bir cenazenin fiyatı, bin dolardan başlarken, Meksika'ya ulaşım maliyeti 30 bin doları aşıyor. Türkiye'de çok az bilinen bu iş kolunda 20'den fazla şirket var. 

Yurt dışında vefat eden bir kişinin kendi ülkesine gönderilmesini sağlayan cenaze firmaları, yaptıkları özel hizmetler ile dikkat çekiyor. İşlemlerin hassasiyeti ve özel taşıma gerektirmesinden dolayı maliyetler de farklılaşıyor. Hakkında çok az şey bildiğimiz bu iş kolu, aynı zamanda onlarca farklı sektörü de besliyor. Piyasadaki şirketler; vefat eden kişinin ölüm belgesinin hazırlanması, cenazesinin morgdan alınması ve ülkesine gönderilmesi gibi gerekli olan tüm yasal prosedürü belli bir ücret karşılığında yerine getiriyor.

AMERİKA 5 BİN MEKSİKA 30 BİN $

Avrupa’ya gidecek bir cenazenin fiyatı, bin dolardan başlıyor. Mesela, Yunanistan için bin 100, İsveç için 2 bin dolardan fazla maliyet söz konusu. Amerika'ya 5 bin; Meksika için ise 30 bin doları aşan rakamlardan bahsediliyor. Ülkemizde bu konuda 20’den fazla firma, gurbetçi cenazelerinin ülkeye getirilmesinden de ciddi kazançlar elde ediyor. Geldik en kilit soruya, peki sektör nasıl işliyor? Allah’a emanet bir haber! Çaresiz acılardan özür dileyerek başlayalım.

KONSOLOSLUK HABER VERİR FİRMA MALİYET ÇIKARIR

Hemen belirtelim bu şirketlerin konsolosluklarla bağlantısı var. Mesela, ölen bir İtalyan vatandaşının Roma veya Sicilya’ya götürülmesi gerekiyor. Bilgileri alan cenaze firmaları, verilecek hizmet ve talebe göre konsolosluğa belli bir fatura çıkarıyor. Hastane işlemleri, morgdan alınması, tabutlanması, havalimanına nakledilmesi, uçağa konulması ve varacağı ülkedeki teslimatı gibi adımlar belli bir maliyeti içeriyor.

BÜROKRASİ FAZLA

Bu saydığımız aşamaların her birinde hizmet veren aracılar mevcut. Yani ilgili şirket, evrak işini yapan kişiden ayrı cenazeyi taşıyacak lojistik firmasından ayrı fiyat alıyor ve nihayetinde kendi kârını da ekliyor. Yetkililer, hangi firmada karar kılarsa onlar, süreci başlatıyor. Genelde faturayı konsolosluk ödüyor, ancak bazı ülkelerin yasaları gereği hizmetin belli bir kısmı konsolosluk kalanı da kişinin ailesi tarafından karşılanabiliyor. Eğer cenaze sahiplerinin farklı istekleri olursa, onun faturası aileye gidiyor. İşin hassas ve bürokratik zorlukları kadar duygusal boyutu olduğunu da hatırlatalım.