Yüz binlerce kuşun yuvası: Manyas Kuş Cenneti
Türkiye‘nin ve dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından biri Manyas, her yıl Afrika'dan Avrupa ve Asya'ya göç eden kuşların göç yolu üzerinde olmasıyla büyük kuluçka kolonilerine ev sahipliği yapıyor.
ABONE OLBalıkesir sınırları içerisinde yer alan bölge 24 bin 47 hektarlık bir alanı kaplıyor. 1959 yılında milli park statüsüne alınan bu geniş alan, 1975 yılında ise Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen Avrupa'nın Diplomasının en üst kategorisi "A Sınıfı Diploma" ile ödüllendirildi. Bu yönüyle uluslararası öneme sahip olan Kuş Cenneti'nde kış aylarında 266 tür kuş kuluçka dönemini geçiriyor.
Milli parkta ekosistemin canlı cansız tüm varlıklarının ahenk içerisinde yaşamları, Manyas'ın olağanüstü güzelliğini gözler önüne seriyor. Tüm bu sistem içerisinde otlar, sazlar, ağaçlar, balıklar, kuşlar ve çeşitli sürüngenler barınma, beslenme ve üreme ihtiyaçlarını karşılıyor. Özellikle Avrupa'da nesli tükenmeyle karşı karşıya olan Tepeli pelikan ve küçük karabatak cinsleri, kuş cennetinde üreyen türler arasında büyük öneme sahiptir. Her yıl Şubat ve Nisan aylarında Manyas'a gelen göçmen kuşlardan ak pelikan, karabatak, kaşıkçı, çeltikçi, gece balıkçısı, tepeli dalgıç, sakar meke, erguvani balıkçıl, saz bülbülü gibi 3 milyon kuş, hem kuluçka dönemlerini geçiriyor hem de yavrularını burada göçe hazırlıyor.
GÖZLEM KULESİNDEN GÖÇ HAZIRLIĞINA ŞAHİT OLMAK
Kuş Cenneti milli parkında alana yerleştirilen kameralar sayesinde kuş gözlem kulesinde kuşların tüm anları canlı olarak izlenebiliyor. Seyir kulesinden ise ahşap yapıdan dürbünle civardaki kuşları kuşbakışı gözlemlemek mümkün. Mart- Temmuz ve Eylül- Ekim dönemleri, kuşları gözlemlemek için en uygun dönemdir. Ziyaretçi tanıtım merkezi kuş tahnitleri müzesinden kuşlar hakkında detaylı bilgi edinerek de kuşları daha iyi tanımak, geziyi daha keyifli hala getirebilir. Sazlıkların arasında gölde tekne turu yaparak kuş korosuna eşlik edebilir ve doğanın sakinliğini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi de “İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu ab-ı hayat benzer. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer.” satırlarıyla Kuş Cennet'ne Seyahatname’sinde yer vermiştir
Kuş Cenneti'nde bilimsel araştırmalar yapmak da mümkün olduğu gibi eğitim ve kültür alanında canlı bir laboratuvar olarak Türkiye'nin doğal servetidir.
MANYAS KUŞ CENNETİ'NE NASIL GİDİLİR?
Manyas Kuş Cenneti, Bandırma- Balıkesir Karayolu'nun 15. kilometresinde yer alıyor. Özel araçla yol üzerindeki tabelaları takip ederek 3 km sonra Kuş Cenneti'ne ulaşılabilir. Otobüsle kullanarak gitmek isteyen ziyaretçiler için ise Balıkesir otogarından Manyas Gölü'ne giden dolmuşlarla kolayca ulaşım sağlanabilir.
Göçmen kuşların diğer duraklarını okumak için Göçmen Kuşların Türkiye'deki Durak Yerleri haberimizi okuyabilirsiniz.