Pamukkale Travertenleri: Bulutların üzerinde yürümek

Görüntüsü ve oluşumu itibarıyla Türkiye'nin en ilginç ve bir o kadar da güzel doğal yapılarından biri olan Pamukkale travertenleri, yerli yabancı çok sayıda turistin akınına uğruyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.02.2020 09:55 GÜNCELLEME 05.02.2020 09:55 SEYAHAT
Pamukkale Travertenleri: Bulutların üzerinde yürümek

Ege'nin Güney Doğu kesimlerinde kalan Denizli sınırları içerisinde bulunuyor Pamukkale travertenleri. Ünü ülke sınırlarını aşan bu yapı, yüz binlerce yılda meydana gelen depremler ve açığa çıkan termal sular ile oluştu. İnsan eliyle yapılmamasına karşın doğanın tüm kusursuzluğunu üzerinde barındıran travertenler, bembeyaz bir rüyayı andırıyor ziyaretçilerine.

 

 

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ

Yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yüksekliği bulunan travertenler, 400 bin yıllık bir oluşum süreciyle meydana geldi. Mermer gibi görünmesine rağmen kireçli, sert bir yapıya sahip olan travertenler, üzerinde çok sayıda havuz barındırıyor.

 

 

Bembeyaz bir örtüyle kaplı olan Pamukkale'yi her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor. Ayakkabılarını çıkartarak travertenlere giriş yapan ziyaretçiler, şifalı olduğuna inanılan havuzlardaki sulara girerek yıkanıyor. 

UNESCO MİRAS LİSTESİNDE

Travertenlerin bir bölümü, yapının korunabilmesi adına ziyarete kapalı olarak yalnızca uzaktan görülebilecek şekilde tutulurken, ziyarete açık alan misafirlerine beyaz bir rüya keyfi yaşatıyor.

Kapalı tutulan bölüm gibi pek çok noktada hassasiyet barındıran bu tarihi miras, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK GEZİLEN YERLERİNDEN

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Pamukkale Hierapolis Örenyeri, geçen yıl turistlerin ziyaret ettiği ücretli örenyerleri arasında Topkapı Müzesi'ni de geçerek, Ayasofya'dan sonra 2'nci sıraya yerleşti.

Pamukkale Hierapolis Örenyeri'nin UNESCO listesinde hem doğal, hem de kültürel alanda 2 farklı sınıfta yer aldığını belirten Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "2018 yılında Pamukkale'yi 2 milyon 189 bin 529 kişi ziyaret etti. 2019 yılında ise bu rakam 2 milyon 557 bin 868 ziyaretçiye ulaştı. Yaklaşık yüzde 17 civarında artış yakaladık. 2019 yılında ücretli müze ve örenyerleri arasında 1'nci sırada Ayasofya Müzesi'ni 3 milyon 727 bin 361 kişi ziyaret ederken, 2'nci sıraya yerleşen Pamukkale'yi ise 2 milyon 557 bin 868 kişi ziyaret etti. 3'ncü sıraya yerleşen Topkapı Müzesi ise 2 milyon 364 bin 946 kişi ziyaret etti" dedi.

PAMUKKALE'YE NASIL GİDİLİR

Denizli il sınırlarında bulunan Pamukkale'ye karayolu ve havayolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Hemen her gün yapılan seferler ile ziyarete açık olan Pamukkale travertenlerine, Denizli merkezinden kalkan araçlar ile ulaşmanız mümkün.

PAMUKKALE'YE HANGİ MEVSİMDE GİDİLİR

Öte yandan Denizli'nin 18 kilometre dışında bulunan Pamukkale travertenlerine gidilebilecek en güzel zaman bahar ayları. Yazın hem aşırı sıcaklıklar hem de kalabalık nedeniyle bu rüyanın tadını çıkartmak mümkün olmazken, bahar mevsiminde gelmeniz durumunda burada eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız.

PAMUKKALE GEZİ YERLERİ

Pamukkale travertenleri dışında bölgenin oldukça önemli bir kültürel, tarihi mirası var. Özellikle antik roma uygarlıklarına ait eserlerin de bulunduğu kentin önde gelen destinasyonlarının içerisinde Hierapolis antik kenti, antik tiyatro, Kleopatra havuzu, Hierapolis antik müzesi bulunuyor.

PAMUKKALE'DE NE YENİR?

Pamukkale'ye gittiğiniz zaman yöresel Denizli yemeklerini tatma fırsatınız mutlaka olacaktır. Anadolu'nun her bir yerinde farklı bir şekilde yapılan tarhana burada da meşhur bir yiyecek konumunda bulunurken, keşkek, arabaşı, yen böreği, börülce böreği, kuyu kebabı, katmer, yaprak sarma, patlıcanlı kapama, çiğ dolma bulunuyor.

Pamukkale'nin meşhur yemekleri arasında özellikle bitkisel ürünlerin oluşu, Ege' mutfağının etkilerini gösteriyor. Bununla birlikte Denizli'ye gittiğinizde mehur ve bir o kadar da tarihi Zafer gazozunu denemenizi öneririz.