Dalış turizminin yükselen yıldızı: Saros Körfezi
Üç tarafı sularla denizlerle çevrili olan ülkemiz, dalış turizmi için oldukça gözde konumda. Bu alanda yatırımlarını sürdüren turizm sektörü, Saros körfezini yapay bir resif oluşturarak bölgeyi dalış turizmi için canlandırdı. Körfezin altı gemi ve uçak batıkları ile doldurularak dalış severlerin ilgisine sunuldu.
ABONE OLSu altı sporları açısından Türkiye önemli bir destinasyonda bulunuyor. Üç tarafının denizlerle çevrili olmasının verdiği bir avantaj ile önemli dalış koy ve körfezlerini barındıran ülkemizde, bu alandaki çeşitliliğin artırılması için önemli çalışmalar yapılıyor.
Bu çalışmaların yapıldığı yerlerin başında da Saros Körfezi bulunuyor.
UÇAK VE GEMİ BATIKLARIYLA DOLU BİR DENİZ
Ege'nin kuzeyinde bulunan Saros Körfezi son dönemde dalış meraklılarının uğrak noktası haline geldi. Sebebi ise bu bölgede bir süredir yürütülen resif oluşturma çabaları. Bölgede doğal resif bulunmasa bile dalış işin el verişli bir alanda bulunan Saros Körfezi'nde denizin dibi gemi ve uçak batıkları ile dolduruldu.
Yapay resif oluşturmak adına programlı bir şekilde deniz altına bırakılan uçak ve gemiler, büyüleyici bir su altı iklimi oluşturması adına yıllandırılıyor, işlemlerden geçiriliyor. Emekliye ayrılan uçak ve geiler bu noktada batırılarak su altı dünyasına kazandırılıyor.
"SU ALTI MÜZESİ"
Daha önce de Çanakkale Savaşlarını anlatan objelerin batırıldığı, su altı müzesini andıran körfez, İstanbul ve Balkan ülkelerinden konuklarını ağırlıyor.
Kendi kendini temizleme özelliği ile net şekilde batıkların görülebildiği körfez, suyun dibini keşfetmek isteyen maceraseverleri çekmeye devam ediyor.
Özellikle İbrice Limanı'nda yer alan dalış kulüpleri, yerli yabancı çok sayıda dalgıca ve dalış meraklısına da hizmet veriyor.
EN BÜYÜK YOLCU UÇAĞI BATIRILDI
Saros Körfezi'nde batırılan Airbus A330 tipi emekli uçak dalgıçların bölgeye ilgisini artırdı.
Yapay resif oluşturmak ve turizmi canlandırmak için çeşitli objelerin batırıldığı Saros Körfezine en son yaz başında Airbus A330 tipi uçak batırılmıştı. Bu tip girişimlerle adını duyuran bölge dünyanın bir çok yerinden dalış meraklılarını ağırlamaya çoktan başladı. Özellikle bölgeye yapılan seyahat organizasyonları ile önemli bir gelir kapısı oluşturan Saros, gelecekte de adını yapay resifleri ile duyuracağa benziyor.
SAROS KÖRFEZİ NEREDEDİR?
Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda bulunan Saros Körfezi; kuzeyde Trakya kıyıları güneyde ise Gelibolu Yarımadası arasında, Çanakkale Boğazı’na 60 kilometrelik bir sahille paralel olarak uzanan, üçgen şeklinde harika kumsallarla kaplı masmavi bir cennettir.
Son yıllarda Türkiye ve dünyanın her yanından seyahat severlerin akın ettiği Saros Körfezi’nde en çok tercih edilen konaklama yerleri Erikli, Enez ve Yayla sahilleridir.