Tuz Gölü: Gökyüzünün aynası

Anadolu'nun merkezinde bulunan bir doğa harikası. Bembeyaz görüntüsüyle harmanlanan gökyüzü manzarası, uçsuz bucaksız oluşan bir tabloyu ayaklarınızın altına seriyor. İşte karşınızda Anadolu'nun gökyüzü aynası Tuz Gölü.

ABONE OL
GİRİŞ 20.09.2019 11:12 GÜNCELLEME 20.09.2019 11:12 SEYAHAT
Tuz Gölü: Gökyüzünün aynası

Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde, yani, tam Anadolu'nun merkezinde yer alan Tuz Gölü, adeta gökyüzü ile yer yüzünün kesişimi gibi duruyor.

 

Anadolu'nun gökyüzü aynası olarak da bilinen Tuz Gölü, yüzeyindeki eriyik halde olmayan tuz nedeniyle sulu halde gökyüzünün yansıması gibi görünüyor. Özellikle muhteşem doğa fotoğrafların da adresi olan bu yer, ünlü kliplerin belgesellerin ve pek çok filmin de çekildiği destinasyon olarak karşımıza çıkıyor.

TUZ GÖLÜ

 

Türkiye’nin en büyük 2'inci gölü olan Tuz Gölü, sığ suları ve eşsiz manzarası ile her yıl binlerce gezginin ziyaret ettiği yer oluyor. Yüz ölçümü oldukça büyük olan gölün derinliği ise ayak bileği seviyelerinde. Kıyıdan çok uzak bölümlerde derinlik 1-2 metre civarında. 

Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Tuz Gölü'nden senede 150 bin ton tuz, maden halde çıkartılıyor. Tuz üretimi nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan bu yer, gezginler ile fotoğrafçıların en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.

GÖKYÜZÜNÜN AYNASI

Göle girişte sizi uçsuz bucaksız bir manzara karşılıyor. Daha önce hiç bir yerde görmediğiniz bu manzara sizi adeta hayaller alemindeymiş hissi uyandıracak. Bu dünyadan olamayacak kadar güzel bir dokuya sahip olan Tuz gölü, üzerindeki tuz ve su bileşenleri ile yansıtıcılığı kuvvetli bir maddeye dönüşüyor; sanki göl değil de zemine serili bir aynaymış hissi uyandırıyor.

Bu hissin sebebi işte gökyüzünün yansımasını birebir göl üzerinde görüyor olmanız. İşte bu noktada Tuz Gölü'nün neden "Anadolu gökyüzünün aynası" dendiğini eksiksiz olarak hissediyor, yaşıyorsunuz.

KUSURSUZ FOTOĞRAFLAR

Gezginlerin olduğu kadar fotoğraf meraklılarının da uğrak yeri burası. Manzara, portre ve doğa fotoğrafçıları burada her bir detayı ince ince fotoğraflarken ortaya da elbette kusursuz kareler çıkıyor. Işığı en doğal haliyle objektife yansıtan Tuz Gölü, bu haliyle de stüdyolarda bile çekilen fotoğraflardan daha kaliteli görüntüler alabilmenizi sağlıyor.

Fotoğrafçıların ve seyahat tutkunlarının burada sabırsızlıkla beklediği, izlediği şey de gün batımı.  Ayna gibi görüntüyü yansıtan tuz gölü, Güneş yere yaklaştıkça onun bir bütün halinde görülmesini sağlıyor. Güneşin batışı sırasında oluşan bu görüntü, görülmeye değer bir manzara oluşturuyor.

TUZ GÖLÜ'NÜN OLUŞUMU

Yüz binlerce hatta milyonlarca yıla dayanan Tuz Gölü'nün oluşumu, Anadolu coğrafyasında oluşan tektonik ve volkanik hareketlere dayanıyor. Her ne kadar bilimsel bir açıklaması olsa da bu durumun, bu büyüleyici yerin oluşumu efsanelere dayandırılıyor.

Rivayet o ki, Tuz Gölü'nün bulunduğu bu alan, yıllar yıllar önce kötü ve yaşlı bir kadına ait üzüm bağı varmış. Bu yol üzerinden geçen bir yolcu, kadından üzüm istemiş ancak kadın üzüm vermeyi reddederek “bu yıl bağım kurudu, hiç üzüm vermedi” yalanını söylemiş. Bu duruma sinirlenen adam yoluna devam ederek "Bağların tuzla buz olsun" demiş ve tuz gölü efsaneye göre bu şekilde oluşmuş.

Elbette ilk anlatılan bizlere daha mantıklı geliyor fakat Tuz Gölü'nün muhteşemliği karşısında hiç bir açıklama yeterli olmuyor.

TUZ GÖLÜNE NASIL GİDİLİR

Ankara Konya ve Akasaray'ın tam arasında bulunan Tuz Gölü'ne üç şehirden de ulaşım imkanı bulunuyor. Hava ve kara yolu ile illere ulaşım sağlanabiliyorken, buralardan kalkan otobüsler ile Tuz Gölü'ne günlük seferler düzenleniyor. Bu seferlere bağlı kalmadan ve saatlere takılmak istemeyenler ise araç kiralama ile yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonunda Tuz Gölüne ulaşabilirler.