Eskişehir Odunpazarı'nda gezilecek yerler
Özellikle gençlerin mutlaka uğramak istediği illerimizden biri Eskişehir. Odunpazarı'nda gezilecek yerler içinde en iyi adresleri de derlediğimiz haberimizde bu il ve ilçeye dair tüm detaylar bulunuyor. Balmumu Müzesi, tarihi Odunpazarı evleri ve daha nice gezi noktası için hazırladığımız gezi rehberini inceleyebilirsiniz. Gezilecek her adreste yeni bir ilham kaynağı bilgiler bulacaksınız.
ABONE OLDaha çok 25 yaş altı gençlere hitap ettiği söylenen Eskişehir Türkiye'nin dört bir yanından turist çekmeye devam ediyor. Bunda Odunpazarı evlerinin etkisi de büyük. Tarihi dokuları yerinde görmek isteyen ve sokaklarında kendinden izler bulmak isteyen herkes Eskişehir Odunpazarı'nda gezilecek yerleri mutlaka ziyaret ediyor. Sizlere bunun için bir gezi rehberi hazırladık. Sadece Eskişehir'de gezilecek yerler içinde bir başlık olan Odunpazarı içinde de keşfetmeye değer bir semt burası. Çevresinde tarihi günümüze taşıyan detaylar var. Bu detayları görmek, yerinde inceleyerek tarihin o mistik kokusunu içinize çekmek istiyorsanız önce bu gezi rehberini inceleyin ardından da mutlaka Eskişehir'e keşfe çıkın deriz.
Odunpazarı evleri mimarisi genel olarak renkli evlerden oluşması ile beraber bazıları da bembeyaz boyanarak kahverengi çerçeve ile uyumlu bir süsleme yapılıyor. Bazı evler ise çivit mavisi, kiremit kırmızısı görünümleri ile bu tabloya farklı renkler katıyor. Evlerin sokağa bakan kısımları çıkmalı ve konsolludur. Eski Osmanlı mimarisinin birebir örneğidir. Evlerin tasarlanmasında ailelerin yaşamları dikkate alınmış ve iki katlı yapılan evlerin altı mutfak, ahır, çamaşırlık ya da dolap gibi yerleri barındırırken üst kısmı ise ailenin yaşam alanıdır.
'ODUNPAZARI' ADINI NASIL ALDI?
Eskişehir Odunpazarı semti adını eski zamanlarda buranın gerçekten bir odun pazarı olmasında almıştır. köylüler dağlardan getirdiği odunları Yediler Parkı'nda satıyor ve geçimini sağlıyordu. Bu yüzden de buraya Odunpazarı adı verildi.
“...Eşraf ve sıpahisi çoktur... Şehir 17 mahalledir. Evleri bağlı, bahçeli ve mamurdur... Şehrin 4 çevresi gül, gülistan, bağ ve bostan dolu olup hububatı çok bir şehirdir...” Evliya Çelebi, Seyahatname
Eski zamanlarda Eskişehir'e yerleşmek üzere gelen kişiler iki yere ciğer asıyorlar. Ciğerini birini Porsuk Çayı'nın bulunduğu merkeze asarken bir diğer ciğeri de Odunpazarı evlerinin bulunduğu bu semte asıyorlar. Odunpazarı bölgesine asılan ciğer daha geç bozuluyor ve eski insanlar yerleşim yeri olarak Odunpazarı'nı seçiyor. Buraya yerleşim kararı verme hikayeleri bu şekilde. Buranın yaşama daha elverişli olduğunu düşünmelerine neden olan deney böyle oluyor.
ODUNPAZARI'NDA GEZİLECEK YERLER
Daha önce Eskişehir gezilecek yerleri nereler yazmıştık. Bu yerler genel olarak Odunpazarı içerisinde bulunan yerlerden de oluşuyor. En turistik noktalardan biri olan bu yerde gezilecek yerler de bir hayli fazla. Kültür mirası Odunpazarı gezilecek yerleri günümüzde en çok ziyaret edilen yerler arasında yer alıyor.
Yurt dışında da örnekleri bulunan müze 2013 yılında Odunpazarı evlerinin birinde açılmıştır. 200'e yakın balmumu heykeli bu müzede yer almaktadır. Kemal Sunal, Barış Manço, Şener Şen gibi önemli sinema sanatçılarının yanı sıra birçok önemli devlet adamının da balmumu heykeli var. Yılmaz Büyükerşen ve öğrencileri tarafından yapılan balmumu heykellerin maddesinde bal mumu kullanılmasının asıl sebebi gerçekçi görünümün daha iyi verilmesi. Müzeyi ziyaret eden herkes de burada yer alan heykellerin gerçekçiliğini taktir ediyor.
Odunpazarı'nda ezilecek yerler listesinde neredeyse başta gelen tarihi eser niteliğindeki yerlerden biridir. Eskişehir'in de en önemli yapılarından biri Kurşunlu Camii. Kubbesi kurşunla kaplı olan tarihi eser Kanuni Sultan Süleyman vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmış. Külliyede cami, şadırvan, kervansaray, hanikah ve sıbyan mektebi gibi bölümler bulunuyor.
Bu müzede lüle taşının işlenmiş hallerini görebileceğiniz gibi işlenmemiş ham halini de görebilirsiniz.
Cam müzesinde yerli ve yabancı eserler yer alıyor. Cam sanatının tanıtıldığı en güzel müzelerden biridir. Bu müzede Odunpazarı evleri restore edilerek birine açılmıştır.
En popüler gezi noktalarından biri de Şelale Park. En eski yerleşim birim olan Odunpazarı'nda yeralması sebebi ile evleri gezen herkes buraya da dinlenmek üzere mutlaka uğruyor. 38 bin metre kare alana sahip olan park konumu sebebi ile Eskişehir'de görülmesi gereken yerlerden biri.
Park içerisinde yer aaln 1400 metre kare alana sahip olan şelale buraya ismini veren detay. Yel değirmeni, Don Kişot ve Sanço Panço Heykelleri, çocuk oyun grupları, amfi tiyatro, yürüyüş yerleri, seyir terası, kafe ve restoran da bu park içerisinde bulunan diğer detaylar.
Şehrin en yüksek noktalarından birine manzara tadına doyulsun diye yapılmış burası. Şelalesi de yapay.
Odunpazarı gezilecek yerleri arasında bulunan konumlardan biri de Şeyh Edebali Türbesi'dir. Osmanlı Devleti'nin fikir babalarından biri olan Ahi Şeyhi ve Osman Gazi'nin kayın babası aynı zamanda da hocası olan Şeyh Edebali'nin asıl türbesi Bilecik'te yer alsa da burada da adına bir türbe yaptırılmıştır.
7- ODUNPAZARI EVLERİ
Rengarenk evler fotoğraflarda da harika görünüyor. Eski Osmanlı evleri tarzında inşa edilen bu evler günümüzde koruma altında tutuluyor. İnsanın içini açan, neşe ve mutluluk veren bu evler görünümü ile herkesi buraya çeken baş etmen aslında. Renkli görüntüleri ile dikkat çekmesinin yanı sıra tarihi özelliği de bulunan bu evler Odunpazarı'nın simgesi. Dünya kültür mirası listesinde yer aldığı için ayrı bir önemi de bulunuyor. Osmanlı ve Türkmen yerleşim biçimleri bu evlerde sonuna kadar görülüyor.
Alt katta hol, mutfak, depo gibi bölümler bulunuyorken üst katta ise yatak odaları inşa edilmiş. Kısa zaman önce restorasyon çalışmaları yapıldı ve bütün evler ziyaretçilerin beğenisine çıktı. Bazı evler harap durumda olsa da çoğu günümüzde iyi durumda. Bazıları da butik otel olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra müze, kafe, restoran olarak da kullanılan evler bulunuyor.
8- CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ
1994 yılında açılmış bir müze binası burası. Turan Numune Mektebi olarak hizmet verirken müzeye çevrilmesine karar vermişler. 1915 ile 1916 yılları arasında inşa edilen bu binada şimdi ise Cumhuriyet dönemi öncesinde gerçekleşen savaşlarla kongrelerden fotoğraflar ve Atatürk resimleri, Cumhuriyet günlerini resmeden maketler bulunuyor. Pazar ve Pazartesi günleri haricinde Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sabah 10.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Girişi ücretsiz olduğu için dilediğiniz gibi girerek gezebilirsiniz.
Önerilen içerik; Bursa Gezilecek Yerleri