İstanbul'un Kız Kulesi hakkında her şey

Hafta sonu tatili olduğunda İstanbullular için gezilecek yerlerden biri de Kız Kulesi. En güzel ilçelerden birinde bulunan bu efsanevi tarihi yapı herkesin ilgi odağı. Güzel ve keyifli bir hafta sonu tatili için tarihi dokusu ve muazzam manzarası ile Kız Kulesi sizleri bekliyor. Kız Kulesi'ne nasıl gidilir ve restoran ücretleri ne kadar? Tüm detaylar en anlaşılır hali ile haberimizde yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2020 11:35 GÜNCELLEME 20.07.2020 11:36 SEYAHAT
İstanbul'un Kız Kulesi hakkında her şey

Kız Kulesi'ne nasıl gidilir, restoran ücretleri nelerdir ile ilgili detaylı bilgiyi bulabileceğiniz haberimizde bu efsanevi kuleye ait hikayeler de yer alıyor. Tarihte birçok hikayeye konu olan Kız Kulesi için günümüzde yeni masallar yazılıyor. Adına şiirler de var bu nadide yapının. Güzelliği ve mistik havası da bu masalların, şiirlerin nasıl ve neden yazıldığını da kanıtlıyor bize. İşte bu güzel yere ulaşabilmeniz için tam adres. 

KIZ KULESİ'NE NASIL GİDİLİR?

Kız Kulesi İstanbul'da Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. İstanbul'a gelen herkesin de kesinlikle görmesi gereken tarihi yapılardandır. Buranın atmosferine kapılmak isteyen herkes bir kere olsa dahi ziyarete gitmelidir. 

 

 

Kız Kulesi'ne gitmek için Üsküdar'a ulaşmanız yeterli olacaktır. Buradan sahilin güzel boğaz havasını alarak yürüyebilir ve buraya ulaşabilirsiniz. Ancak geleceğiniz yollara göre izleyeceğiniz rotayı detaylı olarak verelim. 

- Eminönün'den gelirken vapur ya da Sirkeci Marmaray istasyonundan Üsküdar'a geçebilirsiniz. Üsküdar meydanından buraya 15 dakika gibi bir süre yürüyebilir ve Kız kulesi'ne ulaşırsınız. 

- Kadıköy'den kız Kulesine gelmek için ise Üsküdar otobüs ve minibüslerine binebilirsiniz. Bu otobüsler sizi yine meydanda bırakacaklardır. 

-Ulaşım sağlayacağınız diğerlerden de Marmaray, vapur ya da otobüs kullanarak Üsküdar meydana ulaşıp yürüyebilirsiniz. Bu rota hiç bir zaman değişmez ve güvenilirdir. Kız Kulesi'ne yayan olarak ulaştığınız taktirde burada karşısında bir çay içmeyi ihmal etmeyin. 

Oturacak yerleri vardır ve özellikle gün batımı için burası yaz kış tercih edilir. Çok güzel bir havası vardır ve her daim kalabalıktır. Galata Kulesi'nde olduğu gibi buranın da hakkında çıkan efsane hikayeler var. 

Üsküdar'da gezilecek yerler arasında Kız Kulesi'ne yakın konumda bir de Kuzguncuk evleri bulunuyor. Sadece evleri değil tüm güzel detayları ile bu semti de keşfedebilirsiniz. 

Kuzguncuk'ta gezilecek yerler: Apayrı güzellikte 8 adres

KIZ KULESİ EFSANESİ

En çok bilinen efsanesi Kız Kulesi'nin de romantik havasına en çok uyan hikayesi budur. Söylenen odur ki zamanında Üsküdar sırtlarında bir tapınak vardır. Bu tapınakta görevli rahibe Hero kulede kumrulara bakmak ile görevli kişidir. Boğazın karşı kıyısında oturan Leandros bu tapınaktaki bir törene katılmak üzere gelir ve Hero'ya aşık olur. İki genç ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. Hero bir rahibe olduğu için evlenmesi de yasaktır. Bir gece kıyının kenarından karşı tarafa meşale ile yol gösterilir. Bu kişi Hero'dur ve sevdiği Leandros'u çağırmaktadır. Leandros boğazın sularına atlar ve Kız Kulesi'ne ulaşır. Burada iki aşık her gece buluşmaya başlar. Fırtınalı bir gecede Leandros yine boğazın serin sularına kendini bırakır ve sevdiğine ulaşmak ister. Ancak fırtına yüzümden Hero'nun meşalesi söner. Yolunu bulamayan Leandros karanlık sularda gözden kaybolur ve sabah olduğunda Hero onun cansız bedenini karşı kıyıda bulur. Bu acıya dayanamayan Hero'da Kız Kulesi'nden kendini boğazın serin sularına bırakarak intihar eder. 

KIZ KULESİ HAKKINDA 

Rum bir araştırmacının çalışmalarına göre Asya sahillerinden kopan bir kara parçası buraya kadar sürüklenmiş ve bu adacık oluşmuş. Atinalı komutan ise Boğaz'dan geçen gemileri kontrol etmek amacı ile buraya bir kule inşa etmiş. 

Gerçek anlamda ilk inşası ise komutan Manuel Comnenos tarafından yaptırılmıştır. İstanbul'un fethi sdırasında ise Venedikler tarafından üs olarak kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmet bu üssü yıktırmış ve üzerine bir kale yaptırmıştır. bu kalye de toplar yerleştirmiştir. 1510'daki depremde büyük hasar görmüştür. Yavuz Sultan Selim zamanında onarılmıştır. 18. y.y.'dan sonra kuleye bir de fener konulmuştur. 2. Mahmut dönemide son büyük onarımını geçirmiştir. Kız Kulesi kapısının üzerindeki mermere 2. Mahmud'un tuğrasını taşıyan bir kitabe yerleştirilmiştir. 

Kız Kulesi 2000 yılında müze restoran olarak hizmet vermeye başladı. 

KIZ KULESİ'NDE NE YENİR? RESTORAN ÜCRETLERİ

Kız Kulesi'nde yemek yemeyi planlayan kişiler için kahvaltı ve akşam yemeği alternatifi bulunuyor. Hafta içi sabah 09.00 ile 13.00 saatleri arasında kahvaltı tabağı servis ediliyor. Rezervasyon yaptırarak buraya gelmek isteyen kişiler kişi başı ücret ödemek zorundadır.  Kız Kulesi giriş ücreti ise kişi başı 55 TL'dir. 

Hafta sonunda kahvaltı serpme kahvaltı şeklinde olmaktadır ve saat 10.00 ile 13.00 saatleri arasında kahvaltı yapmak mümkündür. Kız kulesi'ne hafta sonu giriş ücreti ise kişi başı 85 TL'dir. 

KIZ KULESİ GİRİŞ ÜCRETLERİ

Kız Kulesi'ne sadece müze bölümünde gezmek üzere giriş yapmak isteyen kişiler yukarıdan belirtilenlerden farklı ücretler öderler. Bu ücret ile kara parçasına ulaşan kişiler sadece Kız Kulesi'nin etrafını gezerek keyifli vakit geçirebilir. 

Yetişkin: 25 TL

Öğrenci: 15 TL

Engel oranı %60 ve üzeri  olan kişiler ücretsiz giriş yapabilirler.

Engel oranı %60'ın altında olan kişilerden ise öğrenci ücreti alınmaktadır. 

Gazi kartı bulunan kişilerden de ücret alınmamaktadır. 

Şehit yakını kartı bulunan kişiler de müzeye girişlerini ücretsiz olarak yapabilirler. 

Bu da ilginizi çekebilir; Abdülmecit Efendi Köşkü'ne nasıl gidilir?