Hafta sonu İstanbul'da gezilecek ücretsiz 10 müze
Hafta sonu İstanbul'da yapacak etkinlik arayanlar için çeşitli imkanlar arasında tarihi ve modern müzeler ön plana çıkıyor. İstanbul'da gezilebilecek ücretsiz müzeler arasında özel ve devlet müzelerinde zengin eserler sizi bekliyor.
ABONE OLİstanbul'da gezilecek, görülecek sayısız etkinlik ve keşfedilmeyi bekleyen onlarca müze bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin beşiği olan İstanbul, tarihin bu zengin mirasını da içerisinde barındırıyor. Çok çeşitli kültürler sayesinde çeşitlenen müzeler de İstanbul'da hafta sonu görülebilecek etkinliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Müzelerin kimi ücretli olsa da ücretsiz müzeler de mevcut. Hafta sonu İstanbul'daki ücretsiz müzeleri sizler için derledik.
İSTANBUL'DAKİ ÜCRETSİZ MÜZELER
Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi
Sirkeci Garı, şark mimarisinde ihtisas sahibi olan Alman mimar A. Jasmund tarafından tasarlanarak 1890 yılından hizmete açıldı. Doğu ve batının kesiştiği noktada bulunan İstanbul'da bölgenin kültür yapısına uygun bir şekilde oryantalist bir tarzda inşa edildi.
Selçuklu dönemi taş kapılarına benzer geniş bir kapı, granit ve cephesi mermer ve Marsilya'dan getirilmiş taşlarla görkemli bir şekilde yapılan binanın iki yanında saat kulesi, üç büyük lokanta ve açık hava lokantası bulunuyor. Bu ihtişamlı yapının içerisinde 2005 yılında açılan müzede Osmanlı dönemi evrakları, vesikalar, plan ve projeler, çalışır vaziyette bulunan tren maketi, geçmişte kullanılan demir yolu aletleri, haberleşme araçları ve kuruma ait fotoğraflar sergilenmektedir.
Müze, pazar günleri kapalı olduğu için hafta sonu cumartesi tatilinizde 9 ile 17 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Türkiye İş Bankası Müzesi
Cumhuriyetin ilk bankası olma özelliğini taşıyan İş Bankası, 95 yıllık mazisinde biriktirdiği fotoğrafları, belgeleri ve belgeselleri bir araya getirerek müze haline getirmiştir. 1892 yılında kullanıma açılan büyük postane binasında hizmet veren müzede eski mobilyalar, işlemeler korunarak eski banka görünümü bozulmadan sergilenmektedir.
Bankanın geçmişinden kullanılan tarihi kasalar da müzenin alt katında ziyaretçilere teşhir edilirken müzede zaman zaman "bankacılık tarihi","Cumhuriyetin ilk yılları", Çanakkale savaşı" gibi özel sergiler de yapılmaktadır.
Müzeyi pazartesi günleri hariç her gün sabah 10 ile akşam 18 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi
Türkiye'ni ilk özel klasik otomobil müzesi olan Mehmet Arsay Klasik Otomobil Müzesi, 1920 ile 1970 yılları arasında üretilen 50 klasik arabayı klasik otomobil severlerle buluşturuyor.
Otomobiller üzerinde tarihi bir yolculuğa çıkacağınız müzede 1899 model Decouvelle, 1979 model Porche ve çoğu Amerikan spor modelleri bulabilirsiniz.
Cumartesi ve pazar günleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında İkitelli'de bulunan müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Galatasaray Müzesi
Galatasaray taraftarı olan ya da olmayanların spor tarihinde uzun bir soluklu bir yolculuğa çıkmasını sağlayan Galatasaray müzesi, Galata Beyoğlu'nda bulunuyor.
2009 yılından bu yana ziyaretçilerine kapılarını açan müzede Galatasaray Lisesi'nin geçmişte kullandığı giydiği üniformalardan derslerde kullanılan aletlere, Galatasaray Spor Kulübü'nün 1905 yılından bugüne kadar kazandığı yaklaşık 3000 kupadan Metin Oktay'ın formasına kadar Galatasaray ile ilgili her şey sergilenmektedir. Müzede 2000 yılında kazanılan UEFA Kupasını da görebilirsiniz.
Müzede Atatürk'ün Galatasaray Lisesi'ni ziyaret ettiğinde kahve içtiği fincanını ve imzalı fotoğrafını da bulabilirsiniz.
Galatasaray Müzesi'ni pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ile 19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
Bakırköy Ruh ve sinir Hastalıkları Hastanesi'nin tarihsel değerlerinin korunarak bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için hastanenin eski postane binasında 2008 yılında müze kısmı açılmıştır.
Müzede Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman'ın kişisel eşyaları, kitapları, ameliyat defterleri, sinir hastalarının kendilerine ve çevreye zarar vermemesi için giydirilen özel gömlekler ve kemerler, eski şok aletleri ve eskiden kullanılan ilaç ekipmanları sergilenmektedir.
Psikolojiye ilgisi olanların mutlaka görmesi gereken bu müzeyi sabah 10 ile öğleden sonra 15.30 saatlerine ziyaret edebilirsiniz.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Sait Faik’in yaşamını geçirdiği Burgaz Ada’daki köşk, 60 yıldır usta yazarın hayatına tanıklık etmiş eşyalarını edebiyat severlerle buluşturuyor. Yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanan ev, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze evleri arasında yer alıyor.
Burgaz Ada’nın sakin ve çiçekli sokağındaki müzede yazarın çok sevilen eserlerinden bölümler, fotoğrafları, ailesiyle ve dostlarına yazdığı mektuplar sergileniyor. Özellikle Sait Faik’in el yazması eserlerini görmeli ve konağın çatı katından ada manzarasını doyasıya izlemelisiniz. Ziyaretçilerin duygularını yazması için ayrılan bölümde mektup yazmadan dönmemelisiniz.
Müzeyi pazartesi, Salı ve tatil günleri dışında 10.30 ile 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Aşiyan Müzesi
Rumelihisarı’nda iç açan manzarasıyla boğazı selamlayan Aşiyan Müzesi'nde salon, Edebiyat-ı Cedide, çalışma, yatak odası ile yemek odası, mutfak ve çamaşır hane bölümleriyle başka şairler Abdülhak Hamit Tarhan ve şair Nigar’ın eşyalarının da sergilendiği toplamda 9 bölümden oluşmaktadır.
Önerilen içerik; İstanbul'daki müzeler binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor
Müzenin salon bölümünde Tevfik Fikret’in kişisel eşyaları ve balmumu heykeli bulunurken çatı katında yer alan çalışma odasında şairin yazı masası ve hat levhaları sergilenmektedir.
Aşiyan Müzesi'ne giriş ücreti bulunmazken sabah 09 ile 16 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi ve Müzesi
Bir edebiyat müzesi olan Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi, binin üzerinde yazar ve 9 binden fazla kitabı bünyesinde bulundurmaktadır. Müzede Ahmet Hamdi'ye ve daha başka birçok yazara ait el yazması eser ve yazarların çerçevelenmiş küçük notlarını görebilirsiniz.
Muhteşem bir köşk içerinde kurulan müzenin kütüphanesinde şahane manzara eşliğinde ders çalışabilir ya da huzurla kitabınızı okuyabilirsiniz.
Herkese açık olan Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi'ni pazar günleri dışında 10.00 ve 19.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.
Salt Galata Osmanlı Bankası
Salt Galata, sergi, konuşma, söyleşi, konferans ve film gösterimi gibi etkinliklere yer veren muhteşem mimariye sahip binasında sanat severlere çok çeşitli eserler sunuyor. Yapıda en çok ziyaret edilen alan Osmanlı dönemi ve günümüz bankalarına ait eserlerden oluşan Osmanlı Müzesi kısmıdır.
Göz kamaştıran bina içerisinde kafelerde bir yandan çayınızı yudumlarken diğer yandan kitabınızı okuyabilirsiniz. Daha sessiz bir ortam arzu ederseniz de kütüphanesinde oturabilirsiniz.
Girişi ücretsiz olan Salt Galata'ya cumartesi günleri 12.00 ile 20.00 arası pazar günü ise 12.00- 18.00 saatlerinde gezebilirsiniz.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi
Cumhuriyet döneminin önemli yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1912 ile 1944 yılları arasında Heybeliada'da yaşadığı evi, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan restorasyonla müzeye çevrilmiştir. Gürpınar'ın Heybeliada'nın denize hakim bir tepesinde bulunan evinde kendi elleriyle yaptığı eşyaları ve yazara ait kitaplar sergilenmektedir. Müzede ilginizi çekecek nesnelerin başında Hüseyin Rahmi'nin büyük bir özenle yaptığı el örgüleri ürünleri gelecektir. Evde Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yakın dostu Miralay Hulusi Bey için ayırdığı oda, evin en güzel manzarasına sahip olmasıyla dikkatleri çekiyor.
Yazarın Fransızca da olmak üzere binbir çeşit kitap koleksiyonun bulunduğu bu müze evi, saat 10.00 ile 16.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.